Fókuszban az egészséges gyerek lábacska!

Korábban a merev talpú, bokatartós és harántemelős cipőket tartották egészséges baba- és gyerekcipőnek. A szakértők többsége is ezeket javasolta a szülőknek, még otthoni környezetben is. Manapság egyre inkább tért hódít az a nézet, hogy a kicsi lábnak mezítláb jó lenni, illetve ha ez nem lehetséges, a mezítlábas viselethez legközelebb álló puhatalpú cipőben. Ily módon a láb izmai, inai és ízületei aktívak, ami elengedhetetlenül szükséges ahhoz, hogy a későbbiekben is egészségesek maradjanak. Fontos szempont továbbá, hogy a puhatalpú cipőkben a talp reflex zónáit inger éri, ami az egész test szempontjából előnyös hatású.

Az elmúlt években a szakma egyértelműen elköteleződött a puhatalpú cipők koncepciója mellett. Néhány jelentős szövetség, például az Amerikai Ortopéd Orvosok Szövetsége a puhatalpú cipőket ajánlja.

-

Dr. Lengyel Zsuzsanna gyermekortopéd-főorvost kérdeztük arról, hogy miért jó választás egy puhatalpú cipő gyermekünk számára.

Miért jó a puhatalpú cipő a legkisebbek számára?

Az első két évben a pici babalábaknak nincs szüksége semmilyen korrekcióra. Az ilyen korban normális apró, lapos talpak és befelé dőlő bokák a gyermekek mozgása által, a talp és a láb aktív izommunkája révén fejlődnek és alakulnak át „felnőttes” lábakká. Ezért a lehető legjobb a járni tanuló gyermek lábainak, ha minél többet van mezítláb! Később, ha már a baba stabilan közlekedik, és az utcán, betonon is sokat jár, akkor szükséges lehet a kérges, bokafogó, de hajlékony talpú cipő.

Egy puha talpú bőr cipőben a gyermek úgy érezheti, mintha mezítláb járna, érzi a talaj egyenetlenségeit, ami erősíti lábát, fejleszti egyensúlyát. Ez a neurológiai fejlődésében is fontos szerepet játszik. A természetes bőr pedig kitűnően lélegzik, így a gyermek lába nem izzad bele a cipőbe. Rugalmas bokapántja segítségével a cipőt könnyű felvenni, és biztosan a helyén is marad. Orrának kialakítása pedig elég teret biztosít a lábujjak szabad mozgásának és a láb szabad fejlődésének.

Hogyan kell elképzelnünk egy ilyen kis cipőcskét?

zümiA puhatalpú cipők talpa csúszás biztos hasított bőr, ami egy izgő-mozgó gyereknél fontos szempont. A cipő talpa háromrétegű. A talp és a belső bőr bélés között három mm rugalmas szivacsréteg biztosítja a hőszigetelést, illetve kemény talajon futás során csökkenti az ízületeket érő terhelést. Egy ilyen jellegű cipő előnyei között említeném meg, hogy jóval hosszabb ideig használható, mint merevtalpú társai, mivel egy puhatalpú méret két hagyományos cipő méretet ölel fel.

„Szeretettel ajánlom a Liliputi cipőket a járni tanuló és totyogó gyermekeknek, mint a mezítláb járás kitűnő alternatíváját!”

- Dr. Lengyel Zsuzsanna, gyermekortopéd-főorvos

 

Forrás: www.liliputi.hu

Hozzászólások

Hozzászólások

Hogy tetszett?