Karácsonyi menü másképpen

Amikor a „mit főzzek már megint?” és az „atyaég, karácsony van” érzése találkozik, talán te is legszívesebben kimenekülnél a konyhából, elrepülnél egy idegen bolygóra, és nyakadat behúzva rejtőzködnél a családi roham és a végkimerülésig tartó zabálás elől.

Pedig ha egy kis odafigyeléssel főzöl, nem kell a teljes napod a konyhában tölteni, a családot is lenyűgözheted, plusz még a gyomrod is boldog marad az egészséges alapanyagoknak köszönhetően.

Sőt, ebben a speciális Liliputis bejegyzésben vegán menütippeket kaphatsz, hogy a karácsonyi béke csurig átjárhassa állatszerető kis szívedet is!

Szóval babócát hordozóba fel, kezdődhet a főzés!

Vöröslencse karácsonyi menüként

Vöröslencse leves mentával és római köménnyel, mert leves az mindig KELL!

Hozzávalók:

25 dkg vöröslencse

1 sárgarépa

1 krumpli

1 fej vöröshagyma

2 gerezd fokhagyma

2 ek olívaolaj

2 ek sűrített paradicsom

1 l zöldségalaplé

1 tk római kömény

Pirospaprika, só, bors

6-8 mentalevél

Olajon pirítsd a vöröshagymát és a fokhagymát, majd szórd bele a köményt és a pirospaprikát (vigyázz, a paprika ne égjen meg). Itt szoktam megállni egy percre, és jól beleszagolni a piruló fűszerek illatába, imádnivaló! :) Következő lépésként a paradicsomsűrítményt, az apróra vágott répát, krumplit, mentát és megmosott vöröslencsét is add hozzá. Öntsd fel az egészet az alaplével, sót és borsot bele, aztán úgy 30 percig főzd. Aki szereti, ezután még pürésítheti is, mi darabosan esszük. Egyszerű és nagyszerű!

Currys csicseriborsóval töltött gombafejek sült koktélparadicsom kísérettel, tortilla lapokkal és fűszeres növényi tejszínnel

Töltött gomba karácsonyi menüként

Hozzávalók:

Gomba (nagyobb méretű, tölteni való kalapkák)

Csicseriborsó (az üveges, előre főzött verziót használom, mert időtakarékos)

Curry

Só, Bors

Petrezselyem

Koktélparadicsom

Olívaolaj

Tortilla lapok

Növényi tejszín

Mustár

A koktélparadicsomokat kettévágjuk, tepsibe tesszük, olajjal locsoljuk, sózzuk, borsozzuk, egy kis római köményt is elbír, aki szereti. A sütőben jól megszottyasztjuk, akkor van kész, ha kicsit szétestek a paradicsomok.

A csicseriborsót villával összetörjük, fűszerezzük, egy leheletnyi tejszínnel is felengedjük. A gombafejeket megtisztítjuk, hasukba töltjük a csicseris pépet. Sütőbe tesszük, készre sütjük, akár a paradicsommal egyszerre is mehet, csak ne egy tepsiben süsd őket. Tálalás előtt a gomba tetejére szórj frissen vágott petrezselymet.

A tortilla lapokat megpirítjuk, a növényi tejszínt fűszerezzük (pl. só, bors, mustár), majd az egészet ízlésesen tálaljuk, mi sem egyszerűbb ennél! Sütőben sült krumplival is működik tortilla helyett, ha valaki a klasszikus vonalat kedveli.

Főétel 2.0, ha véletlenül van olyan a családban, aki nem szereti a gombát:

Zöldségcsíkok mustáros-borsos tésztaágyon sütve, hogy a szemünk is jóllakjon

Zöldséges tésztalap karácsonyi menüként

Hozzávalók:

Ha serény kis háziasszony vagy, készíthetsz pizzatésztát

VAGY

Ha serény vagy, de semmi kedved liszttel hinteni a konyhát, akkor menj a boltba, és végy egy csomag leveles tésztát, mert ehhez a recepthez az is tökéletes lesz

Mustár (jóféle francia mustárt ajánlok, azzal az igazi)

Bors, só

Pár csepp olívaolaj

Zöldségek, pl. répa, cukkini, fehérrépa stb.

Nyújtsd szét a tésztát, és vágd szépen kör alakú lapokra. Kend meg a tésztalapokat mustárral, hintsd meg sóval és frissen tört borssal. A zöldségeket késsel vagy zöldséghámozóval vágd hosszanti csíkokra, amilyen vékonyra csak tudod. Koncentrikus körökben tekerd fel a zöldségcsíkokat, helyezd őket egymás mellé, váltogasd a színeket. Amikor kész vagy a zöldségdísszel (vagy nem fér több a kezedbe), nyugodtan tedd a tésztaágyra, mert a mustáros, nyers tésztalapba nyomva szépen megáll majd. Ha készen vagy, sózd és enyhén borsozd meg a zöldségeket, fújd le (vagy kend meg) egy kis olívaolajjal, és tedd sütőbe. Addig süsd, míg a zöldségcsíkok kellőképpen át nem sülnek.

A tekergetés időt vehet igénybe, de pofon egyszerű az egész.

Karácsonyi minifánk fahéjas körtelekvárral, hogy egy pihe-puha, édes felhő tetején pihenjük ki az ünnepi előkészületeket

Karácsonyi minifánk fahéjas körtelekvárral

Hozzávalók:

50 g növényi margarin

1,2 dl növényi tej (én rizstejet használok)

250 g sima liszt

1½ tk sütőpor

½ tk tengeri só

50 g barnacukor

Napraforgóolaj

Lassú tűzön olvaszd meg a margarint a tejjel és 2 evőkanál olajjal. Eközben keverd össze a lisztet, sütőport, sót és a cukrot egy nagy tálban. A lisztes keverék közepén csinálj egy kis mélyedést, ebbe öntsd a felolvasztott margarinos lötyit. Alaposan dolgozd össze a tésztát egy villával, míg nem kapsz sima, nedves, sűrű és ragacsos masszát. Ezek után a masszából formázz kb. 24 darab aprócska gyolyóbist, pingpong labda méretűeket. Forrósítsd fel a sütéshez szánt napraforgóolajat egy közepes méretű, mélyebb edényben. Fontos, hogy elég forró legyen az olaj, hiszen ez a fánksütés lelke. Ezek után vízbe mártott kanállal rakosgasd a tésztalabdacsaidat az olajba, úgy, hogy azok elmerüljenek. Süsd őket kb. 3-5 percig közepes lángon, és amikor aranybarnára vált a színük, illetve felúsztak az olaj felszínére, szedegesd ki őket. Az olajat itasd le róluk papírtörlővel, majd forgasd a cuki kis labdacsokat porcukorba.

Nálunk ipari mennyiségű fahéjas körtelekvár maradt idén, úgyhogy ezzel ajánlom a fánkokat, amik egyébként magukban is isteniek, de bármilyen édes szósszal tökéletesek lesznek.

Az egészséges és gyors ünnepi vacsiknak csak a képzeletünk szab határt. Te mit készítesz idén a nagy klasszikusok mellett? :) Én mondjuk már alig várom a vegán töltött káposztát, amit anyósom készít.

Hozzászólások

Hozzászólások

Hogy tetszett?