Nehézségek a babahordozás során

Felelőtlenség és önámítás lenne azt állítani, hogy a babahordozásnak csak előnyei vannak, amikről már írtunk egy korábbi cikkünkben. Nincsenek azonban olyan nehézségek, amiket a babával együtt ne kellene áthidalni. A jó hír, sőt jó hírek ezzel kapcsolatban:

  • Nincs megoldhatatlan helyzet, ami ne lehetne mind a szülő, mind a baba megelégedésével lezárni! A babahordozás egyik nagy előnye! :)
  • Találtunk egy cikket, amiben jó néhány felmerülő probléma megoldására ötleteket kaphatunk, így nem kell minden fejtörőt egyedül áthidalni! Alább látható néhány fontosabb, gyakori helyzet, amivel szembe kerülhettek hordozás során.

A baba sír a hordozás során

Sír a baba hordozás közben?Szülői szemmel az egyik legfontosabb, legmegrázóbb, ha sír a baba, amikor beültetjük a babahordozóba.

Ha egy baba sír a hordozás során, akkor ezzel a szükségleteit jelzi. Talán éhes, túlságosan melege van, vagy fázik. Esetleg nedves pelenkája zavarja, vagy fáj valamije. Ha a szükségletét kielégítették, a baba többnyire ismét élvezni tudja a hordást.
Néhány baba sír, az első néhány alkalommal, amikor beletesszük a hordozó kendőbe, csatos hordozóba vagy mei-tai-ba. Az egész szituáció új és ismeretlen számára, néha maga a hordozó személy még kissé bizonytalan a felkötésben, és talán izgatott. Gyakran segít, ha az első néhány alkalommal akkor kötjük fel a babát, amikor jóllakott és nyugodt. Egy tapasztalt segítő személy biztonságot adhat neked és babádnak. Olyan hordási módok, ahol a gyermeket a kendőbe csak annak megkötése után tesszük be, rendszerint jobban megfelelnek az elején. Beszélj gyermekedhez, és add meg neki azt az érzést, hogy minden rendben van. Talán gyermeked is megnyugszik, ha rögtön a felkötés után fel, s alá járkálsz és megvigasztalod őt.
Néhány baba akkor lazul el, amikor sír a hordozókendőben. Érzik, hogy hordozzák őket, s így meg tudnak szabadulni feszültségeiktől, pl. izgalmak után, vagy elalvás előtt. A hasfájós csecsemőknek gyakran különös módon szükségük van a hordozásra. Gyakran hasznos, ha már a hasfájás előtti időszakban hordjuk őket. A hasfájás idején a hordás többek között a szülőknek is segít abban, hogy gyermeküknek vigaszt, biztonságot és védettséget nyújtsanak.
A baba esetleg akkor is sír, ha feszültséget és bizonytalanságot érez a hordozó személynél. Sok anya tapasztalta, hogy ekkor pl. egy séta a babával, vagy egy barátnővel folytatott beszélgetés (a babával a hordozókendőben) segített. Talán más módon szeretnéd megnyugtatni babádat ( lásd:”A babahordozás alternatívái”), vagy valaki más hordja a gyermekedet, miközben önmagadnak szerzel valami örömet.

A baba tiltakozik a hordozás ellen

Ha már kicsit nagyobb a baba, akkor határozottabban is ki tudja fejezni a véleményét, ilyenkor a sírásnál messzebb is megy, akár tiltakozhat is a hordozás ellen.
Alapvetően ez nem azt jelenti, hogy nem szereti, ha hordozzák!
Lehetséges, hogy éppen abban a pillanatban másra van igénye (mozgásra), vagy csak nem szereti azt a felkötési módot, ahogy a hordozót addig használtuk.

Ha a baba tiltakozik az ellen, hogy hordják, mert pl. éhes, mászni vagy járni szeretne, akkor a probléma gyakran egyszerűen megoldható azáltal, hogy kielégítjük ezen igényeit. Amennyiben ez nem lehetséges azonnal, akkor éppen a hordozás segít a gyermeknek abban, hogy ezeket a frusztrációkat bizonyos ideig jobban elviselhesse.
Sok gyerek tiltakozik a kendő ellen, ám egész elégedettek akkor, ha úgy kötjük fel őket, hogy jól kilátnak.
Más babáknál nem olyan világos, mi okból tiltakoznak a hordás ellen. Úgy vélem, néhányan közülük félnek hordozáskor. Ekkor az segíthet a babának, ha ezt a félelmet komolyan vesszük és megbeszéljük vele, megnyugtatjuk, vigaszt és biztonságot nyújtunk neki, és bátorítjuk is. Gyakran nagyobb biztonságban érzi magát a baba, ha elöl, esetleg kiegészítőül még a karunkkal is megtámasztva hordjuk. Azt tapasztaltam, hogy éppen azoknak a babáknak, akik hordozáskor a legnagyobb félelmet mutatják, van szükségük a hordva-levés érzésére azért, hogy megtanuljanak a félelmeikkel bánni. Talán segít, ha a babát lassan, de kitartóan szoktatjuk rá a hordozásra, s talán az is szükséges, hogy a hordva-levést más módon biztosítsuk számára.(lásd: “A babahordozás alternatívái”).
Más babáknak a hordozó személytől való nagyobb távolságra van szükségük pl. hogy előre felé nézhessen (erre alkalmas a csípőn vagy háton hordozás, kifelé fordítva tilos a babát hordozni!).
Ha egy baba elutasítja a hordozást, lehetséges, hogy te is szomorúnak és elutasítottnak érzed magad, különösen akkor, ha szívesen hordtad volna gyermekedet. Ekkor segítséget jelenthet számodra, ha érzéseidet megosztod másokkal.

Ha a babahordozás teherré válik

Előfordulhat az is, hogy nem a baba, hanem te érzed azt, hogy nem jó, nem kényelmes a hordozás. Itt szintén érdemes kicsit tovább menni, nem pedig alapvetőnek tekinteni, hogy nem jó számotokra a babahordozás.
Lehet elég, ha a hordozókendőt lecserélitek egy mei tai-ra, vagy egy csatosra, hogy máshova kerüljön a súly, vagy a meglévő hordozótokat máshogy használjátok, így nem csak a babátok fog örömmel ülni a hordozóban, hanem ti is élvezitek újra a babahordozóban pihenő gyermek közelségét és nem fog rá árnyékot vetni semmi.

  • Ha hordozás közben fájdalom kínoz (hát, térd, stb.), vagy ha közben túlterhelve, kényelmetlenül, vagy bosszúsnak érzed magad, akkor azáltal talán megelőzheted a fájdalmat és a “már nem szeretem a babahordás”-t,
  • ha olyan hordozási módot választasz, amelynél testileg is jól érzed magad
  • már a kicsi és könnyű gyermekedet is rendszeresen hordod
  • gyermekedet akkor hordod, amikor mindkettőtöknek örömet okoz
  • tudatosan fordítasz időt a saját ellazulásodra (pl. egy meleg fürdőre, hát- és nyakmasszázsra, vagy gimnasztikára)
  • Ha túlterheltnek érzed magad, akkor megkérdezheted magadtól, milyen terheket viselsz még a gyerek mellett kiegészítőleg (bevásárlás, mosott ruha, nagyobb gyerek, a felelősség stb.) Talán van valami olyan is, ami pillanatnyilag elviselhetetlen? Néhány dolgot talán át tudsz adni másoknak, esetleg meg tudsz változtatni valamit a hétköznapjaidban, hogy minden némileg egyszerűbben elviselhetőbbé váljon?

A fájdalom, a mérgelődés, a visszatetsző érzések testünk és lelkünk üzenetei. Ha hallgatsz rájuk, nagyon jót teszel magadnak. Előfordulhat, hogy ezek az üzenetek azt közvetítik, hogy (pillanatnyilag) nem kellene gyermekedet hordanod. (lásd: “A babahordozás alternatívái”)

A babahordozás alternatívái

Több gyermek mellett hordozni?Megnőtt a gyermeked? Ez előbb utóbb mindenkinél felmerülő kérdés lesz. :)
Ha csak őt hordozod, akkor is kérdés, hogy mi legyen, ha már egyszerűen nem tudod megoldani a hordozását.
Ha már többen vannak és a hordozókendőbe egy kisebb baba kerül…
Ez egy olyan helyzet, amihez szeretnénk tippeket adni, de fő vonalvezetőtök az legyen, hogy azt kell megoldni, hogy mivel legyen pótolva a nagyobbacska gyerek hordozás iránti szükséglete!

Egészen különböző szituációk léteznek, amikor egy anya nem tudja vagy nem szeretné csecsemőjét vagy kisgyermekét igény szerint hordani. Az okok, amelyek ehhez vezetnek különbözőek. Közös azonban mindannyiukban, hogy a gyermeknek más módon meg lehet adni a hordva-levés/ gondviselés érzését. Az alábbiakban felvázolok néhány lehetőséget arra, hogyan élvezheti a gyermek más módon a hordozás előnyeit.

  • más személlyel hordoztatni a gyermeket (apa, nagymama stb.)
  • sok testi érintkezést, közelséget és szeretet adni
  • igény szerint szoptatni
  • a gyermeket ölben tartani, térden lovagoltatni
  • közösen fürödni a gyermekkel
  • a gyermeket vízben hordani (uszodában)
  • a gyermekkel együtt aludni a családi ágyban
  • babamasszázs (gyakran a nagyobb gyermekek is szeretik)
  • hintaszék anya és gyermeke számára
  • ringató mozgás a babakocsiban, bölcsőben
  • játék a gyermekkel, elsősorban cirógatós játékok
  • közös beszélgetés, éneklés, a gyermek meghallgatása
  • hagyni, hogy a gyermek részese lehessen az életünknek

és sok más.

A babahordozás csodálatos dolog, mindemellett nem zárja ki, hogy a fenti lehetőségeket ne vegyétek igénybe. Minden szülőnek, babának megvannak a maga igényei, szokásai, s ezek szerint alakítsátok ki mindennapjaitokat, s ha felmerül valamilyen probléma, akkor azt közösen tudjátok megoldani leghamarabb.
Reméljük a fenti tippek hasznosak voltak számotokra, ha kérdésetek van, forduljatok hozzánk bizalommal! Segítünk! :)

Addig is ne feledjétek: Hordozzatok, mert hordozni jó! Arról pedig, hogy milyen egészséges is, ebben a bejegyzésünkben olvashattok!

A teljes cikket megtaláljátok a La Leche Liga honlapján!

Hozzászólások

Hozzászólások

Hogy tetszett?