Mi lesz a tesóval- Pszichológus szemmel

Mi lesz a tesóval?

Ha kicsi a korkülönbség, szinte biztos, hogy fölmerül a kérdés a szülőben: hogyan tudom megosztani szeretetemet a két gyerek között? Pszichológusként magamban mindig mosolygok kicsit, mert tudom, hogy ahogy megszületik a kisebb, egy csomó dolog magától értetődően a helyére kerül. Amit pocakkal az anya problémának látott, az, kezében az újszülöttel már nem lesz probléma. A babát befogadja a család, a mindennapok átrendeződnek, a szeretetből jut mindenkinek.

De hogyan tudja kiszolgálni az anya egyszerre a két pici igényeit. Tökéletes megoldás nincs, de nincs is rá szükség. Ha kistestvér születik, az természetes, hogy megváltozik a család szerkezete, a mindennapi élet, a szülők terhelhetősége, és az „egy főre eső” figyelem, és gondoskodás.

Nem kell úgy tenni, mintha hirtelen kétszer annyi erőnk, kezünk, türelmünk lenne – mert nincs. A nagy és a pici is mostantól olyan családban élnek, ahol két gyerek van, és úgy élnek, ahogy egy kétgyerekes családban élni lehet. Talán úgy érezzük, hogy megrövidítettük a nagyot, de jusson eszünkbe, hogy kapott egy testvért! És ez remek!

Két dolog van, amitől mégis könnyebb lesz. A segítség elfogadása és a hordozás.

 

Mom-Baby-ToddlerEngedd, hogy segítsenek

Nem tudom, milyen viszonyban vagy a rokonaiddal, azt sem tudom, van-e lehetőségük segíteni. Nem tudom, vannak-e barátnőid. Megteheted-e, hogy fizetett segítséget vegyél igénybe. Ezt neked kell átgondolni. Én egyvalamiben tudlak megerősíteni: a gyerekek fölnevelése soha, semelyik ősi kultúrában nem volt egyetlen egy személy dolga és felelőssége. A gyerekek gondozásához mindig több felnőtt kell, akár nagycsaládban, akár kolóniában, akár kibucban oldották meg ezt az elődeink, de az anyát soha nem hagyták egyedül.

 

Segítséget kérni és elfogadni tehát teljesen normális, és nem azt jelenti, hogy nem vagy elég ügyes vagy kreatív, vagy belevaló.

 

Hordozd a picit – vagy a nagyot

Ha a picit hordozod, miután fölépültél a gyerekágyban, a nagynak nem kell állandóan azért drukkolnia, hogy aludjon már végre el a kistestvér. Ha jól van felkötve a kendő, a pici baba „robotpilóta” üzemmódba kapcsol. Nézelődik, ha akar, alszik, ha akar, szopizik, ha akar.  Nem kell külön altatni, etetni, foglalkozni vele. A pici tehát jól érzi magát, nincs vele különösebb tennivaló. Így játszhatsz a naggyal, ha éppen azt szeretné. Vagy készíthetsz ebédet. Vagy vásárolhatsz. Vagy teregethetsz. Vagy elterülhetsz a hintaágyban, és pihenhetsz végre kicsit.

„Annyira sajnálom Lórit. Úgy tudok csak játszani vele, hogy a picit az ölembe ültetem. A baba közénk kerül.” – panaszkodott egy anyuka nemrég. Azt javasoltam, kösse fel a babát hordozókendőbe, így Lóri nem Bella „elejét” látja mindig saját maga és anyja közt, hanem a kendővel takart hátát. Vagyis nem egy személy kerül a mama és a nagy gyerek közé, hanem egy kis csomag.  Mindenki elégedett volt a megoldással.

Aztán Lóri egyszer csak beteg lett, lázas, bágyadt. Megbeszéltük a családdal, hogy most neki is járna egy kis hordozás. Lóri került anya hátára, apa pedig átvállalta a kicsit. Sétánál bevált, hogy a pici kendőben, Lóri pedig a könnyű babakocsiban utazott. Kirándulásnál Lóri háti hordozóban csücsült apa hátán, a Bella pedig anya hordozókendőjében egy darabig elöl, majd oldalt.

Az élet egy testvérpárral soha nem lehet felhőtlen. Ha a mindennapjaink része a hordozás, egy biztos: kevesebb lesz a felhő.

 

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólások

Hogy tetszett?