Ítélkezz nyugodtan!

Itt állok előtted némán. Lecsupaszított lelkem összeszorított ajkakkal várja a szavak tüzes érintését. Tudom, fájni fog. A húsomba vág, a véremet veszi. A szavak, az arcok, a pillantások. A hangsúly. Készen állok. Előtted állok némán és meztelenül. Mondd ki!

Látom, nem bírod elviselni, nem tudod magadban tartani. Fáj neked, feszít, gyötör. Megszabadítalak kínjaidtól, vállalom, hogy a szavaid kiszakítsák a lelkem egy darabját. Sárba dobják azt, leköpjék, és magára hagyják. Itt a lehetőség, ítélkezz, meséld el nekem, hogyan csináljam jobban! Oktass ki, hogyan kell másképp élni! Taníts meg, hogyan kell érezzek! Tudd megint jobban!

liliputi_csatos_hordozo_noir

Hallgatlak, mesélj még! Igen, az az apuka, aki ordítva rántja vissza a fiát, aki egy méterre elszalad előle. Értem, igen, ez azért durva. Vagy az anyuka, aki az utcán nyakonvágja a gyerekét, pedig az a gyerek semmit nem csinált. Az “ilyenek” nem érdemlik meg, hogy gyerekük legyen. Tudom. Értem én. Vagy az a gyerek, aki egész nap csak tabletezik, pedig játszhatna is. Minek egy négyévesnek tablet? Ez is csak azt mutatja, hogy mennyire nem foglalkozik vele az anyja. Mert így kényelmes. És az a fiú, aki soha nem fogad szót? Nyilván nincs megnevelve. El van kényeztetve. Igazi kis bunkó. Az meg mennyire gáz, hogy rosszat csinál a kölök, és még meg is jutalmazzák öleléssel. Persze, drágám, hajrá, ügyes vagy, törj szét még három játékot!

“úgyse egészséges, ha a gyerek kötődik a szüleihez”

Igen, ez mind ultragáz. A felszín, ami látszik, amit hajlandóak vagyunk észrevenni, meglátni, mind azt mutatja, hogy a szülők 99%-a nem is ismeri a saját gyerekét. Oda se figyel. Felháborító. Tudom, te persze tudod, hogy kell ezt csinálni, hiszen felneveltél már egy-két gyereket, és tablet nélkül. Sőt, feleselés se volt. Jó, persze, értem én, hogy most meg már nem beszéltek a gyerekeddel, mert hát felnőtt, úgyse egészséges, ha a gyerek kötődik a szüleihez, mert akkor soha nem fog önállóan élni. Mindenkinek meg van a saját élete. Tiszta sor.

“hogyan rontom el a gyerekem életét”

Tessék, itt vagyok, itt állok előtted, és várom, hogy elemezzük ki, én hogyan rontom el a gyerekem életét. Látom, hogy van véleményed. Hallom a szavaid mögött rejlő feszültséget. Nem baj, hogy nincs gyereked. Biztosan többet láttál már, mint én. Amíg összeszeded a gondolataidat, engedd meg, hogy megjegyezzek pár apróságot. Ítélkezz, gyűlölködj, okoskodj, ahogy jól esik. De mindeközben néhány dolgot végy figyelembe.

Te azt látod, hogy az a szemét apa rángatja a gyerekét az utcán. Tudod, az az apuka apró görcsbe rándult gyomorral pattan fel, amint a gyereke elmozdul mellőle, mert annyira félti. Két hete halt meg a kisebbik gyerek, mert kiszaladt az útra, és elütötte egy autó. Ja, persze, ezt nem tudtad.

“egy perc alatt leszűrted a lényeget”

Az anyuka, aki megütötte a kicsit, terhes és súlyos depresszióval, ezzel együtt álmatlansággal küzd. A kimerültség és a depresszió elvette az életét, fogságba ejtette a lelkét. Persze az ilyen betegség nem látszik elsőre, érthető, hogy nem vetted észre az alatt az egy perc alatt, amíg leszűrted a lényeget.

A négyéves gyerek külföldön jár iskola előkészítőbe, ahol a tablet része az oktatási rendszernek. Neked furcsa talán, de a kislány házi feladatot készít. Nem tudtad? Hogyne, de hogy is van ez? Ja, tényleg, hogy erről nem is tudsz sokat.

És az az elkényeztetett kisfiú, akit az a szar anya nevel? Semmi izgi, ő csupán oppozíciós zavarral küzd, feltételezett autista. A szülők napi szinten harcolnak a betegséggel, a gyerek nem képes végrehajtani feladatokat egy bizonyos idegállapotban. Lehet, hogy te erről is többet tudsz. Oktasd hát ki a szülőket. Vágják nyakon a gyereket vagy büntessék meg, majd akkor megtanulja. Mert, ha megbüntetem, megnevelem, nem lesz autista?

Nos, most, hogy talán egy picit a színfalak mögé is látsz, még mindig úgy gondolod, hogy ítélkezned kell? Még mindig ég a szemedben a láng, hogy megharcolj a szerencsétlen, tudatlan szülőkkel, akik teljesen szarul csinálják az egészet? Nem is ismerik a saját gyereküket? Biztosan még mindig így gondolod?

liliputi:mama_ovtaska_peony

Legközelebb, amikor vágyat érzel, hogy ítélkezz, kérlek, tedd fel magadnak a kérdést, hogy tudsz-e eleget a helyzetről ahhoz, hogy véleményed legyen, és azt megoszd?

Teljesen mindegy, hogy egy szülő milyen eszközökkel neveli a gyerekét. Mivel ő tölti az ideje nagy részét a gyerekkel, valószinűleg azokat az eszközöket sorakoztatja fel, amik a legjobban beválnak, amik hasznosak, működnek. Adhatsz tippeket, mert miért ne? Biztosan sokan örülnek is majd. De ha úgy érzed, hogy te jobban tudod, akkor hajrá. Költözz be! Neveld a gyerekeimet 0-24-ben és lássuk, milyen hamar érted meg, hogy nem véletlenül viselkedem a gyerekemmel úgy, ahogyan.

Szívesen látlak az otthonomban, én már 4 éve minden nap és minden éjjel anya vagyok. Ennek a két gyermeknek az anyukája. Gyere, vedd át a helyem. Nézd az én szemszögemből. Ismerd meg a gyerekeket. 4 év múlva beszéljünk újra. Nem én vagyok a legszuperebb anya. Nem érdemlek díjat. De a saját gyerekeimnek elég jó anyja vagyok. Én nyitott vagyok feléd. Te nyitott vagy?

Hozzászólások

Hozzászólások

9 hozzászólás

szólj hozzá
avatar Atzs (8 év)

Köszönöm minden egyes szavát az írásodnak! Leírtad pont úgy ,pont azt amit gondolok mikor mások ki akarnak oktatni,de nem merem/akarom megbántani őket! (vagy fogalmazzak inkább úgy,hogy nem mennék le az ő szintjükre?! ) Ezt mindenkinek el kéne olvasni!!!! Ezt kéne szórolapokon a parkoló autókra kirakni és ha csak pár ember elolvasná már hozhatna egy kis változást! Köszönöm minden egy szavát az írásodnak!!! <3 :)

avatar Kelemen Andrea (8 év)

Szuper :D elejétől a végéig élvezet volt olvasni :) köszönöm :D

avatar Bakonyi Vivien (8 év)

Nagyon nagyon szuper írás! Sok embernek javaslom az elolvasását, sajnos néha én is beleesek az elsőre ítélkezés hibájába de próbálok ezen úrrá lenni és örülök, hogy ez az írás más embereknek is segít rájönni arra , hogy nem szabad felületesen ítélkezni mások felett.

avatar Kinga (8 év)

Ennyi.

Hozzá vehetnénk az eltérő ( kisebb vagy nagyobb ) növésű gyerekeket, a délutánra holt fáradt iskolást aki aznap pont negyvenszer többet tett le az *asztalra* mint a rá épp pofákat vágó néni , vagy az ovist aki aznap nem aludt és 5 év alatt épp a harmadik hisztijét tolja de nyilván én csesztem el és BÁRHOGYAN reagálok az nem megfelelő a nézőknek.
Sőt , igazán teljesen és tökéletesen mindegy mit teszel , mert aki kötözködni akar az fog is.
A kedvencem az amikor köszön a gyerek ( mióta beszélni tudnak köszönnek ) és akkor meg az a baj , hogy hogyan…
Siralmas.
Komolyan.
Vicces mikor gyermektelenek próbálkoznak véleményt nyilvánìtani, az is vicces mikor az egy gyermekes a többgyermekesnek pláne ha az az egy a leteszedasarokbaéselvan típusú vagy fél éves még csak , az már nem vicces amikor az 50 -es korosztályú anyukák Őkbezzegeznek…
Az viszont egyenesen szomorú , mikor mindezt rosszindulattal művelik.
Márpedig azzal szokás.
Esküszöm soha nem érdekelt kinek mikor kezdett járni, mászni, fogzani , beszélni vagy hangszeren játszani a gyereke, hány kiló, tápos vagy sem , babakocsiban vagy kendőben van, bölcsis 3 hónapos korától vagy csak ovi kötelező évére adták e közösségbe – mert egyik sem infó az illető anyuka és gyermek személyiségéről és mert valójában Semmi Közöm Hozzá.

Ahogy azoknak sincs akik vadidegenként előbb dózerként kérdeznek aztán ott helyben rögtön meg is van az ítélet..

A nagyobbik már 10 éves.
Már tudok úgy válaszolni csípőből, hogy az illető többet nem mer kérdezni.

De tudom, mennyi felesleges rossz érzést és egyéb mélyebb gondokat is tud okozni egy ilyen ember..

avatar Anka (8 év)

Mennyire egyetértek! És az egészben az a legszörnyűbb, hogy az egész már a baba születése után megkezdődik.
Császáros szülés volt? Akkor az nem is volt igazi szülés. Ja, de azt nem tudja a kérdező, hogy a gyerek nem élne, ha természetesen született volna, mert beszorult volna a feje a szülőcsatornába/megfojtotta volna a köldökzsinór/belekakilt a magzatvízbe, és megvakult volna másképp? Meg kellene az okot is kérdezni.
Van elég tejed? Miért vagy ilyen lusta, hogy tápszerrel eteted? Tudhatnád, hogy az anyatej a legjobb. Ja hogy a baba két napon keresztül ordított a mellen az éhségtől? Ja hogy az anya életveszélyes állapotba került, és olyan gyógyszert kell emiatt szednie, ami mellett nem szoptathat? Ja hogy az édesanyának műtétje volt, és a tejcsatornákat is elvágták? Mindez nincs a homlokukra írva, de biztos szívesen elmesélik.
Magad mellett altatod? A saját ágyában a helye! Ja hogy beszorult a kis karja a rácsok közé és azóta fél ott elaludni? Ja hogy a kiságy csak az ablak alatt fér el, és a gyerek rendszeresen huzator kap emiatt? Az, hogy ez így jó nekik, az elő se fordulhat? Ez az ő dolguk, nem a kérdező dolga lesz átszoktatni a külön alvásra.
Hagyd csak sírni, hadd erősödjön a tüdeje! Ja hogy éhes merészel lenni a nyílt utcán? Ja hogy sok volt neki a látogató és egy kis nyugalmat szeretne? Biztos, hogy nem ok nélkül sír, és biztos, hogy a kérdező se szívesen hallgatná órákon keresztül, hanem az okát igyekezne kideríteni.
Miért nem adsz neki vizet/cukros teát/reszelt almát/babapiskótát/citromlevet? Ja hogy ő anyatejes baba és kilöki a cumisüveget a szájából? Ja hogy nem szereti az édességet? A kérdező is megeszi a tökfőzeléket, csak mert én azt mondom neki? Nem hinném.
Ne vedd fel, mert elkapatod! Ja , hogy inkább hagyjam sírni, hogy aztán az legyen a baj? Ja, hogy neki ez a természetes igénye? Ja hogy a kérdezőnek is jól esne az anyai ölelés? Ezt megtagadni olyan, mintha nem kaphatna enni az éhes ember.
Miért kötözöd magadra kendőben? Nem lenne kényelmesebb a babakocsi? Ja hogy a család a harmadikon lakik és nincs lift? Ja hogy nincs hely neki? Ja hogy utálja a gyerek a babakocsit, mert sír benne az első perctől kezdve? Ja hogy nem fér fel a buszra másképp? Ja hogy egyszerűbb a kendő, mint a kocsit előráncigálni tök egyedül, mert apuka dolgozik?
És jó baba? Miért, mitől jó egy baba, és milyen a rossz? Mit csinálsz a rossz babával, becserélteted egy jóra, kedves kérdező?
És a többi hülyeség szerencsére nem jut eszembe.

avatar Szabolcsi Kata (8 év)

Nincs rossz meg jó anya. Anyák vannak anyai ösztönnel megáldva. Persze vannak kivételek. Mi a mérce? A gyerek boldog -e vagy sem. Honnan tudjuk ezt meg? A gyerek a legőszintébb lény a világon…elmondja, vagy mutatja.

avatar Bea (8 év)

Mellbevágó és isteni ez az írás!Nagyon tetszett.
Abszolút magamra ismerek benne,az életünkre az 5 éves autista fiammal.
Szinte mindennel szembesültem már amit a cikk taglal,de most valahogy felszabadult a lelkem,kis könnyebbséget érzek.
Örülök,hogy rátaláltam!Köszönöm.

    avatar Mariann (8 év)

    Bea, küldök neked – és a többi anyukának is – egy nagy mackós ölelést. Ezt kellene tennünk! Ítélkezés helyett adni egy ölelést annak, aki nem boldogul olyan jól. <3

avatar Szilvi (7 év)

Ez az írás frenetikus. Köszönjük. Kinyomtatom, hogy agyamba véshessem egyes részeit hogy ne bánthasson meg más okoskodó szava. Nagyon jó kapaszkodó egy nbizalomhiányos önmarcangoló màsok szavára adó és attól kiészülő anyukának.

Hogy tetszett?