Jó könyv, Apáknak- kötődő nevelés

Jó könyv, Apáknak

IMG_2369Apa sajnos – vagy nem sajnos – kimarad abból a sok, tápláló, kötődést teremtő, izgalmas és furcsa érzésből, amit a pocakban fejlődő baba nyújt az anyának. Apa „külsősként” vesz részt az eseményekben, a baba megszületésekor meglehetős hátrányból indul. Mit tehet. Sokat babázik, böfiztet, fürdet, kukucsot játszik. De lehet, hogy még mindig nem nagyon érti – vagy inkább érzi – a lényeget. És kérdez.

Kérdezi anyát, aki persze elmondja, amit érez, de nem biztos, hogy apa érti mindezt, hiszen teljesen megfoghatatlan. És akkor jön, hogy a ranchburgjenő is ezt mondja, meg a vekerdytamás is ezt mondja… és ezzel sem tud sokat kezdeni. Kellene egy olyan könyv, ami érthető. Kézzel fogható érvekkel, tényekkel, számokkal, biológiával alátámasztva fordítja le azt, amit anya mond.

Hát akkor tessék:

Margot Sunderland: Okosan nevelni tudni kell
Gyakorlati útmutató az alvásról, a sírásról, a játékról, és az érzelmi jóllét egy életre szóló megalapozásáról (M-érték Kiadó)
Na, most, ha anya a könyvnek csak a címét ismerné, messziről elkerülné. „A fene akar okosan nevelni. Inkább szívből, ha választhatok. És inkább szeretni, mint nevelni.” Szerencse, hogy az én kíváncsiságom nagyobb volt az ellenérzésemnél, és elolvastam. Remek kézikönyv arról, hogy hogyan “működik” a gyerek. Ez persze szintén lehangoló megfogalmazás, de valójában lelkesítő is, hiszen, ha megismerjük a ránk bízott csodát, akkor sokkal jobban tudunk segíteni neki abban, hogy kivirágozzon, fejlődjön és még jól is érezze magát. A szerző evolúciós szemlélettel mutatja be a csecsemő és a kisgyerek valódi szükségleteit, így megelőzve néhány félreértést, ami pokollá teheti a család életét, és egyben segít leszerelni a nagyit is, aki azt hajtogatja: “Hadd sírjon, legalább tágul a tüdeje.” A könyv éppen ezért fog bejönni apának.  Teljesen jól le van rajzolva, hogy mi történik a gyerek idegrendszerében, hogyan működik az apró baba agya. A szerző leírja, hogy mit csinálna az adott helyzetben egy kiskutya vagy egy jegesmedve kölyök. Teljesen tiszta a kép.

Ráadásul teljesen ugyanazt mondja, mint anya, aki ösztönösen egész nap hordozná, ringatná, összenőne vele.
Margot Sunderland azt mondja:>> A szülőket „be lehet tanítani” hogy legyőzzék ösztönös vágyukat a gyermek megnyugtatására. És a gyermeket is le lehet szoktatni az ösztönös sírásról – de a tudomány megmutatta nekünk, hogy ennek megvan az ára.<<

Bizony, megvan, és le is írja a sírni hagyás káros hatásait. Részletesen kitér a hisztire, az alvástréningről is beszél, az együtt alvásról, a korlátokról, az együttérzésről. Érdekes módon, a szoptatásról ha két szót találunk benne, és a hordozást sem érinti. Ennek ellenére teljes értékű információt nyújt a bőrkontaktus, és a szülői válaszkészség fontosságáról.
Remélem, még lehet kapni.
És nem csak apáknak ajánlom, hanem nagyszülőknek is, ha nem értik, miért nem kényeztetjük el a gyereket azzal, hogy egész nap szeretgetjük.

Hozzászólások

Hozzászólások

1 hozzászólás

szólj hozzá
avatar Jucc (9 év)

Köszi, Judit! :) Ez most nagyon aktuális, és már keresem is a könyvet a neten.

Hogy tetszett?