Hordozóban bárhol, bármikor

Személyes történetem a Liliputi hordozóival már akkor elkezdődött, amikor a kisfiam még csak egy megérzés volt a lelkemben. Tudtam, hogyha lesz gyermekem, hordozni szeretném, hiszen már annyi mindent tanultam a hurcizásról, profi hordozási tanácsadóktól. Az is nyilvánvaló volt számomra, hogy minden típusú hordozót kipróbálok, hogy megtaláljam azt, ami mindkettőnk számára a legjobb.

Amikor fiam megszületett, kapva kaptam az alkalmon és részt vettem a Liliputi gyémántsávoly, biopamut szövött kendőjének a tesztelésén.
A kék színűre pályáztam, de csak a szürkéből volt készen, így nagy duzzogva elfogadtam azt is. :) 
Amíg megérkezett hozzám, addig sem maradt Nesta hordozás nélkül, hiszen előre feltöltöttem a “hurci spájzom” Liliputi Rugalmas kendővel és Csatos hordozóval.


Mivel melegebb éghajlaton élek, a rugalmas kendő három rétegét előfordult, hogy még gyakorlatilag meztelenül is nehezen viseltük. Ilyenkor előkerült a csatos hordozó, ahol úgy éreztem, hogy legalább oldalról szellőzünk. Illetve apukája, csak csatosban volt hajlandó hordozni. A történetemhez hozzátartozik, hogy sürgősségi császárral szültem és az első kb. 8 hétben nagyon nem kívánta a testem a hordozást. Én pedig figyeltem ezeket a jelzéseket és csak nagyon rövid időkre került a babám a hordozókba.
És ha már lúd, legyen kövér, szemet vetettem a karikás kendőre is, mert hordozóból sosem elég. De róla később… Vegyes érzelmekkel kezdtem el a szövött kendőt kötögetni, hiszen azt vártam tőle, hogy ebben még inkább összeizzadunk. Nem lett igazam.
A császár miatt nem estek jól azok a kötések, amik egy rugalmas kendővel köthetőek és a csatos hordozóban sem tudtam még hátra tenni a babámat, hiszen még nagyon picike volt.
De a szövött kendő egyik csodája, – sok más jó tulajdonsága mellett, – hogy egészen pici babákat is kis gyakorlattal az anya hátára lehet varázsolni, illetve nem szükséges, hogy három rétegben legyen anyag a baba körül, hiszen egy jól megkötött szövött kendő egy rétegben is tökéletesen, minden ponton tart. A kenguru kötést alkalmaztam elöl hordozáshoz, hiszen az nem nyomta a hasam, bordakosaram, ahol még a szerveim nem tudták eldönteni, hogy merre állnak arccal… úgy éreztem sokáig, hogy pörögnek, forognak, helyezkednek, de sehol sem találják a helyüket.
Itt szeretném felhívni a figyelmet a 4. trimeszter fontosságára, – mint nőkkel foglalkozó jógaoktató – a gyerekágy az nem véletlenül lett kitalálva és ne dőljön be senki a színes, vidám Instagramos fitnesz guruknak. Természetesen nem vagyunk egyformák és genetika, életmód, kor, a szülés körülményei és egyéb okok határozzák meg, hogy kinél milyen hamar rendeződnek avagy újra rendeződnek a testi-lelki változások.


De már megint elkanyarodtam… Szóval a kenguru és a batyu kötés lettek a barátaim, nagyon jó barátaim, na persze nem egyből. Nestának is türelemre volt szüksége (nem mindig volt) amikor az ágy fölött kötözgettem, miközben ő persze volt, hogy ordított és rúgkapált, mert már nagyon szeretett volna kézben lenni, de könyörgöm, úgy soha semmi nem lett volna készen a házban és mindenki éhezett volna, – az uram, én, meg a két nevelt lányom – ha csak fel és alá járkálgatok egy csecsemővel, mert őhercegsége – pocakja, idegrendszere, anyahiánya és sorolhatnám – ezt kívánja.
Azt ugye mondanom sem kell, hogy a hagyjuk üvölteni, hogy erősödjön a tüdeje, nem opció, és nem csak az én idegrendszerem miatt.
A szövött kendő életem és belső szerveim megmentője oké, ez drámai túlzás, de talán mégsem. Azáltal, hogy hátra is tudtam tenni a babámat, sokkal kevésbé fáradtam el és nem fájt a gátam, alhasam, sebem. Hiszen hamarabb kellett hordozni, mint ahogy a 100%- os regeneráció bekövetkezik. Ezzel szerintem minden több gyerekes, de akár egy gyerekes anyuka is így van. Persze közben ne mismásoljuk el a rehabilitációt se.
Mi lett a karikás kendő sorsa? Szintén ódákat tudnék róla zengeni, karikás kendőben locsoljuk a virágokat, altatáshoz is karikás kendőben landol a gyermek, ha csak a szopi és simi vagy ének és egyéb nyalánkságok már nem segítenek, de sokszor egyből karikással kezdjük, ha biztosra akarok menni. Számomra a legkönnyebb karikás kendőből ágyba tenni a babát, anélkül, hogy felébredne.
Ó és a reggelek, amikor a csajokat viszem oviba és suliba. A picivel be kell menni az oviba természetesen és amikor kiszállok a kocsiból én karikás kendőbe rakom Nesta Neriyat. Nekem ez vált be, számomra ez a leggyorsabb a jelenleg négy és fél hónapos babámmal.
A kendőket nem kellett betörni, könnyen kezelhetők és lágyan, de mégis erős, biztonságos tartással ölelik át gyermekemet.
Szemnek is nyugtató színekből válogathatunk. Én ugye a Hold Anya ezüst színeibe burkolom újholdkor született fiamat és már nem bánom, hogy nem a kék kendőt kaptam.


Khm… hordozóból sosem elég. A Liliputi hordozó kínálata most már tényleg mindenki igényét kielégíti, minőségi, ízléses, hordozási tanácsadók és hordozós anyukák segítségével fejlesztett gyönyörű termékekkel. Úgy hallottam, hogy elkeszült a Lili-Tai is, ami egy mindenhol állítható, szövött kendőből készült Mei-Tai. Szeretném azt is kipróbálni!
Természetesen nem mindenki lehet olyan szerencsés, hogy több hordozót is megvehet vagy örököl, kap. Az lenne a legjobb, ha a kendő kötését mindenképpen erre képzett szakembertől tanulnád. Ingyenes hordozási tanácsadás a Liliputi üzletében is elérhető. Az egyik legfontosabb azt eldönteni, hogy mennyi ideig szeretnéd hordozni a babádat, milyen az életstílusotok, hány gyereketek van, mi kényelmes és persze nem utolsósorban anyagilag mit engedhettek meg magatoknak. Ezen és más egyedi szempontok alapján lehet kiválasztani a legmegfelelőbb hordozó eszközt. Ééés csak egy üzletbe kell betérned, ahol minden típusú hurcival megismerkedhetsz!

Hozzászólások

Hozzászólások

Hogy tetszett?