Mosható pelus újszülöttel? Igen!

Amikor lassan négy éve belevágtam az akkor egy éves Mórral a mosható pelusozásba, szélsőséges reakciókkal találkoztam. A kötelező “a mosás is szennyezi a környezetet, az is drága” körökön túl, sokan azzal nyugtázták a bolondériámat, hogy “jóvvan, csináld csak, ha több gyereked lesz, tuti nem lesz ilyen huncutságokra időd”. Nos.

 

Jelentem, második gyerekünk, Lenke Róza aznap, amikor a kórházból hazajöttünk, azaz három naposan kapta az első mosipelusát a popójára. Nem terveztem ilyen hamar kezdeni, mert ott volt a fejemben, hogy á, nem lesz nekem erre szabad libidóm, örülök majd, hogy élek, naponta hatszor kakál majd, eldobhatós ökopelussal megelégszem. 
Emlékszem, letettem a pelenkázóra és egyszerűen automatikusan a mosiért nyúltam. Ott feküdt előttem az a pici baba és semmi sem volt természetesebb, minthogy bármit is adok rá, az a legeslegpuhább legyen. Márpedig az újszülött popint kis túlzással még én is hordanám bugyi helyett, esküszöm, annyira puha. 
Na szóval feladtam rá és onnantól kezdve a betegeskedős napokat leszámítva kiütéssel nyert a mosható
A köldökcsonkot sem zavarta, a kialakítása olyan, hogy figyelembe veszi ezt a szempontot is. 
 Mosható pelenka
Felmerülhet a kérdés, hogy az anyatejes robbanásokat hogy győzöm mosni két gyerek mellett? 
Egyrészt a robbanások az eldobhatókból garantáltan fültövig áradnak, így a teljes átöltözésen kívül még mosdatni is kell a dedet. Moshatóval ilyen akció NINCS. A legnagyobb cunami sem éri el a babaruhát
Aki akar, az használhat kakifogó papírt ami az aranyáradat nagy részét felfogja és lehúzható a vécén. 
Mi azt se nagyon használunk. Egyrészt, mert kakiügyben nálunk mondhatni 90%-ban EC van, vagyis bilibe intézi a nagydolgokat, de sokszor a kicsiket is. 

Ha van igény szerinti szoptatás, altatás, hordozás, hozzátáplálás, nálunk az ürítéses kommunikáció és a pelenkázás is jórészt igény szerinti

És bizony nem nézem egész nap meredt szemmel, hogy mikor jön rá a szükség, elég egyértelműen jelez, amikor meg nem, vagy nem veszem észre és pelusba produkál, akkor kb. 30 mp alatt kiöblítem

Arra jöttem rá, hogy ami természetes és beépül az életünkbe, az normalitássá válik és onnantól kezdve az a nullpont, nem jelent extra erőfeszítést. 

Boldogan adom a mosható pelust Lenkére, minden egyes pelenkázást elönt egy pozitív töltet, hogy jó a bőrének, jó a környezetnek. 
A bátyus pedig ha babázósat játszik, automatikusan mossa ő is a pelust, neki már ez lesz a természetes, hisz látja ezt a példát, ha a magáéra már nem is fog emlékezni. 
 Baba lábikó
Lehet nem leszek népszerű, de azt gondolom, hogy eljött az a pont a környezetvédelmet illetően, amikor ha valami mindössze napi 5 perc plusz energiát igényel tőlünk, akkor azt muszáj megtennünk. Egyszerűen nem vagyunk alkupozícióban. Minket még talán nem nyel el a szemét, de a gyerekeinket már lehet… Az, hogy olcsóbb, egészségesebb és csinibb is, az már csak hab a tortán. 

Szóval hajrá, újszülöttel, első, második, vagy sokadik gyerekkel, 100%-osan, csak nappal, csak otthon, vagy csak hétvégén, mindegy, mert minden lépés számít.
És esküszöm, én, a világ leglustább embereként, tök komolyan mondom, hogy pofonegyszerű az egész és ha egyszer belevágsz, nem fogod megbánni. 

A babád bőre, a pénztárcád és a bolgyó pedig igencsak hálás lesz érte
Ne gondold túl, csak kezdd el. Ez csak egy pelus…

Hozzászólások

Hozzászólások

Hogy tetszett?