Édes teher! Babahordozás

A babahordozás számos előnyei közül sok helyen csak azt emelik ki, s így sokan ebben a hitben élnek, hogy azért jó, mert

- tradícionális, így akikhez közel állnak a régi hagyományok, azoknak jó választás;

- kényelmes a szülőnek, nem kell kell babakocsival bajlódni, ha megy valahova, ráadásul szabad mindkét keze, ezáltal babahordozót használva nincs annyira kényelmetlen helyzetben.

Hordozott baba - nyugodtabb baba!Ezt a nézőpontot igyekszünk tágítani ezen a blogon, ugyanis bár a fenti állítások igazak, s elvitathatatlan előnyei a különböző babahordozók (csatos hordozó, mei tai, rugalmas hordozókendő) használatának, mégis az egyik legfontosabb szempontot sokan nem veszik figyelembe, ez pedig az a rendkívül szoros kapcsolat, ami szülő és gyermek között kialakul ilyenkor. A baba ráadásul már egészen apró korától kezdve sokkal nyugodtabb, nyitottabb lesz a világra, ha anyu, vagy apu oltalmazó öleléséből fedezheti fel a világot.

Erről írt cikket a La Leche Liga is:

Újabb kutatások bebizonyították, amit a tapasztalt anyák már régóta tudtak, hogy szülővel és gyermekkel valami jó dolog történik, ha a gyermeket sokat hordják. Csecsemők fejlődésével foglalkozó specialisták, akik keresztül-kasul utazták a világot különböző csecsemőgondozási módszereket figyelve, újra és újra azt találják, hogy azok a kisbabák, akiket különböző textíliából készült babahordozóban szállítanak, sokkal nyugodtabbak, és minden szempontból jobban fejlődnek, mint azok, akiket kiságyban, járókában tartanak, és babakocsiban szállítanak. A modern szülők szeretnének mindent megtenni gyermekük fejlődésének érdekében, ugyanakkor gyakran elfoglaltak. A baba hordása feloldja ezt az ellentmondást.”

Ennek okát számos országban kutatják folyamatosan. Az egyik legáltalánosabb nézet, hogy a szülő mozgása hatással van a babahordozó védelmében utazó gyermekre, akinek így fejlődik az egyensúlyérzéke, erősödnek a test megtartására szolgáló izmok, ahogy követi a közös mozgást, a szülő szívverése megnyugtatja az ott pihenő babát.

Ha pedig nyugodt körülmények között van, akkor az ifjú elme kitárulkozik a világ felé és szívja magába azt olyan mértékben, hogy felnőtt fejjel szinte fel sem tudjuk fogni.

“A hordás valószínűleg a vesztibuláris rendszerre tett hatásával nyugtatja meg a kisbabát. Ez a rendszer a belsőfülben helyezkedik el, és három kicsiny, más-más irányú “vízmértékből” áll. Az ezekben a kis “vízmértékekben” levő folyadék minden mozdulatnál nekicsapódik a rendszert bélelő parányi szálacskáknak, amik azután idegi impulzust adnak az izmoknak az egyensúly megőrzése érdekében. A magzat vesztibuláris rendszere roppant érzékeny, és rengeteg inger éri, hiszen a magzat szinte állandóan mozgásban van. A kisbabák számára a mozgás a normális életforma, nem a nyugalom.

A hordott babáknak a tanulásban is előnyük van. Az a baba, akit hordanak, kevesebbet sír, és több időt tölt csendes nyugalmi állapotban. Ez az az állapot, amelyben a babák leginkább fogékonyak környezetükre, aktívak, kísérletezőek. Ezért lehetséges, hogy – amint azt néhány kutató megfigyelte – a hordott kisbabák éberebbek, jobban figyelnek a vizuális- és hangingerekre.

A hordozás humanizálja a babát. A hordott baba jobban megismeri szüleinek az arcát, lépéseik ritmusát, hangját, szagát. A hordott babák bensőséges kapcsolatban vannak a szüleik világával, mert részt vesznek abban, amit ők csinálnak. Az a baba pl., akit édesanyja mosogatás közben hord, mélységében hallja, szagolja, látja, tapasztalja a felnőtt világot. Röviden: a baba nagyobb mértékben van kitéve annak, és bevonva abba, ami körülötte zajlik.”

A fentiek alapján a babahordozás máris másként fest ugye?

Mi gondoltok erről? Írjátok meg nekünk tapasztalataitokat, nálatok is nyugodtabb, ha hordozva van a pici?

Ha még nem próbáltátok, reméljük kedvet kaptatok hozzá! Újszülött kortól 3-5 éves korig is lehet hordozni! Lényegében attól függ a felső határ, hogy a hordozó és a szülő mennyit bír el, ill.  a kis gyermekünk mennyire szeret hordozóban lenni. Egy jobb hordozó 20kg súllyal is terhelhető (3-5 éves gyermek, mindenkinél változó, hogy mikor éri el ezt a súlyt). Persze ilyen korban már jó eséllyel csak kirándulások alkalmával kerül elő hordozó, ha elfáradt a sok talpalástól az aprónép. :)

Ha tetszett, oszd meg a cikket, hogy minél több szülő ismerhesse meg a babahordozás előnyeit!

Hozzászólások

Hozzászólások

Hogy tetszett?