Egyszerűen, kendősen az első hónapoktól – a Lili-Tai

Az első babahordozók kiválasztása talán az első olyan, a babánk egészségére is közvetlenül ható kérdés a sok közül, amivel majd meg kell birkóznunk szülőségünk során. Ami szerintem fontos, mint hordozási tanácsadó, és mint ugyanezeken végigment anyuka, az az informált döntés. Vagyis: a lehető legtöbb hiteles információ birtokában hozhassam meg a mindannyiunknak megfelelő döntést, ami végül az elégedettséghez vezet. 

 lilitaimoon

De mi lehet ilyenkor igazán számottevő az eszközválasztásban? Mos kifejezetten a nem kendő (szövött, rugalmas, karikás) babahordozó eszközök szempontjai alapján állítottam össze ezt a listát, hogy a formázott hordozók közötti eligazodáshoz segítséget nyújthat. 

 

  1. Legyen a babám számára egészséges. Ezt nem is kell magyarázni, hiszen mindenki a legjobbat akarja a babájának. Hordozós szempontból ez azt jelenti, hogy a babát az eszköz képes megtámasztani a fejétől a térdhajlataig és stabilan tartani minden körülmények között. A Lili-Tai kialakításakor alapvető szempont volt az, hogy mind az anyaga, a gyémántsávoly hordozókendő, mind a kialakítása a lehető legnagyobb állíthatóságot ötvözze. Tudtuk, hogy van egy maximális sáv, amiben az anyag vastagságától függően még úgy lehet mind a magasságot, mind a szélességet igazítani, hogy az ne torlódjon fel a baba combjai alatt, illetve a body maximális szélessége arányos legyen a kisbabák növekedési üteméhez és testalkatához. Hiába húzzuk össze alul és felül az eszközt, van az a maximális szélesség, aminél már kényelmetlen lett volna a babáknak a sok hurka comb alatt vagy a lazaság a törzs két oldalán. Éppen ezért a Lili-Tai nem egy 3-4 éves korig használható hordozó, hanem kifejezetten egy baby méretű meitai, ami a gyermekágyi időszakot követően egy érett újszülött számára már valóban méretre állítható hordozó. (A gyermek méreteitől, hordozó személy arányaitól függően, akár 1,5-2 éves korig.)

 

 

  1. Kényelmes legyen mindkettőnk számáraTalán a saját kényelmünk egyértelműnek tűnhet, hiszen azt gondolnánk, hogy azt érezzük. De valójában, ha a babáinkról van szó, valahogy mindig nehéz egyensúlyozni aközött, hogy neki és nekem mi a jó. Sok szülő feláldozza a saját kényelmét a baba vélt szükségletei oltárán, holott működhet ez egyszerre is! A Lili-Taiban megfelelően feszes beállításnál a szülő képes a saját természetes testtartását felvenni, nem kell ellentartani a baba súlya miatt, hiszen azt a kendős vállpántok képesek eloszlatni a törzsén. A baba szempontjából a kényelmet a gyémántsávoly kendőanyag adja, ami diagonális rugalmasságával követi a törzse vonalát, alkalmazkodik az izomtónusának állapotához (azaz éber és alvó babát is képes kellően precízen megtámasztani), állíthatóságának köszönhetően pedig centiről centire követi a növekedésének ütemét. A body szándékosan teljesen kendős és a vállpántoknál is komoly oka van annak, hogy szimpla kendőanyagból állnak (és nem egyenesen csatlakoznak a bodyba, hanem sréhen), hiszen így tudják majd a szülők feszesre húzni a baba körül, illetve a vállon terítve a kisebb babák esetén is pontosabb lesz a megtámasztás. Ettől lesz a Lili-Tai valódi babytai. 

 

 

  1. Legyen egyszerű és egyedül kivitelezhető a használataMinden Liliputi hordozó alkalmas arra, hogy kellő gyakorlás után a szülők egyedül és minden körülmények között bele tudják tenni biztonságosan a babájukat. Ehhez a használati utasítása, a YouTube-on található videók, az ingyenes személyes és online tanácsadások illetve a Facebook Liliputi Klub csoportjában található csoport szakértői is segítséget tudnak nyújtani. 

 lilitaiocean

Mindezek mellet nagyon fontosak az alábbiak, hogy tényleg kényelmes és komfortos legyen babahordozás mindkettőtök számára:

 - a szülő testalkata (mennyire puha vagy izmos a hasfal, mekkorák a mellek)

- a baba izomtónusa ( a számára kényelmes terpesz passzol-e a szülő testalkatával)

- egy minimális méret magasságban és súlyban (hogy az anya melleivel együtt kitöltse a bodyt)

- a baba mozgásfejlődése (ez határozza meg izmai fejlettségét)

 

Ami biztos, hogy a nagyon friss újszülöttek esetén csak próbával derülhet ki, hogy az ajánlottnál hamarabb biztosítja-e ez a hordozó a biztonságos babahordozás feltételeit ( a szerencse az, hogy bele fog nőni akkor is, ha azonnal még nem), illetve a frissen szült édesanyák esetén tényleg érdemes megvárni a derékpántos eszközökkel a gyermekágyi időszak végét, hogy a saját regenerálódásukat elősegíthessék. A Liliputi márkaboltban erre is van lehetőség szerencsére és a kölcsönzésre is, így a vásárlás már tényleg nem lesz lutri. 

 

Gerhát Petra

ClauWi speciális hordozási tanácsadó

 

Hozzászólások

Hozzászólások

Hogy tetszett?