Csatos hordozó zsinórral való összehúzása?

Cipőfűzős csatos hordozó?

A Liliputi csatos hordozója egy több évnyi használatra tervezett és legalàbb 6-7 ruhaméretnyi növekedést felölelő mérettartományban állítható csatos hordozó. Mint minden formázott eszközbe, ebbe is bele kell nőni.

Honnan tudhatod, hogy számotokra mikor lesz megfelelő? A Liliputi csatos egy újszülött szűkítővel felszerelt csatos hordozó, mely optimális esetben az első hónapoktól a hordozós kor végéig használható önmagában, kiegészítők vásárlása nélkül. A dobozban ugyanis minden benne van, amivel állítani lehet! Az újszülött szűkítő a body belsejébe tépőzárral, külsejéhez patentokkal rögzíthető betét.

denim1

Mit tartalmaz a doboz? Nézd meg a videónkat.  

Mikor használd? A gyermekágyat követően (az anya medencetájéki regenerálódása miatt azt megelőzően a hasat szabadon hagyó eszközök az ideálisak) időre született, egészséges fejlődési ütemű baba számára kb 3,5 kilogrammos súly felett alkalmas lehet a rövidtávú, alkalmi hordozásra, amennyiben mindezek együttesen teljesülnek:

-A baba függőleges törzsét teljesen meg tudja támasztani és mozgás közben is stabilan tartja őt. Ebben az anya mellei segíthetik, hiszen azok domborulata segít kitölteni a baba mellett maradó helyet. A body felső részét a két állásba patentolható, szűkítővel csökkenthetjük széltében, így akár négyféle szélességet is kialakíthatunk vele a baba vállméretènek  megfelelően. A tépőzárral pedig a magasságot állíthatjuk.

-Fontos, hogy a body a baba a fejének legszélesebb pontjától a térdhajlatáig megtámassza a törzsét, utóbbit az újszülött szűkítő alján, a kezeinkkel tudjuk ellenőrizni. 

-A baba lábszárai legyenek merőlegesek a combjaira és szabadon mozoghassanak. Kiemelten figyeljünk arra, hogy se a mellbe, se a hasba, es a derékpánt alá ne szoruljanak be!

Lehetséges egy átmeneti időszak, amikor a baba már kinövi a szűkítőt, viszont a body legkisebb beállítása az újszülött szűkítő nélkül még nagy neki. (Nem térdhajlattól térdhajlatig, hanem tovább ér a body széle.) Ez sok mindentől függ, hiszen minden gyermek eltérő ütemben fejlődik és növekszik, és ugyanennyire meghatározóak a hordozó személy és a baba egymáshoz viszonyított testarányai is. Használati útmutató itt. Video itt. 

A fent leírt három szempontot itt is figyelembe kell venni. Ha úgy látod, hogy a kisbabádnak legkisebbre állítva is nagy még a csatos hordozó, javaslom, hogy átmenetileg válassz valamilyen más eszközt a hordozáshoz.  (szövött kendő, rugalmas kendő, karikás, Lili-Tai)  Az én álláspontom szerint ez célravezetőbb, mint a bodyt szélességét összekötni, ráadásul  az csökkentheti a csatos élettartamát is.

 cipofuzo1

A body kialakítása bizonyos testméretet feltételez, mely együtt jár a baba izomzatának fejlődésével is, a csatos hordozó arányai is ennek megfelelően kerültek kialakításra. 

A szélesség csökkentésére használt „kiegészítő eszközök” helytelenül alkalmazva nyomást gyakorolhatnak a baba nyirokrendszerére, keringésére, lábzsibbadást előidézve (a comb alsó része erekkel és idegekkel sűrűn átszőtt terület.) Az egészséges babahordozás egyik alapfeltétele a combok teljes hosszának egyenletes alátámasztása, és erre  épp a fentiek elkerülése miatt van szükség

(Lásd a képeken.)

 cipofuzo2

A hordozóeszköz szempontjából sem ideális megoldás. A madzagok a rájuk nehezedő súly hatására bevághatnak a szélességállító cipzárokba is, deformálva azt. Így fennáll a veszélye annak, hogy később a terpeszszélesítőt nem lehet majd megfelelően rögzíteni. A cipőfűzős szűkítési módszer a body anyagát is roncsolhatja, koptathatja.

Fontos, hogy mindig tartsuk szem előtt a baba testméreteit, mozgásfejlődésének aktuális állását. Ha bármikor úgy látjuk, hogy egy eszköz vízszintesen vagy függőlegesen túl nagy, tegyük félre addig, amíg a baba belenő. Vízszintesen akkor lehet nagy, ha pl. tovább ér a baba térdhajlatánál, nyújtásra kényszerítve a lábszárat. Függőlegesen akkor, ha a baba arca előtt van, akadályozva a levegő szabad áramlását. A Liliputi hordozási tanácsadói és a Liliputi nem ajánlja az ilyen módosításokat, inkább válasszatok mindig megfelelő méretű hordozót. 

 Gerhát Petra 

Hordozási tanácsadó

 

 

Facebook klubunkban teret adunk a másodkézből való hordozók vásárlásához, cseréjéhez. Segítünk a beállításokban. Lehet nálunk hordozót bérelni. Ne felejtsd mindig van segitség, megoldás a hordozóink szakszerű használatához. Szívügyünk a hordozás…

LILIPUTI 

Hozzászólások

Hozzászólások

Hogy tetszett?