Elég jó anya vagy, ha ….

Elég jó anya vagy, ha…

…azt csinálod, amit éppen. ☺

Választ keresel a benned születő kérdésekre.

Ha felismered, hogy nem csak a gyerek viselkedhet rosszul.  Nem csak ő lehet szomorú, morcos, dacos, kedvetlen, durcás, ilyen-olyan.

Ha elismered, hogy benned is lehetnek feszültségek, megoldatlan, vagy annak tűnő problémák.

Ha figyelsz arra, hogy ne a legegyszerűbb módját válaszd a megkönnyebbülésnek, és ne a gyerekkel kiabálj, veszekedj, ha fáradt vagy. Ha mégis megtörtént, mert ilyen is van, elnézést tudsz kérni.

Fontos, hogy Te hogyan kezeled a problémáid. Fontos, hogy tudd, hogy másnak is vannak. Fontos, hogy tudd, van kivel megosztanod. Szép csendben elmesélned. Hiszen van Társad, vannak barátaid.

Meg fognak hallgatni, el fogják mondani, amit ők gondolnak. Ha szeretnek, hagyják azt is, hogy csak meghallgasd, ami szerintük van és csináld úgy, ahogy ezek után szeretnéd. Hogy a véleményüket mondják , ahogyan bennük ez van, és nem elvárásokat tesznek eléd.

És lehet olyan is, hogy egyedül vagy. Tényleg egyedül. Vagy nem, vannak melletted, de mégis úgy érzed, mintha légüres térben mozognál. Vagy még ez sem, csak ezzel a problémával épp, amivel nem nagyon bírsz el, nincs kihez fordulnod, akármiért. Akkor pedig tudod, van segítség. Számtalan út, lehetőség. Lesz olyan, ami pont jó. Most. Neked.

Nagyon egyszerűnek tűnik, amiről írok, de néha pont erről kell.

Hogy Te is vagy.

És nagyon fontos, hogy Te hogy vagy.

Mert a gyereked Lát téged. Nem csak azt látja, amit te szeretnél, hogy lásson, hanem téged. Érzékeli az érzéseid. Érzékeli, hogy küzdesz valamivel, hogy feszült vagy. és téged szeret legjobban a világon. Semmi nem teszi őt boldogabbá, mint ha te jól vagy.

IMG_7164

Fotó: Simonics Henrich

Te pedig biztosan szereted a gyereked.  Fontos neked a boldogsága. Fontos, hogy mit tanul tőled.

Biztosan van értéke, ha azt (is), hogy önmagadért és másokért is fontos, hogy Te hogy vagy.

És hogy lehet azért tenni, hogy jól legyél.

Lehet.

Hozzászólások

Hozzászólások

Hogy tetszett?