Fesztivál babával? Simán

Fesztivál és koncertszervezőként évek óta figyelem, hogy hogyan változik a közönség összetétele, fiatalok, idősebbek, egyedülállók, párosok és társaságok, s hogy egyre többen vágnak neki gyerekkel a zenés-táncos mulatságok garmadának.
Sőt, mi több 4 évvel ezelőtt az akkor egyévesemmel szervezőként csináltam végig a 10 napos projektet, az ideit viszont már az 5 évessel és a 10 hetessel közösen. Eredetileg nem így terveztem, de azt gondolom, hogy az élet, különösen amikor szülővé válik az ember, tulajdonképpen az eredeti tervek (és elvek) megdőléséről majd ezek újratervezéséről szól. A kérdés az, hogy mit hozunk ki belőle. Szó, ami szó, azért nagy falatnak éreztem ezt a kihívást, maximálisan komfortzónán túl, már-már az épelméjűség határait súrolva.
Aztán amint sikerült megnyugtatnom magam, s túllépni a “kisbaba születik, anya otthon marad, minden más megszűnik” begyepesedett normáin, lényegesen könnyebb lett a folyamat. (Első gyerekkel nehezebb volt megtalálni az új helyemet a világban, anyukaként. A másodiknál nem nagyon volt idő keresgélni, mert a nagyobbik diktálta a tempót, s gondolom, a létszám növekedésével a helyzet csak fokozódik, és erős luxusnak számít anyának a pihenés a pici babával, mikor a többi gyerek jobban vágyik rá, mint valaha).
Eképpen nyugtáztam, hogy egy vidéki faluban, egy művészeti fesztiválon, a friss levegőn, oviszünet idején lényegesen könnyebb szórakoztatni egy örökmozgó 5 évest és a kistestvérét, mint otthon a négy fal között vagy épp a betonon lavírozva. Mindezt úgy, hogy közben a saját életemet is élhetem, s a megfelelő támasszal és segítséggel a munkámat is végezhetem.

 
A férjem támogatása és a munkatársaim segítsége mellett néhány igazán hasznos holmi segített, hogy a legtöbbet hozhassam ki a helyzetből és élményként éljem meg ezt a nem mindennapi feladatot:
Hordozó: enélkül el se indulj, ha a fesztivál kialakítása még alkalmas is lenne babakocsi tologatására, a többi látogató miatt sokkal nehezebb közlekedni, ráadásul te is jobban tudsz figyelni a babádra, hogy éppen hogyan érzi magát. Ha kisebb, akkor remekül el tud bújni a sok inger elől, a nagyobbak meg kiválóan tudnak a szülők hátáról kukucskálni a forgatagban.

szovottkendo
Fülvédő – felnőtteknek is hasznos, de kisebbeknek kötelező! Fontos, hogy 3 év alatti gyerkőcnek gumipántos fülvédőt szabad csak használni, hogy ne szorítsa meg a pánt a koponyát.

fulvedo
Övtáska: a legszükségesebb holmik mindig legyenek kéznél, praktikusan rendezve. Én sokfélét próbáltam, a Liliputi új övtáskája egyszerre praktikus és vagány, a legjobb választás volt! (Egy nagyobb pakkot érdemes letenni a csomagmegőrzőben vagy a kocsiban, hogy cipelni ugyan ne kelljen, de elérhető távolságon belül legyen minden, ami kellhet)

ovtaska

● Nagyobb, önjáró gyerekeknek fesztiválozós karszalag – a szülő telefonszámával! Rendezényeim során nem egyszer fordult elő, hogy nagyobbacska gyerkőc szakadt el a családjától, s a tömegben annyira megrémült, hogy a nevét is alig tudta elmondani. Egy sima fehér karszalagon a telefonszám nagyon hasznos tud lenni!
Tájékozódás: A programokon túl is ismerd meg a helyszíneket: tudd meg mit merre találsz, hová fordulj, ha segítségre van szükséged: mosdók, vízvételi helyek, elsősegély pontok, fesztivál iroda.
Rugalmasság – ha szeretnél kikapcsolódni, akkor kénytelen leszel elveket félretenni és megoldásra hajtani. Pelenkázz bárhol, szoptatás bárhol, lehet mindennap fagyi és egy program sem ér annyit, hogy idegeskedj miatta – legyél megengedőbb magaddal szemben is.

 

A fesztivál remekül sikerült, munka elvégezve, szuper eredményekkel, s mindkét gyermek épségben, nyugalomban, közös élményekkel tele – mi pedig fáradt, de diadalittas örömmel fantasztikus 10 napot tudhatunk magunk mögött.

Vanessa

 

Hozzászólások

Hozzászólások

Hogy tetszett?