Meztelenkedjünk a gyerek előtt?

Meztelenkedjünk?

Lehet, hogy a nagyit még a saját férje sem látta meztelenül, de ma már más világot élünk… Milyet is?

Nagyon érdekes kérdéseket vet föl, ha átgondoljuk, hogy a válaszkész nevelés milyen kapcsolatban van az otthoni meztelenkedéssel. Ha egy klasszikus pszichoanalitikus beállítottságú pszichológust megkérdezünk, hogy mit szól ahhoz, hogy egy hároméves fiúgyermek a (fél) meztelen anyja mellett alszik, szinte biztos, hogy infarktust kap. Pedig vannak kisfiúk, akik három évesen még szopnak, és ezt az anya csak félmeztelenül tudja számukra biztosítani. Ebből azonnal levonhatjuk a tanulságot: az oviba lépő gyermek számára a mell még biztosan nem szexuális szimbólum, melynek látványa károsan hathat a pszichoszexuális fejlődésére.
Barbárok
„”Ha az emberek természetes állapota a meztelenség lenne, úgy születnének.” – ezt az ironikus mondatot sokan Oscar Wilde-nek tulajdonítják. Mindenesetre jól illusztrálja, mennyi ellentmondást rejt magában a dolog. Persze, a meztelenkedés természetes, de a mi kultúránkban nem az. Minek tekintsük a gyereket? Természeti lénynek? A születés barbár invázióTalcott Parsons szerint. Mindig pici ősemberkék születnek, ősi ösztönökkel, reflexekkel, szükségletekkel, és előítéletek nélkül. Csak évek alatt lesz belőlük kultúrlény.  Számukra még teljesen természetes a meztelenség, akár a saját testükről van szó, akár másokéról. És ez így is marad még jó néhány évig, ha minden a természetes mederben halad. A gyerek szépen megtanulja, hogy mások előtt nem meztelenkedik már egy ovis, ugyanúgy, ahogy megtanulja, hogy a vécébe kell kakilni. Ez a szocializáció része. Nem kell külön feneket keríteni neki, alakul magától. Épp olyan tempóban, ahogy az adott családnak ez megfelel.

Ne lobogtasd!

Három a magyar igazság, ezért egy harmadik idézetet is tálalok az olvasók számára. Libby Pruves írta a Hogyan ne bathlegyünk tökéletes anyák című könyvében a nyilvános szoptatásról: Ne rejtsd el, és ne lobogtasd! Hát, nagyjából ennyit gondol ma a pszichológia a családon belüli meztelenkedésről. Mindig az adott család belső szabályrendszere dönti el, hogy mennyit engednek láttatni a felnőttek a meztelen testből. A legjobb, ha a saját érzésiekre hallgatnak. A ciciket, fütyiket nem kell elrejteni, de lobogtatni sem. Ha a szülők nem szégyenlősek, nem kell elbújniuk, amikor átöltöznek. Ha szégyenlősek, bújjanak el. Ha akár együtt is fürdenek a kisgyerekkel, nincs ezzel gond, amíg a gyerek nem mutatja a jelét, hogy neki ez sok. Mert a gyerekeknél többnyire megjelenik egy bizonyos fokú szemérmesség, amit viszont kötelező tiszteletben tartanunk.

 

A nem az nem

A teste az övé. A nem az nem még a saját otthonában is. Ha nem szeretné, hogy bárki bemenjen a fürdőszobába, amikor meztelen, ha nem szeretné, hogy bemenjenek a szobájába, és ha jelét adja, hogy zavarja, ha a felnőtt egy szál semmiben lejt végig a lakáson, akkor ezt messzemenőkig figyelembe kell venni. Elképesztően fontos, hogy megtanulja, hogy csak és kizárólag az ő engedélyével láthassa őt bárki meztelenül, és az ő engedélyével nyúlhasson hozzá. Ha ezt otthon a szülők megszegik, a gyerek házon kívül sem fogja tudni érvényesíteni, és ez sajnos szexuális abuzushoz vezethet. A legfontosabb, amit a gyerekünknek ezen a téren megtaníthatunk: kizárólag ő rendelkezhet a testével. Ez alapvető emberi joga, csak vészhelyzetben íródik felül.

 

Hozzászólások

Hozzászólások

Hogy tetszett?