Szoptatás, hordozás, rúdtánc – interjú Pirner Almával

A Szoptatás Világhete kapcsán megszólítottuk Pirner Almát, a hazai babahordozás és szoptatás nagykövetét! Olyan területeket, témaköröket érintettünk, melyek minden anya számára érdekesek és tanulságosak lehetnek. Na meg persze körbejártuk, hogy is találkozhat a rúdtánc az anyasággal. :) 

Ha valaki megcáfolja, hogy a hordozás és szoptatás a bajuszos, batikolt gatyás ősanyák mániája, az Te vagy. Van valami küldetéstudatod? Honnan jött, hogy a nyilvános a szoptatásért kampányolj?

Ahogy várandós lettem a kisfiammal, nem volt kérdés, hogy szeretnék szoptatni, és minden meg fogok tenni érte, tudatosan készültem rá. Nagyon fontosnak tartom az anyatejes táplálást, fejlődési és kötődési szempontból is. Azt gondolom, munkámból kifolyólag én másképp állok a női testhez vagy meztelenséghez, mint egy átlagember. Mivel ismertebb vagyok, mint egy hétköznapi Anya, nem volt kérdés, hogy szeretném álláspontomat a nyilvánosság előtt is felvállalni a szoptatás fontosságáról. Mint modell és táncosnő, első “látásra” nem feltétlenül gondolnák rólam, hogy ez fontos számomra, Sőt. Sok szakmámbeli azért nem szoptat, mert félti a mellét, testét. Szerettem volna példaként állni olyan nők előtt is, akik esetleg a külsejükből élnek, akiknek szempont, hogy csinosak maradjanak. Én vagyok az élő példája annak, hogy attól még nem kell feladni a sportot, vagy egész nap csak enni, ha szoptatunk, mindent lehet, csak mértékkel. Úgy érzem, üzenetem olyanokhoz is eljutott, akik nem néznek vagy olvasnak “ősanyás” vagy “batyus” fórumokat, sőt, messze elszeparálódnak tőle. Szerintem egy NŐnek kötelessége példát mutatni ilyen kérdésekben, ha ezt megteheti a média és az ismertsége által.

 

_MG_0543_DxOPspFotó: Nánási Pál

Mit gondolsz, miért frusztrálóbb egy mell, amiből egy kisbaba szopik, mint egy olyan, ami egy szexi melltartóból domborodik ki?

Manapság a szexre és erotikára épül minden a világban. Mindegy, hogy valaki üdítőt, tusfürdőt vagy autót ad el, a szexi nő, az erotika mindig visszaköszön. Az emberek ezt szokták meg, ez jut eszükbe elsősorban, ha ilyesmit látnak. Nem tudják függetleníteni magukat sokan. Nyilván közrejátszik a neveltetés is, a közeg, ahonnan jövünk, mit láttunk, milyen tapasztalataink voltak. Senki nem lesz magától ítélkező, a neveltetés, a társadalom tesz minket azzá.

Eleve úgy tervezted, hogy igény szerint szoptatsz majd, hordozol, vagy így alakult?

A szoptatást eleve így terveztem, ez nem volt kérdés. A hordozás úgy jött, hogy láttam egy videót, ahol egy nagyon híres szoptatást népszerűsítő aktivista a babájával a hátán rúdtáncol. Nagyon felkeltette az érdeklődésemet, és mivel volt az ismerettségi körömben hordozási tanácsadó, rögtön felkerestem. Ő tanította meg az alapokat először karikás kendőn, majd a háton és elöl hordozást is. Év volt alkalmam kipróbálni egy-két rúdtáncos forgást is a kisfiammal a hátamon.

Sokak fejében nyilván megfordul: Biztonságos ez? Mit gondolsz erről?

Nem fejjel lefelé lógtunk a rúdon gyerekkel a hátunkon, és nincsenek is hirtelen mozdulatok, csak alapforgások. Ha biztonságosan van bekötve a Pici, rögzítve a feje is, nem történhet baj. És bár egy kisbabab még nem tud beszélni, de rögtön sírással jelzi, ha valami nem stimmel, nem tetszik neki. Ha nem a rúdtáncos forgások fizikáját vesszük, hanem csak azt, ahogy egy szülő játszik a gyerekével, emelgeti, forog vele, vagy bármi egyebet, nagyjából ugyanaz a kettő.

Itt inkább arról van szó, hogy az emberek ezt nem szokták meg, és tele vannak előítéletekkel, illetve nagyfokú tudatlansággal, ami a rúdtáncot és hordozást illeti. Sokan úgy alkotnak véleményt, hogy nem értenek hozzá.

 

pirner_alma_liliputi_szoptatasFotó: Nánási Pál

Az édesanyák, akik megfordulnak nálad, milyen típusúak? Olyanok, mint Te, bombanők? Vagy esetleg olyanok is, akik a rúdtánc által szeretnék visszaszerezni az önbizalmukat, vagy a bennük szunnyadó szexi nőt? Vagy szimplán az alakjukat szeretnék karbantartani?

98%-a az Anyukáknak hétköznapi nő, aki szeretne egy kicsit magával is foglalkozni, önbizalmát visszaszerezni, nőiességét fejleszteni, párkapcsolatát, az intimitást vagy szexualitást újraéleszteni. Életmódot váltani, jobban érezni magát testileg-lelkileg. Nem modellek vagy táncosnők járnak hozzám, hanem teljesen hétköznapi nők és anyák.

A rúdtánc a közhiedelemben nyilván a szexi bártáncosokkal van összekötve. Kaptál rosszindulatú megjegyzéseket amiatt, hogy közben a kisfiad ott a hátadon? Egyáltalán, hogy kezeled a külvilágot? Hiszen egy hétköznapi anyuka is nap, mint nap ki van téve a “szomszéd” tanácsainak, beszólásainak, de Te nagyobb nyilvánosság előtt élsz.

Igen, ha valaki kicsit is ismertebb, még több “jóakaró” van körülötte, aki ítélkezik, tele van rosszindulattal, vagy akár csak kéretlen tanácsot osztogat. Nehéz kezelni, hiába is van már megacélosodva az ember, de az Anyaság helyzete más. Főleg első gyereknél. Egy újdonsült Anya tele van bizonytalansággal, önbizalomhiánnyal,hiszen teljesen új a szerep. Könnyű őket elbátortalanítani. Hatalmas önbizalom kell ahhoz, hogy ne foglalkozzunk a küvilággal, csak saját magunkkal, a gyermekünkkel, és a családunkkal. Én hiszek abban, hogy elegendő a belső hangunkra hallgatni, és pontosan tudjuk, mit kell tennünk. nincs két ugyanolyan terhesség, szülés, gyermek. A saját szabályainkat mi alkotjuk. Az úgyis csak a végén derül ki, hogy jól csináltuk-e.

Ha már nyilvánosság, ha már szoptatás, tudtad, hogy hordozóban is kiválóan lehet szoptatni? :)

Igen, és az egyik legkényelmesebb is. :-)

Mit ad neked, nektek a hordozás? A mindennapok szintjén milyen szerepet játszik az életetekben?

Amellett, hogy nagyon kényelmes, kötődés szempontjából is fontosnak érzem.

Férjed is szokott hordozni?

Igen, Ő is próbálta már. Sokat jövünk-megyünk, és gyakran kényelmesebb egy hordozó, mint egy babakocsi.

Hallottál már korábban a Liliputiról?

Igen. :)

pirner_alma_liliputi1Fotó: Nánási Pál

Hozzászólások

Hozzászólások

1 hozzászólás

szólj hozzá
avatar Kinga (8 év)

Hűűű, elég furcsa Almát anya-szerepben látni, pláne furcsa anyaként olvasni sorait.. Mindenesetre jó példa arra, hogy az emberek hogyan változnak, s hogy az anyaság mennyi mindent megváltoztat. :)

Hogy tetszett?