3 legjobb túraútvonal hurci babával a Mátrában

Szerettek a pároddal túrázni? Nem kell lemondani róla kisbabás szülőként sem! A megoldás: a hordozás. Az igaz, hogy nem fogtok tudni ugyanabban a tempóban menni, mint kettesben. Kicsit kisebb távok, kevésbé meredek hegyoldalak, jól járható turistautak és persze a pihenőhelyek kerülnek előtérbe. De az erdő ugyanolyan csodálatos és a Mátra nyújtotta friss levegőt a babával együtt is élvezhetitek.

Az alábbi túrákat egy 8 hónapos babával és 3 éves nagylánnyal teljesítettük. A picit csatos hordozóban vittük, igazán kényelmes túrahordozó.  A nagylányom szinte végig sétált, néha az apja nyakában ülve pihent meg.
A konkrét útvonalak előtt jöjjön pár gyakorlati tipp:

  • - Kényelmes túracipőben induljatok el! Fontos, hogy a cipő jól tartsa a lábat, pláne, hogy a babát is hordozni kell.
  • - Legyen nálatok sok-sok víz és egy kis harapnivaló!
  • - Ha nemcsak sétálni szerettek, hanem rá is csodálkozni a természetre, akkor érdemes 1 km/óra tempóval számolni.
  • - Kullancs-és szúnyogirtó is legyen a táskában!
  • - A pelenkázást egy-egy padon meg lehet oldani, ha van egy vastagabb, vízálló pelenkázó-alátét nálatok. 
  • - Legyen nálatok plusz egy garnitúra ruha a gyerekeknek!
  • - Liliputi hordozós övtáska is jól jön.
  • - A Liliputi csatos igazi túrahordozó, ne hagyd otthon.

 

ovtaska2

És akkor jöjjenek a (szerintem) legjobb túrák kisgyerekeseknek a Felső-Mátrában!

Mátraszentimre-Állatpark
Indulás: Mátraszentlászló
Táv: oda-vissza kb. 6-7 km
A felső-mátrai falvaknak mind megvan a maga bája, szépsége. Mátraszentlászló szélén, a kék + turistajelzés mentén található a Három falu temploma. Miután megcsodáltuk a templomot (ha szerencsénk van, akkor épp nyitva is van), induljunk el a kék + mentén. Az út keresztezi a műutat, majd folytatódik az erdőben. Nagyon szép, magas bükkfák között sétálhatunk. Innen ered a Csörgő-patak is, így egyszer-egyszer a patakon keresztül visz az utunk. Ahogy haladunk előre, jobb oldalon egy kis padon megpihenhetünk (vagy ha szükséges tisztába tehetjük a gyereket). Az út többnyire lefelé visz, gyorsan lehet rajta haladni. Ahogy kiérünk az erdész útra, továbbra is kövessük a kék + -et. Érdemes visszafelé is pillantani, ugyanis rá lehet látni a Három falu templomára, ahonnan indultunk. Ez az út egyenesen a faluba, Mátraszentimrére, a Széchényi utcába visz. Itt sétáljuk végig, egészen a falu templomáig, a központba. Itt van közkút, vehetünk magunkhoz vizet, de van itt bolt, étterem, kávézó is. Keressük meg a zöld négyzet jelzést! A buszmegállótól nem messze, az Eötvös utcán kell elindulni. Ezen végig haladva kisétálunk a faluból és eljutunk az állatparkig. Itt a fűben vagy a vadlesen letáborozhatunk és megfigyelhetjük a szarvasmarhákat, kecskéket, öszvéreket. Visszafelé ugyanazt az útvonalat ajánlom, mint odafelé. Több jelzés is visszavezet innen Mátraszentlászlóba, de vagy túl meredekek, vagy túl sokat kell műúton menni, ami kisgyerekkel nem a legjobb megoldás. A kék + jelzés viszont visszafelé is jól járható babával is.

Galyatető – Péter hegyese kilátó
Indulás: Mátraszentlászló
Táv: oda-vissza kb. 8 km
Keressük meg az Országos Kéktúra jelzését Galyatető irányába, a kék sávot! Mindössze ezt az egy jelet kell követni, egészen a kilátóig. Időközben elhaladunk a Piszkéstetői Obszervatórium mellett. (Az alacsony fényszennyezés miatt a Mátrában csodálatos csillagfényes éjszakákban gyönyörködhetünk, a túra után este nézzetek fel az égre!) Az Obszervatórium közelében, az út jobb oldalán van egy kis szaletli, ahol meg tudunk állni a gyerekekkel pelenkázni, etetni, szoptatni stb. A faluba beérve továbbra is kövessük a kék jelzést! A Péter hegyese bizony nem adja könnyen magát, meredeken vezet az út felfelé. A falu felől könnyebben megközelíthető a kilátó, így ha túl meredeknek találjuk az utat, akkor letérhetünk a kék jelzésről a műútra. A felújított kilátóba érdemes felmenni (legyen nálunk fejenként egy 200 Ft-os érme a kapunyitáshoz!), ugyanis gyönyörű kilátás nyílik a Mátrára. Hurci babával a sok lépcső sem akadály. Tiszta időben még a Tátra vonulata is látszik. Visszafelé mehetünk ugyanazon az úton, ahol jöttünk, ám ha nagyon elfáradtunk, akkor busszal is vissza tudunk térni Mátraszentlászlóba.

túrazas

Szalajka-ház
Indulás: Mátraszentimre
Táv: kb. 6 km
Ez már egy egész napos, nem csak túrázós program. Mátraszentimréről a zöld négyzeten induljunk el! Ez vezetett az állatparkba is, de ne abba az irányba, hanem ellentétesen menjünk. Ez a jelzés levisz egészen a Szalajka-házig, ami egy szállás-és táborhely. Ami miatt érdemes oda elmenni, az az erdei kisvasút. Márciustól novemberig lehet vele közlekedni egészen Gyöngyösig, de mindenképpen nézzük meg indulás előtt a pontos menetrendet, ugyanis nem megy mindennap. A faluból a házig a zöld négyzeten végig lefelé kell menni egy gyerekekkel is jól járható, csodálatos erdei úton. Régen a kisvasút egészen a faluig ment, így régi talpfák és patakon átívelő hidak keresztezik utunkat. Ha még van időnk a vonat indulása előtt, akkor a Szalajka-háztól felsétálhatunk a József Attila-forrásig a sárga + jelzésen. (Ez nekünk gyerekekkel egy órás kitérő volt.) A ház mellett elsétálva a fenyőerdő után már látszik a kisvasút megállóhelye. Itt vannak padok, ahol tudunk etetni, pelenkázni vagy csak megpihenni. Ha befut a kisvasút, akkor jó időben ajánlom a nyitott tetejű kocsit, ugyanis így még inkább élvezhető menet közben az erdő és a patakok szépsége. Gyöngyösön a végállomás a Mátra Múzeum mellett található. Nagyon érdekes és szép természeti gyűjtemény is van itt, így ha belefér az időbe, akkor mindenképpen ajánlom. (De az egész délelőtti séta és kisvasút után,nálunk már túl fáradtak voltak a gyerekek hozzá.) Visszafelé buszt vagy taxit javaslok. Bár az erdei vasút visszavisz minket a Szalajka-házig, ám a séta onnan felfelé már elég meredek és fárasztó kisgyerekekkel.

Jó utat kívánok mindenkinek!

Megyeriné Rákóczi Dorina, azaz Dodó Sapiens
Kétgyerekes anyuka, bionikus mérnökből lett tudomány-kommunikátor
Weboldal: https://dodosapiens.hu/blog/
Insta: https://www.instagram.com/dodo_sapiens/
Youtube: https://www.youtube.com/channel/UCO4elkR6bANDwh5LWnp_0tA/

Hozzászólások

Hozzászólások

Hogy tetszett?