Mosható pelenka láz – Interjú Oláh Fruzsinával

A Föld Hete alkalmából különleges termékkel bővült kínálatunk, három szeretett mintánk nemcsak hordozóinkon, de mosható pelusokon is elérhető. A pelenkákat egyenesen a kiváló minőségű és hazánkban rendkívül népszerű Puppee® készítette számunkra. Aki pedig a Puppee® mögött áll, az nem más, mint Oláh Fruzsina, aki hozzánk hasonlóan rajong a babákért, a textilekért és fontos helyen szerepel nála a környezetvédelem. Fogadd szeretettel a vele készült interjúnkat!

Mosható pelenka

Mikor kezdtél a mosható pelusok iránt érdeklődni?

Már akkor, amikor 2012-ben még csak pár hónapos terhes voltam Borcival. Egy bevásárlás alkalmával a párommal megnéztük az Auchan pelenka kínálatát. Gondoltuk, egyszerű lesz a választás, ha megnézzük az egyes márkák összetételét. Nem volt jó ötlet! :) (Vagy mégis?) Volt, amelyiken nem találtunk semmit az összetevőkről, ahol viszont szerepelt, ott is csak csupa műanyaggal találkoztunk. Nem volt kérdés, hogy bármit szeretnénk, csak ezt nem. Aztán éppen a Facebook-ot bogarásztam, amikor megláttam egy webshop bejegyzését (egy volt egyetemista csoporttársam volt az egyike a tulajdonosoknak), egy sünis pelus képével. Szerelem volt első látásra :) Ezután sokat keresgéltem, mivel akkoriban nem találtam semmilyen jó összefoglaló cikket a témában. Napokig kutattam, miközben A4-es papírokat firkáltam tele táblázatokkal. Kiírtam, hogy melyiknek mi az előnye, mikortól meddig használható, kb mennyibe kerül. Végül úgy döntöttem, hogy olyan márkákból vásárolok először, melyek külföldön népszerűek. Az igazi nagy szerelem akkor kezdődött, amikor a szóban forgó webshop másik tulajdonosával elmentünk egy baba-mama klubba, ahová hozott nekem egy szafari mintás pelenkát. Életemben nem láttam még ilyen pici pelust. Persze rögtön meg is vettem. :)

Mi indított el az úton, hogy saját pelusokat kezdj készíteni? Mi a Puppee története?

Egy éves kora után a legtöbb baba elkezd többet pisilni, ezért az addig bevált pelusok nedvszívása már nem lesz elegendő. Borcinál is ez történt, a külső + betét kombináción kívül a többi pelus már nemhogy három órát, de némelyik egyet sem bírt ki. Fogzáskor gyakran pirosodott a popsija, ami csak lassan gyógyult. A kedvenc, bevált külsők is gyakran áztak a combjánál, mert a combszárny rész túl „alacsony” volt. Ekkor kezdtem el saját szabásmintán dolgozni, hogy ezeket a nálunk jelentkező „hibákat” kiküszöböljem. Napokat, heteket olvasgattam alapanyagokról, hogy mi az, ami bírja a strapát, nem kell vele kíméletesen bánni és jó az érzékeny bőrű babáknak. Rendeltem néhány darabot és hozzá is láttam a teszteléshez. Elkészültek az első külsők és betétek. Borci szuper tesztelő volt és szívesen csatlakoztak mások is, akiket pont a mosható pelenka révén ismertem meg. A visszajelzések pozitívak voltak, így elkezdtük „élesben” is. Ennek már lassan három éve.

Mosható pelenka

Sokan szkeptikusak, ha a mosható pelenkákról esik szó. Mesélnél a legnagyobb tévhitekről?

Úgy gondolom, ha valamit nem ismerünk, akkor olvassunk utána és tájékozódjuk. Az egyik legnagyobb tévhit, hogy aki mosható pelenkát használ, az még mindig az ötvenes években él. Közben azonban nemcsak a világ, de a mosható pelusok is fejlődtek. Nem gumibugyit használunk és főleg nem főzzük már a pelusokat. Sokak szerint bonyolult a használata, pedig egy jól megválasztott mosható pelust semmivel nem nehezebb feladni, mint egy eldobhatót. Szerintem az eldobhatónál is ugyanígy ki kell tapasztalni, hogy melyik márka válik be: melyik passzol a legjobban, és melyik igazodik leginkább a gyerkőc pisilési szokásaihoz. A mosásban sincs semmi bonyolult. Nem kell sikálni, a mosógép ugyanúgy kimossa, ahogy a koszos gyerekruhákat. És ha kakis lesz? Akkor jöhet a folttisztítás, ami semmivel nem rosszabb/nehezebb/bonyolultabb mint kimosni egy kajafoltos/saras gyerekruhát. Ha az eldobható pelusból kijön a kaki, és olyan lesz a gyerkőc ruhája, akkor azt is kidobják?

Mi a Liliputi-Puppee közös története?

“Ugyanazokért rajongunk! :) A babákért, és a csodaszép textilekért.”

Én már a Puppee előtt Liliputi „felhasználó” voltam, azóta is nagy kincsünk a Mama Kabát és a hozzá passzoló téli babacipő. Véleményem szerint elég nagy az átfedés azok között az anyukák között, akik hordoznak, illetve mosható pelust használnak. Akkor miért ne passzoljon a hordozó és a pelus mintája?

Amikor megkerestek a Liliputitól, hogy mit szólnék egy 5 napos együttműködéshez, a válaszom azt hiszem, egyértelmű…… :)

 

Hozzászólások

Hozzászólások

Hogy tetszett?