Kólikás baba? Hordozd! – Mozgáskorlátozottként a hordozásról

 

Egy anya életében az egyik legmeghatározóbb dolog maga a szülés. Akárki akármit mond, hiszem azt, hogy a szülés és a születés élménye nagyban befolyásolja a további anya-gyerek kapcsolatát, a hozzáállást magához az anyasághoz.

Nekem szerencsém volt: a lehető legpozitívabb szülésélményben volt részem. A harmadik trimeszterben rájöttem, hogy az alternatív módú vajjúdásról le kell mondanom a császármetszés javára, de mire odakerült a sor már nem is bántam. Tudtam, hogy ez lesz a legjobb mindkettőnknek. A legnagyobb dilemmát az érzéstelenítés jelentette. A spinális anesztéziától rettegtem, mert nem tudok úgy domborítani, ahogy kellene hozzá, az altatást pedig nem akartam, mert akkor lemaradok az első mellre tételről. Végül gerincen való érzéstelenítés lett – hallhattam, ahogy felsír a kisfiam, puszit adhattam a homlokára és életemben először érezhettem, ahogy rácuppan a mellemre. Felejthetetlen élmény volt!

2013. április 20-án este kilenc óra nyolc perckor megszületett 2995 gramm súllyal, 54 centiméteresen Gergely Zsombor.

Persze szörnyű volt a következő négy nap. Ha akkor kérdezik, soha többé még egyszer. Viszont mégis jól viseltem, mosolyogva, zokszó nélkül gondoztam a pici babám. Az emelés valóban nem úgy ment, mint kellett volna, még nem mertem egy kézzel megfogni, viszont a hasi sebem miatt kapaszkodás nélkül nem tudtam közlekedni. A kórház biztosított egy kis „babatárolót”, amelybe ülve beleraktam, rátámaszkodva felálltam, és tolva eljutottam mindenhová a gyermekemmel. Szóval már az első napokban is „babakocsis” anyuka lettem.

Otthon, kicsit felépülve a műtét okozta sebekből már könnyebben elláttam a babám. A három kilójához (havonta szedett fel egy kilót) gyorsan hozzászoktam, megismertem a mozdulatait, a vállamra tudtam fektetni és egy kézzel megtartani. Mivel a családom ott volt körülöttem, így még az olyan nehézségek sem okoztak gondot, mint a lépcsőzés: egyáltalán nem engedték, hogy a saját gyerekemet fel- levigyem; sőt azt se szerették, ha két szoba között közlekedem vele. Sokáig úgy éreztem magam, mint a nővére, nem pedig az édesanyja. Lelkem mélyén lázadoztam, de tenni nem tettem ellene semmit sem.

Amilyen könnyű szülésem volt, olyan könnyű volt az első hat hetem is. Tejem volt, Zsombor könnyen – éjjel-nappal – szopott. Velem aludt, mert a kórházban nem mertem bevállalni az éjszakai felkeléseket hozzá, utána meg olyan fáradt lettem, hogy szinte fel sem ébredtem a sírására. Úgy éreztem, megnyertem a főnyereményt: kiegyensúlyozott babám lett, aki alig sírt, olyankor is könnyen megnyugodott a mellemen.

Aztán egy csapásra – ha nem is minden – megváltozott. Napközben ugyanolyan jó kisfiú volt, mint előtte, de eljött az este 6 óra, és rázendített. Csak sírt és sírt. Mindent megpróbáltam vele, ami akkor csak az eszembe jutott, de hasztalan próbálkozások voltak. A család persze jött a „jobbnál jobb” ötleteivel: biztosan fáj valamije, biztosan nincs elég tejem, adjunk neki tápszert, fáradt, melege van, fázik… Már az idegösszeroppanás kerülgetett, mert csak magamat hibáztattam. 4 óra múlva abbamaradt a sírás, mintha elvágták volna. Egy kis szopizás, és már húzta is a lóbőrt legalább 2 órán keresztül. Éjjel sem sírt, kis nyöszörgéssel jelezte, hogy enne, megkapta a mellem, szopott néhány kortyot, majd aludt tovább.

A többi anyuka közben biztatott, hogy semmi baj nincs, van elég tejem, csak kólikás a babám. Nem feltétlenül fáj a hasa, lehet az is, hogy túl sok inger éri estére, és elfáradt, így vezeti le a napi eseményeket. Majd 3 hónaposan elmúlik. Ráhúzott egy hónapot, és ahogy jött, úgy hagyta abba.

Ebben a két és fél hónapban azt hittem megőrülök. Előre féltem az estéktől. A gyerek folyamatosan sírt, nem kellett neki a mellem, csak a lépcsőn lefelé hallgatott el egy kicsit. Én ugye nem lépcsőzhettem vele, bár kipróbáltam a babyslinget, nem jött be. Nem jöttem rá hogyan is kellene igazán használni, de nem is igen kísérletezhettem vele, mert nem engedték itthon. Mégis az én ölemben nyugodott meg a legkönnyebben. Ilyenkor felvettem a bal vállamra, dülöngéltem vele jobbra-balra, majd gyors léptekkel szeltem vele keresztül a szobát órákon keresztül, miközben Weöres Sándor verseket szavaltam neki. Különösen tetszett neki a Bóbita, szinte már jobban tudta a szövegét, mint én.

IMG_20140913_222622 (1)Ilyenkor, ahogy fáradtam, egyre inkább meg kellett kapaszkodnom forduláskor. Először fordult meg a fejemben, hogy nem is lenne olyan rossz egy kendő. Magamra kötném, nem fáradna el a bal kezem, amivel tartom a gyereket, a jobb kezemmel meg bármibe megkapaszkodhatnék. Lehet, hogy neki is kényelmesebb lenne, jobban hallaná a szívverésem, könnyebben megnyugodna. Az ötletet itthon idegenkedve fogadták, de én hajthatatlan voltam, így néhány hét múlva megvettem az első kendőmet.

A felkötésben nem voltam tehetséges. Ha ketten voltunk, még tetszett is neki, de ha már más is jelen volt, nem sikerült. Mivel ellenezték a kendő használatát, így ideges voltam ha néztek, amit Zsombor is megérzett, amitől ő is az lett: megfeszítette magát, a kötés pedig szörnyűre sikeredett – kényelmetlen volt mindkettőnknek. Emiatt este meg sem próbálhattam magamra kötni. Éreztem, hogy ha egy kis időt hagynának nekünk, akkor ő is hozzászokna, én is ügyesebb lennék, és mindkettőnknek jobb lenne. Mégsem tudtam a sarkamra állni, így tovább szenvedtünk.

Napközben – ha ketten voltunk csak itthon – többször volt rajtam, kényelmesen aludt a kendőben, én végre szabadabban mozoghattam, de este, amikor ténylegesen szükségünk lett volna rá, nem használtuk ki ezt a lehetőséget. Miért nem? Mert időbe került volna rájönni, hogyan is lenne a legjobb, a családom pedig türelmetlen és szkeptikus volt a kendővel szemben.

Azóta rájöttem, hogy a kendő a lehető legjobb dolog egy anya életében! Első pillanattól kezdve használható, mely még inkább elmélyíti az anya-gyerek kapcsolatot, hozzásegít a nehezebb pillanatok átvészelésében és megkönnyíti a mindennapok nehézségeit. Ha visszatekerhetném az időt, biztosan kiálltam volna a hordozás mellett és nem hagytam volna, hogy eltántorítsanak tőle. Mert egy hasfájós babának is az a legjobb, ha az anya mellkasán pihenhet – még sírás közben is!

Pádár Judit Vivien írásait itt olvashatod: http://www.liliputi.hu/blog/author/padar-judit-vivien/

Hozzászólások

Hozzászólások

Hogy tetszett?