Örökbe kapott batyubabák – örökbefogadás

„Van egy baba, aki hozzám tartozik”

Örökbe kapott batyubabák – örökbefogadás

örökbefogadás

 Anyák és apák, akik egy babát vagy kisgyermeket befogadnak szívükbe és életükbe, gyakran szorongással néznek elébe minden egyes napnak. Szeretnének „jó” szülei lenni annak  a kicsinek, aki másfajta örökséggel érkezik a  világra, mint amit tőlük kaphatott volna, és akire annyira vártak hosszú-hosszú ideje.

 

Ki vagy te, kicsi ember? Mitől vagy boldog? Ki vagyok én számodra? Kik és mik vagyunk egymás életében? Mi a te sorsod? Mi az enyém? Hol kezdődik a mi és lesz e valaha igazán?

Érteni és megérteni szeretnénk őt és magunkat. Válaszokat keresünk. Elsőként „kinti” forrásokban, aztán ahogy haladunk a megismerés folyamatában, úgy válik egyre inkább sajátunkká a tudás, benső éltetőerőnkké alakulva: milyen jó, hogy vagy. Így, ahogy, te magad. Ahogy én is.

Az örökbe kapott babák különlegesek az ajándékok sorában. Valódi meglepetés, nem tudni, mi lapul a dobozban. Finoman kell nekiállnunk a bontogatásnak. Hogy ne sérüljön, ne szakadjon, ne repedjen és ne törjön össze…s ha sérült időközben, legyen kéznél megfelelő eszköz s a lelkünkben türelem az összeillesztéshez.

 Semmi nem tud beszédesebb lenni annál, ahogy két ember egymás szemébe néz, megérinti egymást. A mosoly, a figyelő tekintet, az ölelés és a simogatás mind a feltétlen elfogadás és szeretet megnyilvánulási formái. A kicsi gyermek ezeken keresztül tapasztalja azt, hogy mennyire jó élni, mennyire jó szeretve lenni, s hogy ő maga a tárgya az ő legkedvesebbje szeretetének. Hogy ő jó, szerethető, értékes.

 Mit él át a kisbaba édesanyja méhében azokban az időkben, amikor már döntés született a sorsáról: máshol kell neki otthont találnia?- kérdeztük Sződy Juditot, aki pszichológusként, laktációs szaktanácsadóként, újságíróként és négy gyermek édesanyjaként gyermekek és családok segítőjeként sokat látott, hallott, tapasztalt munkája során.

- Annyi bizonyos, hogy ha az anya megbarátkozott a helyzettel, vagyis eldöntötte, hogy örökbe adja a születendő kisbabát, és ezt rendben valónak tartja, akkor megfelelő a baba számára a környezet. Ha végig szorong miatta, vagy meg akar tőle szabadulni, akkor stresszt él át, és ez befolyásolja a baba fejlődését.

 Az újszülöttként más anyához kerülő gyermekben, ha gondoskodó figyelmet tapasztal örökbefogadó szülei közelében, ugyanolyan kötődési minta alakul ki, mint vérszerinti szülő-gyermek kapcsolatok esetében?

- Igen, ugyanolyan. Nincs okunk feltételezni, hogy nem.  Természetesen a felkészült és kiegyensúlyozott szülőkhöz való kötődés jobb, mint a felkészületlen, összezavarodott, rossz kapcsolatban lévő szülőkhöz.

Hallani esetekről, ahol az anya képessé válik szoptatni örökbe kapott gyermekét várandósság, szülés nélkül is. Miként lehetséges ez?

- A női szervezet képes arra, hogy megfelelő külső ingerek hatására tejet termeljen, még akkor is, ha ezt nem előzte meg terhesség és szülés. Fejés és/vagy szoptatás hatására beindul a tejtermelés, és fokozatosan növekszik, minél több inger éri a mellet. Ha valaki előre tudja az örökbefogadás időpontját, megteheti, hogy már a baba érkezése előtt előkészíti a terepet, és fejni kezd. Ha szakorvos kíséri az úton, gyógyszerrel imitálhatja a terhesség alatti hormonális változásokat.  Amint a baba megérkezik, az igény szerinti, de minél gyakoribb szoptatást szoktuk ajánlani. Ha egyelőre nincs elég anyatej, szoptanít (SNS) készlet segítségével lehet pótlást adni, szoptatás közben. Van, amikor a tejtermelés utoléri a baba igényét, van, amely esetben a baba sokáig pótlásra szorul. Bármennyi is az anyatej mennyisége, a tudat az anyában, hogy a saját testéből táplálja a babát, sokat segít a kötődés kialakulásában. A tejtermelés fokozásában, és persze a kötődés erősítésében sokat számít a testkontaktus. A sok ölelés, masszázs és a hordozás további köteléket teremt az anya és a kisbaba között. Természetesen az apa is beszállhat, sőt, a legjobb, ha beszáll.  A szoptatáson kívül mindebben lehet része az apukának is.

Ágota éveken át várta a gyermeket, akit szerethet. Samut újszülött korától fogva neveli, ám az első idők aggodalommentessége őket is elkerülte. A tudatos felkészülés a szülői szerepre, a kiegyensúlyozott fejlődni akarás a szülő részéről esetükben egy szépen lekövethető folyamatban bontakozott ki.

- Amikor elkezdtem Samut először egy babazsákban, majd kendőben hordozni, azt gondoltam, hogy csakis a tudatos felkészülés vezetett. Tudtam, hogy a hordozás mennyire sokat jelent  az örökbefogadott babáknak, és azt is, hogy a szoros testközelség hatására olyan hormonok termelődnek majd bennem, amelyek megkönnyítik az ANYÁvá válásomat, jobban értem a gyerekem jelzéseit, mélyebb kapcsolat alakul ki közöttünk. Nagyon szerettem volna már anya lenni, és persze „jó anya”. Nagyon akartam, hogy Samu minden jóból részesüljön. Természetesen tele voltam az ezekből a vágyakból adódóan feszültségekkel,szorongással. Ekkor a hordozás még a jó anyává válásom egy eszköze volt.

Honnan jött a késztetés, hogy hordozd Samut?

- Mindig tetszett a hordozós mamák-babák látványa. Nagyjából 20 évvel ezelőtt láttam egy gyönyörű, göndör hajú babát, aki boldogan és elégedetten feküdt mamája mellkasán. Emlékszem a döntésemre,  hogyha lesz babám, én hordozni fogom.

A tudatos szülőből egész egyszerűen „elég jó szülő” született.

- Nagyjából 5-6 hónap múlva, az  oda-vissza hatásban elkezdtek csökkenni a feszültségeim, és a tudatosság helyét átvette  egy egyre hatalmasabbá növekvő érzés. Milyen jó nekem, hogy itt van mellettem, a hasamon, a hátamon- érzem, hallom őt, beszélünk, énekelünk -, együtt fordulunk, ugyanazokat látjuk. Simogathatom, és simogat. Ölelem, és ő ölel.

A világ pedig hű tükrötökké vált.

- Ha ránk néztek, mindkettőnket látták. Éreztem, hogy ezzel örömet okozunk másoknak is, hiszen Samuból mosolygós, nyitott baba majd kisgyermek lett. Ezzel a mosollyal megerősítettek ismeretlenül is, hogy “jól van Ági, haladsz”. HALADHATOK! Micsoda érzés! Hiszen van egy baba, aki hozzám tartozik.

Hozzászólások

Hozzászólások

Hogy tetszett?