Hogyan válasszak sportot a szülés után?

Szinte mindannyian szeretnénk valamit mozogni a szülés után. Van, aki a várandósság alatt felszaladt plusztól akar megszabadulni. Van, aki élete formáját szeretné hozni, és akad olyan is, aki csak lépést akar tartani a gyerekeivel. Bármi is a célunk, fontos, hogy megfelelően álljunk neki!

De hogyan is kezdjem el?

A sportnál is fontos a gyermekágyi időszak figyelembevétele. De ez nem azt jelenti, hogy 6 hétig nem szabad mozogni. Sőt! Már a szülés utáni napon érdemes elkezdeni az ágyban tornázni. Nem kell komoly nagymozgásokra gondolni. Elég kicsit megmozgatni a lábakat, karokat. Illetve érdemes elsajátítani a vénás torna alapjait. Továbbá a gátizomzat tornája is elkezdhető. Ezek mind segítik a gyorsabb felépülést és a gyermekágyi vérzés csökkentését. Érdemes relaxációt is bevezetni a napjainkba. Tudom, hogy ez gyerekek mellett nehéz, de megéri. 

Hogyan tovább?

Letelt a gyermekágy, kialakult a napirend és talán még energiád is maradt. Na de hogyan is kezdj neki az “igazi” mozgásnak? Fontos a fokozatosság. Első lépésként meg kell állapítanod, hogy mi a célod. Majd gondold át, hogy mennyire voltál fitt és aktív a várandósság előtt. Aztán azt kell megvizsgálni, hogy mennyit vett ki belőled ez a terhesség, a szülés, és az esetleges komplikációk, nehézségek. Ha ezeket átgondoltad, meg is van a kiindulási pont. Azonban érdemes még egy lépéssel hátrábbról kezdeni. Például: ha a terhesség előtt heti 2-3 alkalommal futottál 5 km-t, érdemes eleinte heti 2-3 nap tempós sétával kezdeni, majd szép lassan növelni a tempót vagy a távot. Azonban fontos megjegyezni, hogy a futás (és minden más ugrással, ütközéssel járó sport) nagy terhet ró a méh- és gátizomzatra, illetve a szétnyílt hasizom esetében sem a legideálisabb mozgásforma.

Milyen sportot válasszak, ha korábban nem mozogtam (vagy nem szeretnék visszatérni a “régi” sportomhoz)?

Első körben én mindenképpen vezetett mozgást javasolnék, képzett szakemberekkel. Ők pontosan tudják, hogy milyen egy nő szervezete a szülés után. Illetve, hogy milyen mozgást lehet végezni bizonyos problémákkal. Valamint hatalmas motiváló erő a közösségben (vagy edzővel) sportolás. Ezen belül pedig a személyiségünk határozza meg, hogy melyik mozgásformát érdemes választanunk. Szerencsére ma már rengeteg lehetőség közül válogathatunk.

stretchy 11

Milyen szempontokat érdemes figyelembe venni a sport kiválasztásánál?

Gyerekkel vagy gyerek nélkül szeretnél mozogni? Egyedül vagy csoportosan? Mi áll közel a szívedhez (tánc, úszás, aerobik stb.)? A teljesség igénye nélkül adok néhány tippet. 

Aki gyerekkel együtt szeretne mozogni, próbálja ki a hordozós tornákat (pl.: Kanga training, Mamin baba)

Akinek az alakformálás a szimpatikus, érdemes részt vennie az RTM training vagy a Mummy Tummy Training alkalmain (általában ide is lehet vinni a csöppséget). Ezek csoportos és egyéni formában is elérhetők.

Aki pedig magányos farkas és szeretne egyedül lenni, kicsit elszakadni a gyerekektől, neki az úszást javaslom. Remek sport akár kezdőknek is.

Ezeken kívül a séta bármikor, bárki számára ideális mozgás!

Amikor már tisztában vagyunk a saját testünk változásaival és ismerjük a gyakorlatokat, amiket végezhetünk, akár már otthon is mozoghatunk. Itt is érdemes a fokozatosság elvét betartani. Akinek nincs lehetősége vezetett mozgásformát választani, természetesen nem kell lemondania a sportolásról. De érdemes tanácsot kérni szakembertől. Nagyon sok esetben van lehetőség ingyenes (akár online) tanácsadásra.

sport

Az én szívemhez a hordozós tornák állnak közel, hiszen mindkét gyermekem hurcibaba. Számomra elképzelhetetlen, hogy nélkülük mozogjak. Az ilyen típusú tornáknál az sem akadály, ha nincs saját hordozód. De ha mégis saját eszközzel futnál neki, érdemes tudnod néhány dolgot. Az általános hordozási szabályok itt is érvényesek (szabad légutak, megfelelő méret, helyes pozíció stb.). Valamint olyan eszközre van szükség, ami egyformán terheli a két oldaladat és tempósabb mozgásnál is stabilan marad benne a baba. A szövött kendőben a megfelelő kötéssel elől és hátul is lehet a baba a torna során. Sajnos a karikás kendő nem megfelelő (nagy bánatomra ) és aktívabb sportoknál a rugalmas kendők sem. De a csatos hordozókLili-tai típusú eszközök tökéletesek.

Bármilyen sportot is választasz, ne felejtsd el: FOKOZATOSSÁG! …és sok folyadék! :)

Jó egészséget és aktív napokat kívánok mindannyiótoknak! :)

Ábrahám Vanda

gyógytornász

Hozzászólások

Hozzászólások

Hogy tetszett?