Szoptatás, hordozás, szülés, sport – Interjú Bárdosi Ildikóval

Bárdosi Ildikó, édesanya, edző, Bárdosi Sándor olimpiai ezüstérmes, junior és Európa-bajnok birkózó(edző) felesége. Inspiráló, mosolygós, bájos, nem lehet nem mosolyogni, ha őt látjuk. Interjúnkban beszél szoptatásról, együttalvásról, hordozásról, testképről, sportolásról és arról, mennyire fontos a támogató férfi. Ha valaki még azt gondolná, a kötődő nevelés holmi nemeztáskás hippi őrület, annak bebizonyítjuk, hogy igenis lehet hordozni, igény szerint szoptatni, jönni-menni, fiatalos családi életet élni, csinosnak és boldognak lenni egyszerre.

Pontosan mekkora is Sanyika? Hogy telnek a napjaitok? És az éjszakák?

Sanyika 18 hónapos, az éjszakáink nyugodtan telnek. Sanyika velünk alszik a kezdetektől, így sosem kellett síró babára felijednünk. Mellettem mindig nyugodtan aludt, kicsit felnyöszörgött és már fel is ébredtem rá. Szopizott és már aludt is vissza.

Úgy tűnik, jöttök-mentek, pörögtök, nem állt meg az élet, mióta babátok lett. Hogy lehetséges ez, mi a titkotok?

Igen, én sosem tudtam a fenekemen megülni. Ennek ellenére az első hat hét rendkívül nyugodtan és harmonikusan telt. Maximálisan átadtam magam az anyaságnak. Szoptattam és csodáltam, ahogy alszik. 3-4 órákat aludt egyhuzamban. Két hónappal a szülés után már vágytam vissza az edzésekhez, így fokozatosan, de vissza is mentem edzést tartani és edzeni egyaránt. Semmi titok nincs benne, mindent természetesen fogunk fel, ami anyának jó, az a babának is. Mikor 3-4 hónapos volt, már mentünk vele kirándulni a friss levegőre. Mindenhol megtudtam szoptatni, így semmi nem volt stresszes és Ő is nyugodt volt.

 

bardosi_sandor_liliputi

 

Bombajól nézel ki!!! Mesélj erről, hogy csinálod?!

A mozgás az életem és ez látszik is rajtam. Mindent tudatosan csinálok. Nagyon odafigyelek arra, hogy mit eszek, mikor és mennyit. Emellett edzem és nagyon sok edzést tartok.

Aktuális téma, hogy a nyilvános, illetve egy éven túli szoptatásnak enyhén szólva rossz a megítélése. Mit gondolsz, mit gondoltok erről? A férjed hogy viszonyul a szoptatáshoz?

Ez a rengeteg felháborodás a szoptatás kapcsán számomra nagyon furcsa. Elég érdekes világot élünk. Teljesen természetes az emberek számára a meztelenkedés, de ha szoptató anya melle kerül a témába, sokan hirtelen rendkívül prűd emberré válnak. A szoptatás a világ legtermészetesebb dolga. A női mell elsődleges funkciója. Mikor megszületett a kisfiam, a szoptatás számomra nem volt kérdés, nem is stresszeltem rá. Minden a legnagyobb rendben ment. Sajnálom, hogy az emberek így gondolkodnak. Bár azt gondolom nem szabad feladni, többet kell beszélni róla és természetessé kell tenni a társadalom számára. Férjem számára is teljesen természetes a szoptatás. Neki sosem volt furcsa. Egyébként fontos is, hogy az apuka számára is természetes legyen a szoptató anyuka látványa. 

És mi a helyzet a hordozással, együttalvással? Ezekkel kapcsolatban is erős prekoncepciói vannak az embereknek. Ti hogy álltok a témához?

A hordozás és különösen az együttalvás egy nagyon kedves téma számomra. Órákat tudnék beszélgetni róla. Kezdem az együttalvással. Mikor Sanyika megszületett, egyértelmű volt, hogy egy légtérben lesz velünk. Császárral született, így korlátozva volt a mozgásom, ezért magam mellé vettem a mi ágyunkba. Már az első együttalvásnál tudtam, hogy ez a Mi utunk. Imádtam, hogy hallottam a szuszogását, hogy láttam, ahogy mély álomba szenderült. Pár nap elteltével már el sem tudtam képzelni, hogy nélküle aludjunk. Mikor bárki megkérdezte, milyenek az éjszakáink, mindig rögtön rávágtam, nyugodtak! Velünk alszik a kisfiúnk, így sosem kell zombi módon mászkálni két szoba között, és rögtön tudok a babám jelzésére reagálni, így az egész család nyugodtan pihent éjszaka. Természetesen kaptam a negatív kommenteket, hogy na majd jól elrontod… Az a véleményem, hogy az érzelmileg jól fejlődő gyerek fejlődik igazán jól testileg. Sosem kellett azt éreznie, hogy egyedül van. Sosem kellett magányosan éreznie magát és ez szerintem fontos egy kisbaba érzelmi fejlődése során. A hordozás már a legelején fontos volt nekem. Bár nem indult zökkenőmentesen, mert pár hetesen nem annyira szerette a rugalmas kendőt, de nem adtam fel. Idővel megszerette, majd mikor belenőtt a csatosba ki sem akart szállni. 
bardosi_ildiko_liliputi

 

Sokak szerint a kötődő nevelést preferálók bajuszos, buggyos gatyás, elhanyagolt “ősanyák”-“ősapák”. Hát ti erre alaposan rácáfoltok… Tudatos volt, hogy ilyen irányt vesz nálatok a babázás?

Részben tudatos, de alapjába véve teljesen magától jött nekünk minden, amit ma kötődő nevelésnek nevezünk. Régóta szerettünk volna babát, de nem jött olyan hamar, mint gondoltuk volna. Persze, nem ez az indok ami miatt mi ilyen közel állunk a kisfiúnkhoz. Nekünk ez a legnagyobb öröm. Minden percet ilyen közelségben szeretünk vele megélni. Azáltal, hogy ez nekünk természetes, tudja hogy Ránk mindig minden körülmény között számíthat. Rendkívül kiegyensúlyozott, bátor, okos kisfiú. Állandóan mosolyog, közvetlen baba. Látszik rajta a nyugalom.

Állandó téma a médiában, hogy ki mikor nyeri vissza az alakját szülés után, nem kicsi a nyomás. Mit gondolsz erről?

Edzőként engem nagyon elszomorít ez a téma. Azt gondolom, hogy a szülés utáni hetekben, nem a testedzés, ami a legfontosabb lenne, sőt! Először is időt kell adni a regenerációnak, azért lássuk be, a várandóság rendesen leterheli egy kismama testét, pláne az utolsó hónapban. Egy nemrég szült anyuka teste még nincs kész egy átlagos terhelésre, többet ártunk vele, mint használunk. A 6 hetes kontroll után, ha az orvos is úgy látja, el lehet kezdeni egy kis testmozgást. De szépen fokozatosan kell nekiállni, felügyelet mellett. Ma már mindenki fejetlenül belevág az edzésbe maximum terheléssel, akár a szülés után 2-3 héttel. Szoptatás mellett is lehet sportolni. Sokan ezt is másképp gondolják, mert még egymást is félreinformálják. Mielőtt elkezdjük a sportolást, arról is meg kell győződjünk, hogy milyen állapotban van a hasizmunk. Ez egy nagyon fontos kérdés, amiről sokan nem is tudnak. Márpedig nagyon komoly sérüléseket lehet előidézni, nem megfelelő edzésmódszerrel.

Te milyen viszonyban van a testeddel Sanyika óta? Változott az önmagadhoz való viszonyod?

Én elégedett vagyok magammal. Őszintén szólva, magam sem gondoltam volna, hogy a hasam újra ilyen lapos lesz mint előtte. Nekem legalább 10 hónap kellett mire visszament a majdnem eredeti állapotára, de én adtam is magamnak időt. A sportot sem az alakom visszaszerzése érdekében kezdtem el nem sokkal a 6 hetes kontroll után, hanem éreztem, hogy szükségem van a mozgásra. Egyébként a szoptatásnak köszönhetően a súlyom pár nappal a szülés után már a régi volt. 


Szerinted, lehet valami általános jelzőt használni arra, milyen állapotban van manapság egy nő, miután anya lett? Fizikailag, lelkileg.

Nekem az a véleményem, hogy a fizikai állapotnak időt kell hagyni, és ezzel van összefüggésben a lelki állapotunk is. Nincs általános jelző. Nagyon megváltoznak a hétköznapok anyaként, főleg egy olyan állandó mozgásban lévő embernek, mint én vagyok. Volt egy-két nehezebb nap, amikor furcsa volt, hogy nem megyek hirtelen oda, ahova szeretnék és akkor amikor szeretnék. Azt gondolom ezeket még az elején fejben el kell dönteni és meg kell próbálni legpozitívabban hozzáállni a dolgokhoz és amint lehet, kimozdulni a négy fal közül. Szerintem sokan elkövetik azt a hibát, hogy nem mennek eleget sétálni, vagy nem terveznek programot, amíg kicsi a baba. Én alig tudtam a műtét után lecipelni a mózeskosarat a lépcsőn, de tudtam hogy muszáj kimennem a friss levegőre, hogy feltöltődjek egy kicsit.

A facebookos csoportokban lehet látni, hogy milyen nehéz például a hosszan tartó szoptatás, de úgy egyáltalán a kötődő nevelés támogató férfi nélkül. A férjed melletted áll mindenben? Mi a véleménye(tek) azokról a férfiakról, akik nem támogatják a párjukat?

 

Engem mindenben támogat a férjem. Sosem különböztünk össze a kötődő nevelésen. Mint mondtam, nekünk ez magától jött. El sem tudom képzelni, milyen lehet, ha két szülő teljesen másképp gondolkodik a nevelésről. Az nagyon nehéz lehet anyaként. Nem szeretnék véleményt formálni azokról az apukákról, akik nem támogatják a feleségüket, de azt gondolom, anyukaként vannak ösztöneink amiből sosem szabad engednünk és hinnünk kell neki!

A szülés még nagyon megosztó téma mostanában, hogy felszínre került a rengereg traumatikus szülésélmény. Sokszor azt kapják vissza az anyák, hogy ne nyavalyogjanak, a szülés nem wellness, örüljön, hogy mindenki jól van. Te mit gondolsz erről? Neked a szülés milyen élmény volt?

Hát….ez egy tényleg olyan téma amiről talán kicsit nehezebben beszél az ember. Én egy elég hosszas vajúdás után kerültem a műtőbe. Az, hogy mi, miért és hogyan történt, már nem fontos nekem. Egy kiváló orvosi csapat vett körül, mindent megtettek azért, hogy sikerüljön, talán ezért is volt a hosszas vajúdás. Hittünk benne! Hiszek is benne, hogy a második szülésem még lehet természetes. Tudom, hogy mit kell megpróbálnom másképp és ez a fontos. Nem félek, akkor sem féltem a szülés napjától. 

A szülést mindenki másképp éli meg. Van akinek könnyebb, van akinek nehezebb. Ezt el kell fogadni. Annyira összetett, hogy nem szabad ítélkezni. Szerintem nagyon fontos, hogy olyan orvost, és szülésznőt találjunk aki egy hullámhosszon van velünk. A többi már csak rajtunk múlik.

Kicsit sportosabb témák felé kanyarodva.. Milyen tippjeid vannak, ha egy anya újra formába szeretne lendülni? Mire figyeljen? Milyen hibákat kerüljön el?

Huh! Ez is egy rendkívül összetett téma. Sokat számít, hogy előtte sportoltak-e valamit. Nem mindegy a genetika. Semmiképpen se ugorjanak fejest az edzés világába, ha előtte sem edzettek. Fontos a prevenció és a fokozatosság! Első lépésként ellenőrizzük a hasizmunkat és aszerint léphetünk tovább! Ha szétnyílt a hasizom, korlátozottabbak a lehetőségek. Először mindenképp edzői felügyelettel kezdjünk el edzeni. Kerüljék az otthoni hirtelen felindulásból elkövetett, sokszor bemelegítés nélküli edzéseket. Sok babás csoportos óra is van ma már az edzőtermekben. Elsőként sétáljanak sokat a babakocsival a friss levegőn, majd ha a testük is készen áll, el lehet kezdeni egy felépített edzésprogramot, megfelelő táplálkozással és folyadékbevitellel.

Sokaknak segít a hordozás abban, hogy visszanyerjék az alakjukat. Te is próbáltál már hordozva sportolni? Vagy már önmagában is sportolásnak mondható a hordozás?

Igen, a hordozás egy jó kis kirándulással egybekötve nagyon jó kis testedzés. Egyébként a kettőt szuperul össze lehet kötni. Nagyon sok anyukámat edzettem már úgy, hogy a baba a hátukon volt. Rengeteg gyakorlat kivitelezhető a háton hordozással. Persze itt is nélkülözhetetlen a helyes kivitelezés.

Hogy ismerkedtetek meg a Liliputival?

A Liliputit egy barátnőmön keresztül ismertem meg. Utánanéztem és nagyon szimpatikus volt a márka.

Ki hordoz többet? Te vagy a férjed?

Én többet, de apa is gyakran. :) 
 
bardosi_sandor_liliputi1

Hozzászólások

Hozzászólások

Hogy tetszett?