Karácsonyi ajándék a piciknek

Az első karácsonyán jóformán azt sem érti, mi történik körülötte. Mégsem maradhat ki a megajándékozottak köréből a kisbaba.

Valójában az ajándék ebben a korban még jelképes. A babának nincsenek vágyai, ha a kereskedelem kínálatát tekintjük. Számára a legfontosabb az, hogy a szülei megbízható, nyugodt környezetet teremtsenek neki, és bármikor „kéznél legyenek”, amint szüksége van rá.

Életre szól

2014-04-13 11Az első ajándék lehet valami olyasmi, ami egy életen át kíséri a babát.  Egy különlegesen szép plüssállat, amivel együtt alszik majd, persze, a szülei mellett, vagy legalábbis karnyújtásnyira tőlük. Lehet egy gyönyörű takaró, ami évekig melegíti a pici lábacskákat. Zenei CD, ami minden este szól, amíg anya vagy apa altatja. Ezek mind jó élményt nyújtanak a kicsinek, talán pont erről fog mesélni majd évtizedek múlva a gyerekeinek, ha fennmarad a történet a családi legendáriumban a baba első karácsonyáról.

Anyának, a baba kedvéért

Ha az anya boldog, a baba is boldog. Kaphat a baba olyasmit, aminek valójában anya örül. Egy gyönyörű babanaplót, amit a szülők töltenek ki. Névre szóló mesekönyvet, amit később olvasnak fel neki. Kaphat egy jó nagy babzsákfotelt, amibe anyával vagy apával vackolhatják be magukat egy kis pihenésre vagy éppen hancúrozásra. Remek dolog a hintaszék, ahol valamelyik szülővel lehet ringatózni.   Kerülhet a fa alá hordozókendő, (tudj meg többet a hordozásról, kattints a hordozókendő linkre) vagy másféle hordozó, a nagy téli sétákhoz pedig mama kabát.  Egy sportolj a babával bérlet (tánc, jóga, spinning), ami anyának felüdülés, a babának meg általában kiadós pihenés a kendőben.

Mama Kabát

A nagy alkalom

A baba első karácsonya remek időszak, hogy a szülők egyeztessenek a nagyszülőkkel, nagynénikkel, nagybácsikkal, barátnőkkel arról, hogy mi az, amit szeretnének a baba körül látni, és mi az, amit semmiképp. Sokkal jobb előbb, mint utóbb. Különben könnyen kerülhettek olyan helyzetbe, hogy térdig jártok a fölösleges, használhatatlan játékokban, az ízlésetektől távol álló ruhákban, miközben régóta áhítoztok valami olyasmire, amit egyedül nem tudtok megvenni, de, ha a család összedobja, akkor simán a babáé lehet.
Érdemes közhírré tenni, hogy ennek vagy annak a színvonalas építőjátéknak vagy játékvasútnak rajongóivá váltatok, így a baba nagyobb korára jó eséllyel összegyűlhet egy szép készlet, amivel igazán jól lehet játszani.

Fejlődik magától!

A boltok dugig vannak babáknak fejlesztett fejlesztő játékokkal. Formapersely, Montessori-torony, zenélő szerkentyűk, zörgő- hangutánzó  ketyerék, lehetőleg jó drágán. A szülők megveszik, mert „a baba fejlődéséért mindent”meg akarnak adni. Csakhogy valójában egy egy éven aluli, egészséges babának semmi szüksége a fejlesztésre. Fejlődik akkor is, ha pusztán hagyják, hogy megismerje a környezetét, ha kipróbálhat mindenfélét, amit meg lehet fogni, elejteni, gurítani – lehet ez egy narancs is éppen. Lehet a vizes ruha a lavórban, amit anya éppen ki fog teregetni. Egy reklámújság,, amit el lehet tépni. Egy fakanál, amivel lehet püfölni a lábost, vagy egy párnát, ha anya nem szereti a nagy zajt.
Persze, vegyetek neki fejlesztő játékokat, ha ti is szívesen játszotok vele. De, csak azért, hogy fejlesszétek a babát, ne vegyetek. A  drága holmik, ha nem válnak be, csak bosszúságot okoznak az egész családnak. Cseréljetek tapasztalatokat más anyákkal, apákkal, mit szeret az ő hasonló korú gyerekük. Ezzel a tudással vágj neki a bevásárlókörútnak.

Hozzászólások

Hozzászólások

1 hozzászólás

szólj hozzá
avatar Kitti (5 év)

Azért tetszett, mert röviden és tömören összefoglalta azt, amiben magam is hiszek. Egy csomó jópofa ötletet adott mindazoknak, akik ragaszkodnak az ajándékozáshoz. Teljesen szülőbarát hangvételű volt.

Hogy tetszett?