Testvérek

“Tudod, miért a nagy testvérek születnek elsőként? Hogy megvédjék a kistestvéreiket, akik utánuk következnek.”

Szülőként tapasztalatból tudjuk, hogy a csecsemők nagyon érdeklődnek a gyerekek iránt. Igazán szívderítő interakciókat figyelhettük meg a lányok között mióta Nóri betöltötte a 6 hónapos kort. Mostanában pedig szinte ugyanannyi időt szeretne a nővérével tölteni mint velünk. Egymás iránti érdeklődésük nemcsak interakcióik gyakoriságában mutatkozik meg, de abban is, hogy utánozzák egymást. Rendszerint Nóri utánozza a nővérét , de ennek ellenkezője is elő szokott fordulni. Leginkább amikor a féltékenység uralkodik el.Olyankor a “nagynak” is a babáknak való kása kell vacsorára, őt is cipelni kell, mert nem bírják a lábacskái a gyaloglást és neki is kellett a babarózsaszín hajpánt amit Nóri kapott.

Zori esetenként gondoskodni is szokott a húgáról, de sokszor megfigyelhetjük milyen művészi kifinomultsággal tudja őt bosszantani.

bogáta3

Eteti, ringatja, felügyeli testvérkéjét-akár a felnőttek, és bosszantja, meg játszik vele-akár a gyerekek. Alapvetően aggódik a kistestvére miatt ha sír megpróbálja szórakoztatni, takargatja ha úgy gondolja fázik és még a cumiját is oda szokta neki adni. Senki nem tudja Nórit olyan kacagásra késztetni mint a nővére és senki nem tudja olyan oda adóan tologatni őt a játék autón. A minap is Nóri büszkén ült rajta a nővére pedig csak tolta tolta, már melege volt, szomjas volt, de nem merte abbahagyni, mert akkor a kicsi azonnal sikítani kezdett.

Megható látni, hogy Nóri ugyanúgy és ugyanakkor tanult meg kötődni a nővéréhez mint hozzánk, a szüleihez. Nyugtalan amikor a testvére nincsen jelen, kitörő örömmel üdvözli amikor megpillantja. Nagyon megindító látni, hogy Nórinak a nővéréhez fűződő viszonya valódi kötődés. Ez abban is megnyilvánul, hogy mindig biztonságban érzi magát, ha a testvére közelében lehet és ahogy a nővére beszél hozzá.

A tőlem átvett stílusban és ugyanazokkal a rövid, többször ismételt mondatokkal tanítja a testvérét. Meg is szoktuk ilyenkor dicsérni, milyen okos nagy lányunk van aki hatalmas segítséget jelent  a testvére körüli munkában. Nem csak hathatósan segít a szülői teendőkben, de babájával-melyet jó előre megkapott-rendszerint eljátsza azokat az anyai feladatokat, melyeket a Nórival nem gyakorolhat. A minap is elvittem aludni Nórit a nagy ágyba, éppen elszenderedett amikor is nyílik a hálószoba ajtó, Zori áll a küszöbön, karján a babájával és suttogva kérdezi, Anya a Nóri ébren van még? Az én babukám már elaludt, gyere nézd meg! Nálatok, hogy van ez? :)

Hozzászólások

Hozzászólások

Hogy tetszett?