A w-ülés

A gyermek fejlődése során kiemelt figyelmet fordítunk a mozgásfejlődésre, különös tekintettel a nagy mozgásokra. Minden gyerek más ütemben fejlődik, épp ezért adunk meg „-tól-ig” határokat, amikor a legideálisabb elsajátítani az adott mozgásformát. A cél az, hogy a gyermek megtanulja az összes mozgásformát és a lehető legszabályosabban kivitelezve jól begyakorolja azokat.
A mozgásfejlődési állomások nagy részénél (pl. kúszás, mászás, járás) könnyű észrevenni, ha nem helyesen kivitelezi a csecsemő. Ilyen szempontból az ülés kilóg a sorból.

Milyen a helyes ülés? Mi felnőttek vajon tudjuk melyik a megfelelő pozíció? Hiszen annyiféleképpen lehet ülni.

Az ideális pozíció, ha a csípő- és térdízület közel 90°-os szögben van és a lábak enyhe (kb. 30°) terpeszben vannak. A talpak pedig legyenek alátámasztva. Természetesen ez széken kivitelezhető. A talajon kicsit más a helyzet.
Egy csecsemő esetében a helyes ülés az, amikor a lábai maga előtt terpeszben helyezkednek el, nyújtva vagy enyhén hajlítva és a törzse egyenes.

sima

Ha ezt a pózt támaszkodás nélkül meg tudja tartani, akkor beszélünk (helyes) ülni tudásról. Azonban sokszor megfigyelhetjük, hogy más pozícióban is szívesen ülnek a gyermekek.
Az egyik leggyakoribb ülőhelyzet az ún. w-ülés. Ilyenkor a gyermek a lábai között ül. Térdei hajlítva előre néznek, lábszárai pedig a törzse mellett két oldalt helyezkednek el.

Miért szeretik ezt a pozíciót?

Alapvetően mindannyian úgy ülünk, ahogy energetikailag a leghatékonyabb, leggazdaságosabb. A w-ülés széles alátámasztást jelent. Ha a törzs izmai gyengébbek, akkor a nyújtott lábbal való ülés sokkal nagyobb energiabefektetést jelent.

Életkor szerint is nézzük meg, mi lehet a w-ülés oka:

  •  Kb. 7-9 hónapos korban: négykézláb helyzetből próbálnak ülésbe kerülni, ilyenkor ez a pozíció biztonságosabb és egyszerűbb a számukra. Elsősorban azért, mert a testük még nem érett meg az összehangolt munkára, ami ehhez szükséges (izomerő, ízületi helyzet, izmok működési sorrendje, egyensúly stb.).
  •  Kb. 9-12 hónapos korban: már hosszabb ideig (1-2 perc) ülésben játszanak a gyermekek. Ilyenkor a stabil alátámasztást keresik. A w-ülés biztosítja a legszélesebb alátámasztási felületet.
  •  1 éves kor felett: pedig már a kényelem az elsődleges szempont. Azt az ülésmódot választja a gyermek, amihez a legkisebb energia szükséges. Gyenge törzsizomzat, illetve alsóvégtagi problémák esetén gyakran ez a legkényelmesebb pozíció.

w ules 2
Mi lehet a w-ülés következménye?

⦁ A törzsizmok gyengüléséhez vezethet
⦁ A törzsrotáció beszűkülhet, ez kihat az egyensúlyozásra, sőt a kézpreferencia kialakulására is.
⦁ A csípő abnormális helyzete miatt a csípőkörüli izmok és szalagok gyengülhetnek. Ez később akár csípőficamot is okozhat.
⦁ Egyes izmok rövidülhetnek, emiatt bizonyos mozgások beszűkülnek. Ez pedig a mozgásharmónia megbomlásához vezet.
⦁ Az egyes ízületek deformálódhatnak (kialakulhat pl.: x-láb, csámpásság stb.), ennek következtében a járásképre is hatással lehet ez az ülésmód.

 
A fent említettek ellenére nem kell megijedni, ha így ül a gyermekünk. Természetesen nem ideális ülésmód, de különbséget kell tenni a “csak így ülő” és az “így is ülő” gyermekek között. Itt is sokat számít, hogy mennyi időt tölt ebben a pózban a gyerek. Az, hogy kinek mennyire okoz – akár maradandó – problémát a w-ülés, az nagyban függ az izmok, szalagok állapotától; a genetikai hajlamoktól (csípőficam, x-láb) és az életmódtól is.

 
A legideálisabb, ha a gyermek folyamatosan váltogatja az ülésmódokat. A korábban említett “helyes” üléseken kívül megfelelő a:
Törökülés

torok
⦁ Nyújtott ülés
⦁ Nagy terpeszben ülés
⦁ Gát ülés (egyik láb elől nyújtva, másik hajlítva), z-ülés (ezeket mindkét oldalra gyakorolja!)

z ules
⦁ Talpak összeérintésével ülés
⦁ Sarkon ülés (csak rövid ideig)
⦁ Párnán, széken, hengeren ülés

Továbbá jó alternatíva lehet a térdelés, féltérdelés és a hasalás is a játék során vagy a guggolás (sarok legyen lent).

guggolés
Hogyan javítsuk ki a helytelen ülést? Hogy szóljunk a gyermekre?

⦁ Kérjük, mutassa meg, mi van a zokniján. Így kénytelen előrehozni a lábát. Érdemes célzottan olyan zoknit adni rá, amin a kedvence van.
⦁ Kedvesen kérdezzük meg: “Hogy kell szépen ülni?” és dicsérjük meg, ha kijavítja.
⦁ Üljünk le vele a földre és mutassunk neki más ülésmódot.
⦁ Kérjük meg, hogy érintse össze a két talpát.
⦁ Adjunk neki kisszéket vagy sámlit, esetleg ékpárnát a földön üléshez.
⦁ Hívjuk el abból a helyzetből (Gyere, sétáljunk!)
⦁ Óvatosan igazítsuk meg a lábait. Ilyenkor nem kell mondani semmit, csak gyengéden hozzuk előre a lábait terpeszülésbe.

 
Fontos, hogy mindig kedvesen és türelmesen szóljunk a gyermekhez. Több változatot is próbáljunk ki, variáljuk őket. Napi 8-10 alkalomnál többször ne szóljunk rá! Ennyi bőven elég a gyereknek és szülőnek is egyaránt.
Természetesen gyógytorna gyakorlatokat is végezhetünk a w-ülésre. De ez minden esetben egyéni, a gyermekre szabott kezelést jelent. A terápia célja, a helyes ülés feltételeinek megteremtése és az esetleges károsodások kezelése, kompenzálása. Azonban vannak olyan gyakorlatok, játékok, amiket otthon is (és akár az óvodában is) bátran végezhetünk.

⦁ Egymás mögött terpesz ülésben ülve, nagy törzsfordításokkal jobbra adják át egymásnak a labdát a gyerekek. Majd balra is megismételjük.
⦁ Lábukkal bábozzanak (vagy lábujjaikkal)
⦁ Törökülésben körbe ülnek a gyermekek és a hátuk mögött adják egymásnak a labdát
⦁ Talpra húzott lábakkal ülnek a gyermekek egymás mellett (vagy szemben). Bokák közé fogja a labdát, így adja át a másik gyermeknek, aki szintén a lábait használva veszi át.
⦁ Pók- és rákjárás
⦁ Üljenek úgy, hogy a talpuk összeér. Így hallgassák a mesét, vagy lehet nekik adni ebben a helyzetben feladatokat is (labda, kocka, plüssállat stb.)

 
Ha azt vesszük észre, hogy csak w-ülésben hajlandó ülni a gyermek, vagy sok időt tölt ebben a helyzetben, mindenképpen foglalkozzunk vele. Ha szükséges, szakember bevonásával. Az elsődleges cél, hogy megállapítsuk a w-ülés okát. Ennek megfelelően alakul majd a kezelési mód.

Ábrahám Vanda

Gyógytornász
Forrás:
DINOSAUR PHYSICAL THERAPY – Adventures in W-Sitting
https://pathways.org/
www.mackorendelo.hu

Hozzászólások

Hozzászólások

Hogy tetszett?