Futás és várandósság – Ezekre érdemes odafigyelni!

Néha nagy lelkierő kell, hogy rábírjuk magunkat egy kis testmozgásra és futócipőt húzzunk, pedig a futásnak rengeteg jótékony hatása ismert. A virtualfutok.hu által szervezett jótékonysági futás apropóján mi is felvettük a kesztyűt (vagyis a futócipőt) és felsorakoztunk a virtuális rajtvonal mögött, hogy teljesítsük az 5 km fölötti távot. A kellő motiváció adott volt, de most nem az egészségmegőrzés és csapatépítés volt a fő motiváló tényező, hanem a jótékonyság. Egy időben futottuk le a távot az ország különböző pontjain (Szombathelyen és Budapesten), hogy az Éhező Gyermekekért Alapítványt támogassuk. Közös futásunkhoz Erdélyi Zsófi, kétszeres olimpikon maratonfutó is csatlakozott!

Liliputi - virtuálfutás

Egyrészt ennek a jótékonysági megmozdulásnak köszönhetően, másrészt munkatársunk, Őry István hatására, aki a Playmax futóklub hivatalos futóedzője (így pláne nem volt menekvés :D) toborzásba kezdtünk és kiderült, hogy a Liliputi bloggereinek jelentős része igen sportos és aktív életet élt gyermekvállalás előtt és várandósság alatt is, és viszonylag gyorsan visszatértek a futáshoz, sportoláshoz szülés után is. Bogi, Dorka és Zita fontosnak tartják, hogy gyerekek mellett is szakítsanak időt magukra – alább olvashatjátok inspiráló gondolataikat!

Mielőtt jobban megvizsgálnánk, hogy miért csudajó futni babavárás alatt (és után is), meg kell jegyeznünk, hogy az orvos által veszélyeztetettnek ítélt terhesség kivételt képez és nem ajánlott a testmozgás, futás ebben az esetben! Amennyiben szövődménymentes várandósságról beszélünk, az első két harmadban probléma nélkül lehet futni. A súlynövekedés az utolsó harmadban megviseli a mama szervezetét, ilyenkor már nem ajánlott a megerőltető testmozgás. Amikor már nehézséget okoz és kellemetlen a futás, akkor ez kétségtelenül egy jel, hogy itt az ideje szögre akasztani a futócipőt egy időre. Bloggereink tapasztalatait olvashatod a következőkben.

Bogi: “Jógáztam és kocogtam terhesség alatt is, az utolsó trimeszterben már nagyon nagy volt a hasam, így akkor már csak jógázni tudtam.”

Dorka: “Heti 3x futottam 5km-t a terhességem előtt. (Ha a munka engedte.) Mert imádok futni! Kikapcsol, tudok gondolkodni, sokszor anyuval futok, akkor beszélgetünk, vilagmegváltunk. Kiszellőztetem a fejem.”

Zita: “Terhesség előtt heti 2×5-7 km futás, kb. 3 kondi és biztos, hogy volt egy deepwork (heti átlag 4-5 edzés). Terhesség alatt a futást és a deepwork-öt azonnal abbahagytam, kondizni jártam, body art-ra, csoportos órákra. Szülés után, amint bele tudtam erőszakolni a melleimet a sport melltartóba, elkezdtem főleg bodyart-ra és deepwork-re járni, volt babamama torna, futás, de néha nehéz lepasszolni a gyermeket erre az időre. :(“

Testmozgás szülés után
Köztudott, hogy a futás hatására (és más testmozgás hatására szintén) endorfin termelődik a szervezetben, melyet boldogsághormonnak is neveznek. Sokan ezért szeretnek futni, mert örömérzet társul a lefutott kilométerekhez. De ami ennél is fontosabb egy anyuka számára, hogy az áhított alakját visszanyerje, újra vonzó nőnek érezhesse magát a férje mellett.

Bogi: “Minden este, altatás után 3-5 km fér bele, régen heti 3×10 km :(. De majd szépen lassan eljön ismét ez is. Leginkább az a baj, hogy ha este 10-kor elmegyek futni, akkor ezt az időt a férjemtől veszem el, akivel szintén csak ekkor tudok időt tölteni kettesben. Természetesen segített visszanyerni a régi alakomat! :) Azt mondják, hogy 70% kaja és 30% sport, és nekem nagyon számít, hogy mozogjak is a helyes étrend mellett.”

Dorka: “A futás biztos, hogy segített a súlyom visszaállításában, de legtöbbet a hegymenetben hordozás segített, attól olvadtak le a kilók.”

Zita: “A futás segített visszanyerni a régi formám, de főleg az segített, hogy ha választhattam a pihi és az evés között, akkor az előbbit választottam… A ruháim jók rám, az izmok visszaszerzése még folyamatban.”

Ócsai Dorka - szülés után sportolás
Reméljük, közületek is sokakra inspirálóan hat csapatunk szemlélete a sportolás, egészségmegőrzés és jótékonyság területén. Amennyiben kíváncsi vagy rá, hogyan lehet olimpiára készülni kisgyerek mellett, akkor van egy jó hírünk! Januárban Erdélyi Zsófival készítünk interjút, aki kétszeres olimpikon maratonfutó! Szóval, ha érdeklődsz a futás iránt, szívesen olvasnál tippeket tőle, akkor feltétlen olvasd el januári interjúnkat! ;)

Erdélyi Zsófi - olimpikon maratonfutóKép forrása: NLCafé

Hozzászólások

Hozzászólások

Hogy tetszett?