Szopisztrájk vagy elválasztódás?

Vége a szoptatásnak?

Sok anya meséli el szomorúan, hogy ő még szoptatott volna, de a baba egyszer csak elfordult, és nem fogadta el. Ilyenkor mindig felmerül a kérdés: szopisztrájkról van szó, vagy elválasztódásról?

 Talán ez a legbonyolultabb kérdés, amit szoptatás támogatóként körül kell járnom – nem is olyan ritkán. Ugyanis nem látunk be a baba buksijába, nem tudjuk igazán, hogy mit gondol, és mit szeretne. Egy-két dolog van, amit biztosan tudunk, illetve inkább azt mondanánk: van közmegegyezés. Ilyen tétel például, hogy egy éves kor előtt inkább sztrájknak tekintjük a szopizás felfüggesztését, mint elválasztódásnak. Az egyéves, vagy kisebb baba alapvető igénye az anyatej, természetes körülmények között nem választja el magát.

 Photo 2015. 07. 30. 11 46 51

Szerencsétlen félreértés

Elemi tapasztalat, hogy sok anya félreérti a babát. Gyakran hallom, hogy „a baba nem akar szopni, ellök magától, maga elé teszi a kezét, inkább az ujját gyömöszöli a szájába, nem kapja be a cicit, csak játszik vele”. „Bezzeg a cumit elfogadja”.  Az újszülöttek sokszor önkéntelenül magzati pózt vesznek fel, minden „alkatrészüket” behajlítva, összegömbölyödve. Ilyenkor persze a pici kéz is az arc közelébe, elé kerül, ami megnehezíti a szoptatást valóban. És persze azt gyömöszöl a szájába, amit tud. Összegömbölyödve az ujját tudja. Ha az anya teljesen magához húzza, úgy, hogy a hasuk összeér, és nincs köztük sem melltartó széle, sem ruha, sem köntös, sem kesztyű a babán, akkor előbb utóbb a baba megtalálja a mellet.

A baba nem olvasott az anyatejről

A harmadik alapvető tudnivaló, hogy a kisbaba a szülő akaratán kívül is eltántorítható a szoptatástól, ha annak bizonyos elemeit könnyen elérhetővé tesszük számára.  Ha a baba cumit kap, cumisüvegből kap  pótlást, ha a cumi bármikor elérhető számára (a mell nem), ha a cumisüvegből az első szippantástól a jóllakásig egyenletesen jön a tej (a mellből nem), akkor a baba „hülye lesz” ragaszkodni a mellhez, hiszen azzal nehezebb dolga van. A kisbabák nem olvassák a szoptatásról szóló könyveket, ők maguk nem részesítenek előnyben egy nehezebben elérhető dolgot csak azért, mert értékesebb táplálék van benne. A kisbabák enni akarnak és megnyugodni. Kb. ennyi. Ha ez megbízhatóbb cumival és cumisüvegből, ehhez fognak ragaszkodni, és valóban elutasíthatják a mellet.
A cumival van még egy baj (meg még sok…). Az, hogy ha a szoptatott baba cumit kap, akkor leszokik arról, hogy a mellet megnyugtatásra használja. Ez kényelmesnek tűnik, de nagyon gyakran oda vezet, hogy  kizárólag táplálkozási célból fog szopni. Ez egyrészt a tejtermelés csökkenéséhez vezethet, másrészt pedig ahhoz, hogy ahogy elkezdik másféle ételekkel kínálni, rohamosan csökken a szopizási kedve. Szopizik, hogy elverje az éhét, aztán már azért sem nagyon szopizik, mert jön a jó kis főzelék. Valójában már nem akar a mellel bajlódni, hiszen van kanalas kaja, meg cumi. Hiába tudjuk, hogy az anyatej fontosabb lenne, ő lemond róla.

Rossz ízű tej

Előfordul, hogy a baba nem kap sem cumit, se cumisüveget, mégis elutasítja a mellet. Bizonyos esetekben  (pl. gyulladás következtében) az anyatej sósabb lesz, mint előtte. Bizonyos gyógynövények illóolajai megváltoztatják a tej illatát és ízét (pl. ilyen lehet a levendula), de ugyanez történhet egyes gyógyszerek, cukorpótló szerek, étrendkiegészítők hatására. Változhat a tej íze, ha az anya újra várandós lesz. És változhat az íz a mennyiség menstruáció idejé n is. Ez tiltakozást válthat ki a babából, átmeneti sztrájk is előfordulhat.

Photo 2015. 08. 29. 13 11 03 

Valami fáj!

Szoptatás közben elég intenzíven használja a testét a baba, dolgozik. Fogzás idején fájdalmat érezhet a szájában, ugyanígy fájhat a szájnyálkahártya sérülés esetén (amikor mindent a szájába töm). Kialakulhat fájdalmas afta vagy aftózis. Fájhat a baba füle, ha felső légúti betegsége van (vagy éppen alakul), ugyanis nyelés közben a fülkürt nyílik – záródik, a középfülben ezzel együtt nő és csökken a nyomás.  Fájhat a torka, mandulája minden nyelésnél, és fájhat a garat, nyelőcső, ha refluxos a kicsi. Fájhat már szoptatás közben is a hasa, ha tejfehérje érzékeny, vagy tejcukor érzékeny (ez a kettő nem ugyanaz!). Ha a fájdalmat összeköti a szoptatással, ideiglenesen elutasíthatja a mellet. Sajnos oltási mellékhatás is lehet hasfájás, étvágytalanság, hányás. Ez leggyakrabban a Rota oltás után észrevehető.

Anya a rém

Pár hónapos kor után a baba már ragaszkodik az általa  elkönyvelt édesanyához, ezért előfordulhat, hogy valami hirtelen változás a szoptatás elutasítását váltja ki. Lehet, hogy csak az illat változott, új parfüm vagy dezodor lép a képbe. De az is előfordul, hogy a hajmosás után fent hagyott turbán, vagy hajfestés okoz riadalmat. Anya máshogy is kelthet riadalmat: ha a baba rámarkol, vagy ráharap a mellre, a hirtelen fájdalomtól fölkiálthat. Ez megijesztheti a babát, aki egy darabig nem mer szopni.

 

A félelem szaga

Ha nem a baba hanem az anya fél a szoptatástól (mondjuk harapástól), vagy a szoptatás idején (fél, hogy nem fog sikerülni, vagy fél, mert párkapcsolati krízist él át a család, vagy más kritikus helyzet alakult ki), azt megérzik a kisbabák. Konkrétan is megérezheti a változást az anya bőrének illatán, de érezheti a feszültséget, bizonytalanságot az anya viselkedésén, ami elutasítást válthat ki a babából.

 

Ha megtaláljuk és megszűntetjük az okot, a baba felhagy a sztrájkkal. Sajnos előfordul, hogy nem ismerjük fel az okot, vagy nem tudjuk megszűntetni, ezért a szopisztrájk akár hetekig is elhúzódhat, hogy a baba nem szopik szívesen. Ilyenkor lefejt tejet jó adni neki pohárból, és a nyugodt pillanatokban megpróbálni a szoptatást.

Az anyának biztosan nagyon sok támaszra van szüksége.

Hozzászólások

Hozzászólások

Hogy tetszett?