Hordozás rectus diastasis (szétnyílt hasizom) – tréner szemmel   

Hordozni szuper! Imádom, amikor a lányaim rajtam, vagy az apukájukon vannak. (Oké, most az első és legfontosabb indokok, amiért a hordozás nálunk életmentő: a csimpi… a csajok most vannak a lábszárba csimpaszkodós korszakban, amitől megőrülök… #szaranya). De ami a lényeg: használni tudjuk mindkét kezünket, nincsenek babakocsis balesetek a szupermarketben, vagy a kávézóban, nem gond a kutyasétáltatás sem a parkban, sem keményebb terepen, arról nem is beszélve, hogy sokunk babáinak a kedvenc alvóhelye nem más, mint: anya vagy apa. Hogyne szeretnénk hordozni? Fontos viszont gondolni a saját fizikai jóllétünkre is. A medencefenék izmainak gyengesége, a kismedencei szervek süllyedése, a szétnyílt hasizom és a rossz tartás sok hordozni vágyót érinthet (igen, apát is). Senkinek sem kell viszont lemondani a rajtunk szuszogó kis (vagy kicsit nagyobb) csomagról.   

 twins

Az első és legfontosabb tudni azt, hogy a testünk más. A genetikánk más. A fizikumunk szülés előtt, az, hogy ki mennyit sportolt, milyen munkát végzett nagyon nagy hatással van a későbbiekre. A várandósságok mások, még ugyanannak az anyának az egymást követő várandósságai és szülései is. Hogy melyik test hogyan regenerálódik egy várandósság után, más. Légyszi soha-soha ne interneten talált csodatorna , “tíz perces gyakorlatsor mindenkinek” alapján próbáld regenerálni a szülés után megváltozott tested. Biztosan lehet találni jó gyakorlatsorokat, amiket igényes és felelősségteljes trénerek töltöttek fel, de még úgy sem biztos, hogy te magadat, otthon jól diagnosztizáltad. Így a legjobb szándékkal és a le legnagyobb szakértelemmel internetre feltöltött anyag sem biztos, hogy neked, a te mai állapotodnak megfelelő. Mindig próbálj meg szakemberrel konzultálni, mielőtt gyakorolni és hordozni kezdesz. Ebben a cikkben azokat az információkat szeretném átadni, ami személyes konzultáció nélkül hasznos lehet. 

 

A medencefenék izmainak alulműködése  

Bármilyen szülésünk is volt, a követő hetekben a medence izmok gyógyulnak. Ezalatt az idő alatt viszont azok működése gyengébb. A teljes regeneráció érdekében megéri (állapottól függően) néhány napot, hetet várni a szülés utáni hordozással. Ezalatt az idő alatt máris érdemes elkezdeni a medence izmainak erősítését, a gátizom tornáztatását. Ha úgy érzed, mintha folyamatosan súly nehezedne a medencédre, ha fájdalmat érzel, vagy bármilyen pici inkontinenciát tapasztalsz a szülés utáni hetekben, akkor megéri felkeresni egy rectus diastasis trénert és hordozási tanácsadót mielőtt elkezded a babád hordozását. A számodra megfelelő gátizomtorna és hordozási mód megtalálása a biztosíték arra, hogy ezek a természetes, de annál zavaróbb problémák megszűnnek és a későbbiekben is biztonságosan tudod majd hordozni a babádat. 

 

A kismedencei szervek süllyedése 

Ha a szülés után megállapították nálad, hogy a kismedencei szervek süllyedtek, akkor érdemes átgondolni a baba hordozását, amíg a megfelelő kezelési módot meg nem találod. Bármilyen további nyomás, kötés, vagy pánt a derék körül, befolyásolják a központi izmok működését, ami a problémát súlyosbíthatja. A baba többlet súlya plusz munkát ad az amúgy is gyengébb medence körüli izmoknak, így azok még nehezebben tudják tartani a rájuk nehezedő belső szerveket. Ilyen esetben is az a legjobb, ha rectus diastasis (szétnyílt hasizom) tréner, vagy egy női fizioterapeuta segítségével megtaláljátok a számodra legmegfelelőbb kezelési módot és gyakorlatsorokat a medencefenék erősítésére és a testtartás korrigálására. Érdemes konzultálni egy speciális hordozási tanácsadóval is, aki megmutatja neked, hogy melyik az az eszköz és mi az a kötési mód, ami kevésbé terheli a medencefeneket és a hasat, így lehetővé téve a biztonságos hordozását neked és a babádnak. 

10.nap

10.nap postpartum

Szétnyílt hasizmok 

A szétnyílt hasizom (rectus diastasis) úgy került be a köztudatba, mint az az állapot, ami a várandósság következtében az anyákat érinti. Ez igy ebben a formában nem igaz . A rectus diastasis kortól és nemtől függetlenül előfordulhat bárkinél. A várandósságon kívül nehéz súlyok gyakori, rossz technikával végzett emelése, helytelenül kivitelezett edzés gyakorlatok ugyancsak okozhatják a hosszanti hasizmok eltávolodását. A várandósság alatt, annak utolsó heteiben, hogy helye legyen a növekvő pocaknak, a hasizmok szétnyílnak. Mindenképp. Ez fiziológiai szükséglet. Az azonban, hogy a hasizmok a szülés után maguktól visszaállnak-e (közel) az eredeti helyzetükbe, sok minden függvénye. A várandósság előtt, és tréner vezetése mellett a terhesség alatt végzett speciális tréning segíti az izmok későbbi gyors regenerálódást. Így mire a has és a kismedencei szervek visszaállnak a helyükre a rectus diastasis is szépen regenerálódhat. Vannak azonban esetek, amikor ez nem így történik. Ha reggel még lapos a hasad és normális étkezés mellett megnő, mintha újra babát várnál, ha hátfájást tapasztalsz, főleg a deréktájon, a keresztcsonti szakaszon, vagy ha a hasad fáj, szúr a köldök környékén, mindenképp érdemes egy önvizsgálatot tartani. Ehhez feküdj a hátadra, a térdeidet húzd fel és a talpaidat tedd a talajra. Egy mély belégzés után, emeld meg a fejed, mintha hasprést végeznél, fújd ki a levegőt, közben pedig az ujjaiddal tapintsd ki a hosszanti hasizmokat és a köztük húzódó rést. Figyeld meg, hány ujjad fér be a résbe. A köldök fölött, alatt és a köldöknél is ismételd meg a vizsgálatot, hogy megtudd milyen hosszú a sérülés. Rectus diastasisról 2-2,5 ujjnyi eltávolodáskor beszélünk. Ez viszont nem jelenti azt, hogy kisebb eltávolodásnál nincs szükség a központi izmok erősítésére.

30.nap

30.nap postpartum

Ha viszont rectus diastasist tapasztalsz, mindenképp érdemes felkeresni egy trénert, aki segít megtalálni a neked megfelelő gyakorlatokat és beállítja azt is, hogy milyen rendszerességgel érdemes gyakorolnod. A rectus diastasis tréning alatt először megtanulod a helyes tartást és légzést. A jó tartás az egyik kulcsa a számodra is biztonságos hordozásnak, amiben nem terheled feleslegesen a has- és a gátizmokat. A gyakorlás során a törzsizmok erősítése mellett a helyes légzéstechnikát is megtanulod, így amikor hordozol, képes leszel mélyen lélegezni a bordakosarak megnyitása nélkül, képes leszel tartani a központodat, hasizmaidat és hátizmaidat, nem kell majd kompenzálnod elől hordozásnál sem az extra súly miatt azzal, hogy kidugod a feneked, ezzel plusz terhet téve a derekadra és a rectus diastasisodra. 

Ha tehát sérült hasfallal, vagy gyenge gátizommal hordozol (mialatt már végzed a megfelelő regenerációs tornát) jó, ha ügyelsz a következőkre:  

  • Próbálj egyszerre csak rövid ideig hordozni! Ahogy javul az állapotod, úgy tudod növelni a hordozás időtartamát.l is.  
  • Válassz szimmetrikus hordozási pozíciókat! Ha mégis csípőn hordoznál szívesebben, gyakran válts oldalt!  
  • Az elől hordozás (egyeztetve a trénereddel) nem tilos, viszont ebben az esetben extra figyelmet szentelj a helyes tartásnak. Ne hagyd, hogy a vállaid beessenek előre és a hátad alsó szakaszát se homorítsd. Segít eloszlatni a súlyt, ha a hordozóeszköz pántjait hátul keresztezed.  
  • Szétnyílt hasizommal a háton hordozás a legbiztonságosabb számodra. Ha teheted ezt válaszd! 
  • Minden esetben figyelj, hogy a kötésed pontos legyen, az eszköz a te és a babád igényei szerint legyen megválasztva és beállítva! 
  • Figyelj a helyes tartásra!  

 

A tested ugyanannyira fontos, mint az, hogy a babának megfeleljen a hordozóeszköz. Gondolj magadra is, ha bármit tapasztalsz a fent leírtakból, keress fel orvost, rectus diastasis trénert, vagy női fizioterapeutát. Az ő diagnózisával a hordozási tanácsadó is jobban tud nektek segíteni, hogy a legjobb eszközt válaszd és azt a legjobban tudjátok használni. A hordozás öröm! Legyen neked is az! 

 

Horváth Bernadett

Rectus diastasis tréner

Instagram

Hozzászólások

Hozzászólások

Hogy tetszett?