Baba a pocakban, baba rajtunk? Hordozás várandósan

 

A várandósság alatti babahordozás témája sokakat érinthet. Akár pár hónappal a szülést követően megjelenhet az a bizonyos második csík a terhességi teszten vagyis bőven lehet a hordozást igénylő gyermek a családban a többedik terhesség alatt is. De vajon szabad ilyenkor hordozni? 

Spoiler: Igen, egészséges várandósság esetén biztonsággal hordozhatsz! De hogyan? 

Az első és legfontosabb szabály, hogy mindig figyeld a tested jelzéseit! Az alábbiakban a hordozási tanácsadó szemszögéből igyekszem körbejárni a témát, de a blog egyik korábbi cikkében a gyógytornász szakvéleményét is megtaláljátok!

pregnant

A második (harmadik, sokadik) várandósság, főként ha kicsi a korkülönbség a gyerekek között, extra terhet róhat az édesanyára, főleg, hogy a tiltó aranyszabályok kimeríthetetlen tárházát örökítette ránk ebben a témában is a néphagyomány. Ne emelj, ne hajolj, ne mozogj… szerencsére egyre kevésbé hisszük, hogy a terhesség betegség lenne, és hát egy totyogó után szaladgálni kell, egy kisgyereket emelgetni kell, mennyivel egyszerűbb is szimplán felkapni a hátunkra és elindulni a dolgunkra?

Ez pedig ténylegesen lehetséges a terhesség mindegyik szakaszában, amennyiben a baba és te is egészségesek vagytok. Ha szokatlan görcsöket, netán vérzést, fájdamat tapasztalsz, vagy egyéb eltérés jelentkezik, abban az esetben az orvosi vélemény a mérvadó! (Ha pusztán kényelmetlennek érezted az adott beállítást, a Liliputi klubban speciális hordozási tanácsadó segít személyre szabni nektek!) Ha már aktív hordozós édesanya vagy, valószínűleg megvan már az az eszközpaletta, melyben rutinosan fel tudod venni a babádat.  Kismamaként kerüld az elöl hordozós kötéseket, hiszen a méh egyre nagyobb helyet foglal, a hasfal a terhesség idején jóval érzékenyebb. Bár újszülött baba mellett az újabb várandósság esélye viszonylag kicsi, de ha mégis így lenne, akkor is érdemes a kisbabát inkább csípőre vagy hátra pozícionálni. A karikás is jó társ lehet ebben, amíg a csípőn hordozás komfortos számodra, de a hosszú szövött kendőben sokkal több lehetőség rejlik! 

A batyu kötés a korai várandósság esetén, főleg pici hátibabával kiváló megoldás lehet, de ha már totyogósod van, kötésmódosítással (pl batyu helyett dupló vagy legpass típusú kötések) elkerülheted egyre növekvő méretű pocakodat.  De használhatsz derékpántos hordozókat is (Lili-tai, csatos), ha a már megszületett gyermeked stabil törzstartásal rendelkezik.  A nagyobbacska babák nagyobb súllyal is bírnak, így a helyes testtartás kiemelten fontos szerepű saját tested kímélete érdekében. Figyelj arra is, hogy guggolva emelj, ne hajolva, de akár a hátadra is mászhat a gyerkőc, ha képes rá. Ha teheted, igyekezz a minimumra csökkenteni a hordozós etapokat, hordozhat apa és a nagyszülők, babysitterek is!

varandos5

Ha még nincs eszközöd, korábban nem hordoztál, vagy csak kipróbálnál valami újat, mindenképp érdemes azzal számolni, mennyire vagy hozzászokva magához a hordozáshoz. Ha sosem hordoztál (háton), apró lépésekben szoktasd hozzá magad az újfajta terheléshez, a fokozatosság kíméli majd a hátizmaidat, amiknek lesz lehetőségük megerősödni az új hordozós pozícióhoz. Kötés és eszközválasztásnál ügyelj a kényelemre, ebben fontos szerepet játszhat a precizitás, hiszen kismamaként érzékenyebb lehetsz. Még a legegyszerűbbnek tűnő csatos hordozó esetén is rengeteget számíthat pár centi a hevederek beállítasakor! Kísérletezz bátran, kösd a kendős kötéseket és a Lili-tait is vállon csomózva a pocakod helyett, a derékpántokat pedig elvezetheted a méh alatt vagy felett, ahol kényelmesebbnek érzed. Ha szükséges, kérj segítséget a hordozód beállításában hordozási tanácsadotól.

 

Gerhát Petra

ClauWi speciális hordozási tanácsadó

 

Hozzászólások

Hozzászólások

Hogy tetszett?