Hogyan legyek jó Anya?

Hogyan legyek jó Anya? Mitől leszek jó Anya? Hogyan tudok jobb lenni? Vajon mit gondol a családom? Hogyan tudok megfelelni?

Talán nincs is ilyen. Talán nem is létezik. Vagy valahol van egy titkos társaság? A Jó Anyák Rózsa Rendje? Esetleg a Rossz Anyák Keresztes Rendje is létezhet? Szerintem nem. Szerintem nincs rossz vagy jó. Nincs fekete vagy fehér. Az élet sem ilyen, miért lenne az anyaság más?

Ki dönti hát el akkor, hogy jó vagy rossz vagyok? Ki fog megdicsérni vagy kinek van joga pálcát törni felettem? Ki fogja azt mondani, hogy ezt jól csináltad? Ki fog majd könnyes szemmel, vádlón rám nézni, és azt súgni, hogy most ezt elrontottam?

Az egyetlen, akitől ezt hajlandó vagyok elfogadni, az a gyermekem. Ő fogja eldönteni, ha felnő, hogy Jó Anya vagyok-e, és hogy milyen hibákat vétettem. Az ő életén keresztül leszek képes visszaigazolást nyerni. Bárki más ítélkezik, süket fülekre talál.

A saját gyermekem igényeinek, elvárásainak kell megfelelnem. Ha ő arra vágyik csecsemőként, hogy egész nap öleljem, akkor azt kell tennem. Ha azt kéri, hogy hagyjam magára, akkor hátrébb húzódok, és onnan imádom tovább. Ha elesik a trambulinon, majd kidugja a résen az orrát, hogy megütötte és pusziljam meg, akkor megpuszilom, és hagyom, hogy szaladjon vissza ugrálni. Egy másik gyermek talán másra vágyik. A saját gyermekeim sem lesznek soha egyformák. Hiszen minden ember más. Ezért nem lehet valaki csak rossz vagy csak jó. Nem lehet fekete vagy fehér. Nincs mérce, amihez mérhetném magamat, mert az egyetlen, aki ítélkezhet, az a saját gyermekem. Neki kell, hogy jó legyek. A többi nem számít.

Attól, hogy ma nem érzem magam igazán jó anyának, még nyugodtan bízhatok abban, hogy idővel azzá válok. Senki nem születik azzal a tudással, hogy milyen anyának lenni. Amikor a gyermeked a világra jön, ő fog téged megtanítani arra, hogy mire van szüksége. Így a saját Anya-képességeidet is folyamatosan tudod fejleszteni. Az anyaság állandó tanulás, folyamatos fejlődés. És amikor újra babát vársz, az egész kezdődik elölről.

mamma-gioca

 Vannak azért alapvető emberi értékek, amikre kisebb-nagyobb mértékben minden gyermek vágyik.

 Szeretet

Kell ehhez bármit is hozzáfűznöm? Talán annyit, hogy ha érzed, akkor mutasd ki. Adj annyi ölelést, puszit, cirógatást egy nap, amennyit csak emberileg lehetséges. Vissza fogod kapni mindet, meglásd! :)

 Nevetés

Ha képes vagy humorral végigkísérni a hétköznapokat, minden sokkal könnyebbnek tűnik.

Mutasd ki, ha dühös vagy

Azt is, ha szomorú. Ne hagyd, hogy szétfeszítsenek a rossz érzések. Sírj, ha úgy esik jobban. De mindig magyarázd el a kicsinek, hogy most mi a baj. Azt is, hogy nem ő a hibás.

 Kérj bocsánatot, ha tévedsz

Tanítsd meg a gyermekedet arra, hogyan kell bocsánatot kérni. Mutass neki példát te magad.

Tisztelet

Lehet, hogy most azt gondolod, hogy azt kell megtanítanod a gyermekednek, hogy tiszteljen téged. Hát, kicsit talán igen. De először neked kell megmutatnod, hogy TE tiszteled ŐT. Tiszteld a gyermekedet, fogadd el, hogy ő egy ilyen személyiség. Ne akard megváltoztatni. Ha kérdez, válaszolj. De ne erőltess rá semmit.

Dicsérd meg

Ismerd el, ha valamit jól csinált. Ne a személyiségét dicsérd, hanem a cselekedeteit. És fordítva. Ne mondd neki, hogy “rossz vagy”, inkább magyarázd el, hogy miért csinált rosszat.

Szaladgáljatok

Rengeteg örömet okozhat egy kisgyermeknek, ha az ő kedvenc játékait játszod vele. És nem kell, hogy tárgyakkal vedd őt körül. A legnagyobb boldogságot egy kis szaladgálás, birkózás hozza. A csikolgatás, a párnacsata sok sok öleléssel és kacagással a legjobb móka  a kicsiknek. Tedd le a házi munkát, ha hív a gyermeked játszani. Szervezd úgy a napodat, hogy bármikor beleférjen  néhány közös pillanat. Vond be a kicsit a házi munkába! Adj neki törlőkendőt, hogy takarítsa le az ajtókat vagy a padlót törölgesse fel. Imádni fogja a közös munkát.

Szolgálj másokat

Mutasd meg neki, hogy önként és szeretettel adsz másoknak. Akár időnként a szomszéd néninek visztek egy kis sütit vagy az úton szedett virágot viszitek be a boltos néninek, adj neki példát és lehetőséget arra, hogyan fejezze ki a nagylelkűségét. Adni boldogság.

Nem kell a játékot megosztani

Ne kérd, hogy ossza meg a játékait más gyerekekkel! Ajánld fel a lehetőséget, hogy ha szeretné, akkor kölcsönadhatja a játékait. De nem kell, ha nem szeretné. Biztosítsd arról, hogy az attól még mindig az ő saját játéka marad, és nem viszi el a másik baba. Én sem szoktam idegenekkel megosztani a személyes tárgyaimat. Tiszteld a gyermekedet és az ő tulajdonát.

 Felejtsd el a büntetést

A büntetés értelmetlen, nincs haszna, csak a kapcsolatotokat és a gyermek önbizalmát rombolja.És egy általános, örök érvényű gondolat: A gyerekek másolnak. Te vagy a minta, te vagy a példa. Ha te megütöd, akkor ő is ütni fog. Ha megöleled, akkor ölelni fog.

Élj olyan életet a mindennapokban, amit nyugodt szívvel másolhat.

Hozzászólások

Hozzászólások

2 hozzászólás

szólj hozzá
avatar Viv (10 év)

Köszönöm, ez annyira jókor jött!

    avatar Hornyák Mariann (10 év)

    Viv,
    örülök ennek. A gyermekünk mosolya felbecsülhetetlen dicséret, mégis jól esik néha hallani másoktól, hogy valamit mégis csak jól csinálunk, de legalábbis nem rosszul. :)

Hogy tetszett?