Égési sérülések megelőzése – Dr.Bóta Balázs

 

Sokan nem is tudják, hogy az égési sérülések a leggyakoribb gyermekkori balesetek közé tartoznak, melyek gyakran járnak nagy fájdalommal, elhúzódó gyógyulási idővel, kórházi kezeléssel és akár egy életre megmaradó lelki és testi nyomokkal, hegekkel. (A nagyobb kiterjedésű égési sérülések esetén az egész szervezetre kiható, akár életveszélyes szövődményekkel is számolnunk kell.) A balesetek többsége otthon, a konyhában és a fürdőszobában történik, ahol a leggyakoribb sérülés forma a forrázás (pl. kávé, tea, leves, olaj, fürdővíz által).

A helyzetfelismerés és veszélyérzet hiánya miatt a 4 év alatti kisgyermekek és csecsemők sérülnek meg legtöbbször. 

Ritkábban és inkább az idősebb korosztálynál találkozhatunk tűz okozta láng égéssel (pl. grillezés, tüzijátékozás kapcsán), kontakt égéssel (pl. forró háztartási gépek, fűtőberendezések által), valamint elektromos áram okozta égési sérülésekkel, melyek közül a nagyfeszültségű balesetek a legsúlyosabbak, életveszélyesek (pl. vonattetőre mászó, szelfiző tinédzserek esete). 

Jó hír ugyanakkor, hogy az égési sérülések többsége egy kis odafigyeléssel, körültekintéssel megelőzhető.  Az ünnepi készülődés és közös családi ünnepségek időszakában különösen aktuális, mert ilyenkor ezek a balesetek sajnos gyakrabban fordulnak elő. A következőkben néhány hasznos tanácsot szeretnénk megosztani ezzel kapcsolatosan. 

 cooking2

Konyhai égési sérülések megelőzése: 

  •  :idea: Sokak számára ismert a gyermekekkel való közös ételkészítés öröme és haszna. Ugyanakkor alapszabály, hogy forró anyagokkal való munka, sütés-főzés közben kisgyermek soha NE tartózkodjon a konyhában, mert az Égési osztályon nagyon gyakran találkozunk az ilyen helyzetek súlyos következményeivel. 
  •  :idea: Gyermekkel ölben, előre kötve/felcsatolva NE főzzünk (ha nagyon muszáj, akkor esetleg a hátunkra felcsatolva legyen). 
  •  :idea: Lehetőleg a belső (falhoz közelebbi) főzőlapokat használjuk. 
  •  :idea: Lábasok, serpenyők nyelét mindig befelé (fal felé) fordítsuk (hogy véletlenül se akadjon bele senki, ill. kapaszkodjon bele egy arra járó kíváncsi kisgyermek). 

egesierulesek

  •  :idea: Győződjünk meg a forró főzőlap, sütő ajtó kihüléséről, mielőtt gyermeket engedünk a közelébe. 
  •  :idea: Forró ételeket mindig olyan helyen tároljunk, ahol biztosan nem érik el a gyerekek. 
  •  :idea: Vízforraló, fritőz, forró konyhai eszközök lelógó kábele, forró folyadék alatti lelógó konyharuha nagy veszéllyel jár, ezt is előzzük meg! 
  •  :idea: Az elektromos konnektorokat úgy a konyhában, mint a lakás többi részén lássuk el gyermekvédelmi dugóval. 

 

Fürdőszobai égési sérülések megelőzése: 

  •  :idea: Mindig ellenőrizzük a fürdővíz hőmérsékletét mielőtt a gyermeket a kádba helyezzük. 
  •  :idea: Forró vizű bojlerek hőmérsékletét állítsuk alacsonyabbra.  
  •  :idea: Fürdővíz készítésekor előbb mindig a hideg vizet nyissuk meg, majd azt vegyítsük a forró vízzel. 
  •  :idea: Kisgyermeket soha ne hagyjunk felügyelet nélkül a fürdőkádban, különösen, ha forró vizes csapot is eléri. 
  •  :idea: Tartsuk távol az elektromos eszközöket (pl. hajszárítót, hajvasalót) a fürdővíztől, tusoló víztől, ill. a kisgyermekektől.     

Dr. Bóta Balázs

 Plasztikai és Égés-sebész, Gyermeksebész adjunktus

Hozzászólások

Hozzászólások

Hogy tetszett?