“A Császármetszés hónapja” I. – A kezdetek

A császármetszés története

A császármetszés életmentő beavatkozásként kezdte “pályafutását”.
Abban az esetben alkalmazták, ha a baba és/vagy az édesanya élete veszélyben forgott.


Több évszázados evolúciója van és rengeteg érdekes témát vet fel.

“A császármetszés hónapja” alkalmából ezeket a témákat fogjuk boncolgatni, de kezdetnek tekintsünk vissza, hogyan is jutottunk el a gyertyafénytől a steril műtőkig.
(Figyelem, a témából adódóan egyes részletek felkavaróak lehetnwoundek!)

A császármetszés az antik kortól kezdve évszázadokon át szinte bizonyosan halálos kimenetelű beavatkozásnak számított, csak végső esetben lehetett elvégezni a magzat megmentése érdekében.
A források szerint 1610-ben került sor először élő (!) asszony operálására. A műtétet érzéstelenítés nélkül, némi alkoholos bódulatban végezték.
Elképzelni is hátborzongató. Érdekesség, de a császármetszés oka legtöbbször a korábban meglehetősen gyakori angolkór következtében kialakuló súlyos medence-deformitás volt, ami lehetetlenné tette a magzat hüvelyi úton történő megszülését. 

 

Az első feljegyzett sikeres császármetszés

A XII. század elején  történt az első olyan feljegyzett császármetszés, amit az édesanya és az újszülött is túléltek. Egy svájci miskároló Jacob Nufer, miután a felesége szülése elakadt, némi tanácskozás után elvégezte a beavatkozást. Az egy dolog, hogy életben maradt mind az anya, mind a baba, de az asszony utána még ötször adott életet természetes úton, ráadásul egy alkalommal ikreknek! A feljegyzéseknek vannak hiányosságai, így nem lehet biztosra mondani, hogy minden pontosan így történt, mindenesetre több forrás is említi ezt a csodával határos történetet. 

 

Adametz asszony csodás és tragikus története

Egészen hihetetlen, kifejezetten drámai és felkavaró történet Gustav Adolf Michaelis és Anna Margaretha Adametz asszonyé, ami a XVIII. század második felében, abban a korban játszódik, amikor a császármetszések még kevés kivétellel halállal végződtek, ezért az ő történetük valóságos orvosi és nem mellesleg emberi csodának számít.

Az asszony az angolkór következtében eleve csak tizenkét éves korában kezdett járni, harminc évesen várta első gyermekét. Medence-deformitása olyan nagyfokú volt, hogy semmi remény sem volt a természetes szülésre. A műtét sikeres volt, de a baba halva született. Ez után a fizikai fájdalmak eltörpülhettek…
Nehéz elhinni, de a beavatkozás után semmit sem varrtak össze, csupán egyetlen tapasszal rögzítették a külső sebet. Egy hónap múlva Adametz asszony már mosott, vezette a háztartást.

Második császármetszésére három év múlva került sor: az idős professzor gyertyavilágnál operálta a 90 kilométeres távolságból, szekéren érkező asszonyt. A műtét ekkor mindössze öt percig tartott, ezúttal három öltéssel összevarrták a sebet. Szomorú folytatása a történetnek, hogy az egészségesen születő kislány mindössze egy hónapig élt.

 A harmadik császármetszés is szerencsésen végződött, de sajnos ekkor is tragédiát tartogatott a sors, ez a kisfiú fél éves korában ment el.

A sok, gyakorlatilag  hiába vállalt szenvedés és csapás ellenére Adametz asszony 41 évesen ismét gyermeket várt és mivel a hüvelyi szülés továbbra is lehetetlen volt számára, vállalkozott a műtétre, noha orvosa nem sok jóval bíztatta, biztos volt benne, hogy ezúttal páciense életébe kerül a beavatkozás. Szerencsére nem így történt, egészséges kisbaba született és ez a csöppség végre a felnőtt kort is megérte. Még az unokák is tudtak nagyanyjuk elképesztő bátorságáról, amellyel a fájdalomcsillapítás nélküli műtétekre vállalkozott. Adametz asszony nevét ezek után mondhatni szégyen, hogy nem ismeri az egész világ…

 

Megindult a fejlődés

Egyre jobban elterjedt a módszer és egyre több sikerélménnyel gazdagodott az orvostudomány. Magyarországon Tauffer Vilmos végezte az első sikeres császármetszést 1890-ben, mely után az anya is, gyermeke is egészségesen mehetett haza.  

Az eljárás egyre tökéletesedett, egyre kevésbé volt életveszélyes és amint a steril körülmények is végre adottá váltak, a császármetszés valóban elnyerhette az “életmentő beavatkozás” címet.

gallery-1439901249-babyFantasztikus orvosok, szakemberek és mindenre elszánt, csodálatos édesanyák hőstettei tették lehetővé azt, hogy azok a kisbabák is egészségesen jöhessenek a világra  szintén egészséges édesanyjuk karjaiba, akiknek pár száz évvel ezelőtt esélyük sem lett volna.

 A “császármetszés hónapja” alkalmából előttük is tisztelgünk.

Azonban azt is fontosnak tartjuk, hogy tisztába tegyünk néhány dolgot, eloszlassunk néhány tévhitet és tegyünk azért, hogy a császármetszés megőrizhesse eredeti funkcióját. 

A következő hetekben olvashatsz majd szüléstörténetekről, beszámolókról, tippekről a gyorsabb testi-lelki felépüléshez, lesz szó a VBAC/CSUSZ-ról (Vaginal Birth After Cesarean/Császármetszés Után Szülni), téves információkról, nyilatkoznak szakemberek is, bemutatjuk az ICAN-t (International Cesarean Awareness Network-Nemzetközi Császármetszés Figyelő Szervezet), szóval rengeteg  érdekességgel jövünk még… Érdemes lesz velünk tartani.

 

Források:
http://drimmun.com/szules/csaszarmetszes.html
http://www.nlcafe.hu/baba/20020101/a_csaszarmetszes_tortenete/
https://hu.wikipedia.org/wiki/Szerkeszt%C5%91:Lji1942~huwiki/Cs%C3%A1sz%C3%A1rmetsz%C3%A9s
http://www.news-medical.net/health/Cesarean-Section-History.aspx

Hozzászólások

Hozzászólások

16 hozzászólás

szólj hozzá
avatar Schneider Mária (8 év)

Nagyon jó írás. Köszönöm, hogy megosztottad ezt velem olvasóval. Éljen a császármetszés, enélkül már kisfiam nem élhetne.

avatar Dr.Papp István (8 év)

Szuper

avatar Szakay Andrea (8 év)

Köszönöm sok anyuka-társ nevében a cikket, és előre a folytatást is! A Gyermekem és a saját életem függött ettől a beavatkozástól! Talán ezzel a sorozattal sok, ítelkező ember véleménye megváltozik majd.

avatar Dunásné Ágnes (8 év)

Nagyon szuper dolog megtudni ennyi mindent a császármetszésről!!♡ Az én ikerlányaim is így jöttek világra!☆♡☆

avatar Adrienn (8 év)

Császármetszés nélkül már nem élnénk. Sem én, sem a Kislányom! <3

avatar Némediné Lengyel Noémi (8 év)

Az én kisfiam is sürgősségi császàrral született 38 hétre.Ha nincsen ez az élet mentő beavatkozás,akkor egyikőnk sem élne.Éljen a császár metszés :)

avatar Edit (8 év)

Nagyon jó írás és várom a folytatást :-) és megosztom veletek az én történetemet!
Két kisfiam van és bűszkén vállalom,hogy mind a két kincsemet császármetszéssel hoztam a világra!A nagyobbik fiamnál nem volt már szívhang,ezért került sor az első császárra,most hat hós kisfiamnál elfolyt a magzatvízem,de sajnos visszafordult mire beértünk a kórházba így farfekvése miatt került sor a császárra!Mindkét műtét után viszonylag hamar lábra álltam( sőt mèg a 6 hetes gyermekágyit se tudtam végigpihenni!)2 hét után főztem,mostam,takarítottam….emelgettem a nagyobbik gyerköcőt,amit nem szabadott volna!

avatar ZIta (8 év)

Fantasztikus írás volt.Én is várom a folytatást:-) Köszi hogy megosztottátok az olvasókkal. Én is a császáros anyukák közé tartozom, méghozzá kétszeresen. A kislányomnál fájásgyengeség és lassuló szívhangok miatt, kisfiamnál HELP-szindróma miatt döntöttek az orvosok a sürgősségi császár mellett a 32 héten. Ha nincs a császár ma nem lennénk életben. Mindkét műtét után gyors volt a felépülés, de senki ne higgye hogy fájdalommentes. Sosem hittem hogy ennyi izom kell a felkeléshez, és minden egyes mozdulathoz, és ezt csak a császárosok tudják igazán.

    avatar Szandi (8 év)

    Szia! Engem a 37. hétben császároztak szintén Help-szindróma miatt. Ha ez a beavatkozás nem történik meg, már a másnapot nem éljük meg.

avatar Laura (8 év)

Nekem 2 gyermekem van, bár mindkettő normál szülés volt. Szerintem mindegy, hogyan születik egy gyermek, csak egészséges legyen az anyukájával együtt. A boldogság, és az anyaság nem ettől függ. Én azt kívánom minden nőnek aki persze szeretné, élje át az anyaság örömeit, ami szülés folyamától teljesen független.

avatar Balogh Krisztina (8 év)

Hálás vagyok a cikkért! :)
Mind a két fiammal így jártam. Ráadásul a második alkalommal 2000-es méhszájértékkel toltak a műtőbe.
Örülök, hogy az ítélkezők hozzá jutnak ezekhez a fontos infókhoz.

avatar Kurucz Mariann (8 év)

Köszönöm, hogy olvashattam ezt a cikket, és alig várom a folytatást is!!!
A fiam életét köszönhetem a műtétnek és a remek orvosoknak! Remélem a sok itélkező is elolvassa és elgondolkozik,hogy nem ÖNSZÁNTUNKBÓL megyünk a műtőbe!!

avatar Anya (8 év)

Nagyon jó írás! Császár nélkül világra se tudtam volna hozni a kisfiam. Harantfekves, köldökzsinor kétszer rajta..

avatar Kovácsné Éva (8 év)

Köszönet a cikkért! Nagyon érdekes és tanulságos. Nekem két lànyom van mindkettő császármetszéssel született és a tévhittel ellentétben nem könnyebb a természetes szülésnél. Örök hàla az orvosomnak hiszen ennek köszönhetem a gyermekeimet!!! Kíváncsian várom a többi cikket is!

avatar Zsuzsanna Shrek Sassné (8 év)

:) Köszönöm!!!
3 császármorzsa édesanyja!!

avatar Bíróné Mezei Hajnalka (7 év)

Szia! Nagyon jó kis cikk volt ! Énis azok szerencsések közé tartozók akik így adtak életet gyermekeiknek :) mivel faros volt a kislányom így esélyem se lett volna megszülni hüvelyi úton nagyon hálás vagyok az eljárásnak hogy lehetové tette az efajta szülést :) alig várom a következő cikkét

Hogy tetszett?