Hordozás várandósan – gyógytornász szemmel

Hordozás várandósan
A hordozásnak rengeteg pozitív hatása van mind a babára, mind pedig az anyára nézve. Nagyon megkönnyíti az ember életét, ha van két szabad keze és még a gyermeke közelségéről sem kell lemondania.

De mi történik akkor, ha még bőven a hordozós korban van a gyermek, amikor „bejelentkezik” a kistesó? Lehet várandósan hordozni?
Problémamentes terhesség esetén igen, de fontos, hogy figyeljünk a testünk jelzéseire. Van, aki a kezdeti időben a rosszullétek miatt nem tud hordozni, de a későbbiekben gond nélkül megy neki. Olyan is van, aki mind a 3 trimeszterben hordozza gyermekét, és persze az is előfordulhat, hogy a várandósság alatt egyáltalán nem képes hordozni.

varandos
Hogyan és mivel hordozzak a Liliputi termékeivel kismamaként?
A kezdeti időszakban a csípőn hordozás is szóba jöhet, de a növekvő pocak miatt ez csak rövid ideig lehet kényelmes. Ezért inkább a háton hordozást érdemes előnyben részesíteni már a terhesség elején is. Minden eszköz, amelyik alkalmas a háton hordozásra megfelelő. Lehet ez szövött kendő, Lili-tai vagy csatos hordozó. Bármelyik hordozó eszközt választjuk is, néhány dologra oda kell figyelnünk. Ha van derékpánt, annak el kell kerülnie a pocakot. Elvezethetjük a pocak alatt, vagy egészen magasan a méh fölött. Azt válasszuk, amelyik kényelmesebb a kismamának. Ha kötős eszközt használunk, olyan kötési módot kell választani, amelyiknél a csomó nem a pocaknál van. Ha bizonytalan vagy, kérd hordozási tanácsadó segítségét. Nagyon profik, kedvesek és végtelenül türelmesek.
A kismama kényelme mellett fontos, hogy érvényesüljenek a hordozás alapszabályai a baba szempontjából is. A gyerek combcsontjai egészen a térdhajlatokig legyenek alátámasztva, illetve a háta is legyen pontról pontra megtámasztva. Valamint gondoskodjunk a szabad légutakról.
A terhesség önmagában is megterheli a szervezetet. Várandósság során kiemelten fontos a helyes testtartás kialakítása. Fokozott figyelmet kell fordítani a medence helyzetére. A medence optimális dőlésszöge 60°. (pocakkötés ) Ezt a helyes pozíciót kell megtanulnia a kismamának és törekednie kell rá, hogy a terhesség során is megmaradjon a megfelelő testtartás. Azért fontos, hogy a medence a helyes pozícióban legyen, mert így a növekvő magzat súlya a csontos medenceövre fog nehezedni és nem a hasfalra. Így megelőzhetővé válhat az egyenes hasizom szétnyílása (rectus diastasis) és a derékfájás is.

Ha várandósan szeretnénk hordozni, még fontosabb, hogy figyeljünk a testtartásunkra. Ez esetben nem csak a magzat, hanem a nagyobb gyermek súlyát is át kell vezetnie a medencének az alsó végtagokra. A törzs (core izmok) és a medencefenék izmainak erősítésével kialakítható a medence helyes pozíciója és sokkal könnyebbé válik a hordozás és maga a terhesség is. Ha van rá lehetőség, mindenképpen mozogjunk a várandósság alatt. Legideálisabb a kismamatorna vagy a kismamapilates. De a sok séta a friss levegőn is megfelelő mozgás lehet.
Tehát, problémamentes terhesség esetén bátran hordozzunk, de figyeljünk a testünk jelzéseire.

Maradjunk aktívak, de azért a pihenésről se feledkezzünk meg! ;)

 

Ábrahám Vanda

Gyógytornász

 

Hozzászólások

Hozzászólások

Hogy tetszett?