Hello tavasz, viszlát Mama Kabát! – Karbantartási kézikönyv

Volt már, hogy márciusban megtréfált minket az időjárás, és hó esett, a Mama Kabát is előkerült, de idén, március végén már biztosak lehetünk benne, hogy végleg elűztük a telet. Nincs mit tenni, őszig (hacsak nem utazunk a kistestűvel együtt hideg tájakra) kénytelenek vagyunk elcsomagolni a közös kabátunkat. De hogyan? Összegyűjtöttem pár hasznos tippet ezzel kapcsolatban.

Mama kabát mosás

1. MOSÁS
Tél végén nem árt egy mosás és tisztítás a kabátnak, hiszen, ha így tesszük el a szekrénybe, sokkal tovább megőrzi szuper minőségét. Így a hosszú, nyári hónapok alatt nem károsítja az esetleges só és egyéb szennyeződés, amit télen rákerült.

Mosni kézzel ajánlott, 30 fokon. Én először is kiürítettem a kabát zsebeit, erről sokszor hajlamosak vagyunk megfeledkezni, pedig nemcsak papírzsepi, de a gyerek által gyűjtött kavicsok és termések is lapulhatnak benne, amelyek csúnya foltot tudnak hagyni.

Ezután kicipzároztam a betétrészt, kiengedtem a gumikat, leszedtem a kapucnit, és így külön-külön áztattam be a babakádba engedett megfelelő hőmérsékletű vízbe a kabát alkatrészeit. Érdemes a zsebeket kinyitni és az elől lévő cipzárt szintén, hogy mindenhol és könnyebben átjárja a víz.

Mama kabát áztatás

Fontos, hogy a mosáshoz kímélő mosószert használjunk, olyat, ami nem károsítja a kabát vízlepergetését. A mosószeres vízben pár órát hagytam ázni, kinyomkodtam, majd – mivel öblítő használata ennél a kabátnál nem ajánlott – mosóparfümös vízzel átöblítettem. Az öblítés körülbelül 15 percig tartott, ezután kézzel, amennyire tudtam, kinyomkodtam a kabátból a vizet.

2. SZÁRÍTÁS
Kihasználva a jó időt és elkerülve a kabát által hagyott tócsa miatti folyamatos felmosást, a teraszon teregettem ki. Ahogy a mosható pelenkákkal kapcsolatban megtanultam, az anyag akkor őrzi meg legtovább kiváló minőségét és akkor nem nyúlik meg, ha kiterítve szárítjuk. Így tettem a kabátnál is, nem akartam, hogy a víz miatt súlyos kabátot, a lefelé távozó víz esetleg megnyújtsa. A félig kinyitott szárítóra fektettem a vizes kabátot. A ruhaszárítót olyan helyre állítsuk, ahol közvetlen, erős napfény nem éri, hiszen köztudott, egy ruha színének sem tesz jót.

Mama kabát szárítás

3. TÁROLÁS
Miután megszáradt, nem vasaltam, csak szépen összehajtogattam, és egy hatalmas textilzsákba csomagoltam, így került a gardróbszekrény polcára. Ha vállfán lógva várja a kabát az őszt, akkor is javasolt a por ellen egy ruhazsákot húzni rá.

Kabát hajtogatás

Kabát tárolás

Hozzászólások

Hozzászólások

Hogy tetszett?