Császár után nehezebb a szoptatás?

Bizony, nehezebb, ha az anya nem kap megfelelő segítséget. Maga a műtét nem csökkenti a szoptatás esélyét. Az adott szülészeti osztály császár utáni gondozásra vonatkozó protokollja viszont csökkentheti.

Sokan gondolják, hogy maga az a tény, hogy műtéttel jön világra a baba, és nem a természet által kijelölt úton, jelentősen befolyásolja a tejbelövellés időpontját és a tej mennyiségét. A legtöbb császárosnak valóban több nehézséggel kell szembenéznie, ám ennek nem kellene így lennie.
A szoptatási problémák többsége abból fakad, hogy a császármetszés fél napra szinte mozgásképtelenné teszi az édesanyát, és még néhány napra mozgásában korlátozottá. Tehát, ahhoz, hogy a kisbabája éppen annyit lehessen testközelben, és éppen annyit szophasson, mint a simán született babák, szinte folyamatos, értő segítséget kellene kapnia. Ezt sajnos nagyon kevés szülészeti intézmény tudja megadni. De nézzük a részleteket.

Mom-breastfeeding-baby-girl

Az első óra

Tudjuk, hogy a kisbabák a szülés utáni egy-másfél órában a legélénkebbek, ilyenkor többnyire lelkesen és ügyesen szopnak. Mivel a császárműtőben általában húsz fok alatti a hőmérséklet, a frissen született babát a legtöbb kórházban, ahogy lehet, kimenekítik onnan.  A lehűléstől való félelem jogos: valóban veszélyes lenne őt ebben a hidegben előkészületek nélkül az anya mellkasára tenni.  De, ha a szakszemélyzet felkészül, megteremti a tárgyi, és személyi feltételeket (előmelegített takaró, a babára figyelő munkatárs), akkor megvalósítható akár a szoptatás is a műtőasztalon. Ma már Magyarországon is van néhány szülészet, ahol a császár utáni anya-baba bőrkontaktust megvalósítják. Vannak olyan szülészetek, ahol az anya helyett az édesapa kapja meg a csak pelust viselő kisbabát a meztelen mellkasára (persze, csak, ha szeretné). Ez is sokkal jobb, mintha azonnal a csecsemőosztályra vinnék az újszülöttet, felöltöztetve. Az apa számára örök élmény a „szőrkontaktus”, a baba pedig sokkal jobban alkalmazkodik az új környezethez, mintha elszakítanák a szüleitől.
A youtube-on a Breast is best című videóban megnézheted a tökéletes megoldást: a baba azonnal a kiemelést követően az anya mellkasára kerül, és nem is veszik le onnan. A beteghordók az anyát a kisbabával együtt emelik át a műtőasztalról az ágyra, amelyet a gyermekágyas szobába tolnak, a végleges helyére. Svédországban megoldják, tehát megoldható.

Összebújás később

Ha nem is a műtőben, de egy kicsit később, az őrzőben vagy a gyermekágyas osztályon már biztosan az anya meztelen mellkasára lehet tenni a szinte meztelen kisbabát. Az anya teste remekül átmelegíti az újszülöttet, nem kell se sapka, se kesztyű, se más ruhadarab a peluson kívül. A babát pocak felől az anyukája melegíti, a hátát pedig jól be kell takargatni puha, meleg takaróval. Bár az anya a Magyarországon uralkodó gyakorlat szerint 6-12 órán át nem emelheti meg a fejét a spinális érzéstelenítés után [1], ettől a kisbaba még vígan szopizhat, amennyit csak szeretne – ha van az édesanya mellett állandó, megbízható segítség. Jó esetben családtagok, akik tudják, hogyan kell jól segíteni, vagy szakdolgozó, vagy a szülészeten dolgozó önkéntes. Ha „civil” segítség áll rendelkezésre, természetesen kórházi egészségügyi dolgozónak rendszeresen be kell néznie, vagy elérhetőnek kell lennie.

Mi lesz a gyógyszerekkel?

Altatásos császár után sokan féltik a kisbabát az anyatejbe kerülő altatótól, ugyanígy hallottam már gyógyszer miatti (fölösleges) tilalmat antibiotikummal, és helyileg ható hashajtóval vagy vérhígítóval  kapcsolatban is.
Valóban létezik néhány olyan antibiotikum, altató, hashajtó és vérhígító, ami nem tenne jót a jól és sokat szopó babának. Ám ezek különleges gyógyszerek, nagyon ritkán használják őket.  Az általánosan alkalmazott gyógyszerek nem ártanak az újszülöttnek. Ráadásul a műtét napján, de még másnap is olyan kicsi mennyiségű a rendelkezésre álló kolosztrum, hogy esély sincs arra, hogy a babában kárt tegyen a tejen át a gyógyszerek hatóanyaga. A gyógyszerek tehát császár után sem jelentenek akadályt a korai szoptatás tekintetében.

Az első éjszaka joga

A legtöbb szülészeten a császármetszést követő első éjszaka „kötelező” [2] a babát beadni a csecsemőosztályra, máshol csak ajánlott, nagyon ritka az a szülészet, ahol az anya maga döntheti el, mit szeretne, még ritkább, ahol segítő családtag is bent aludhat az anyával. Mondanom sem kell, az lenne az optimális, ha az anya és a baba minden percben együtt lenne, úgy, hogy az anya megfelelő segítséget kap. A segítség magában foglalja azt is, hogy valaki foglalkozik a babával, amíg az anya alszik, vagy pihenni szeretne. A szoptatás sikeressége szempontjából az lenne az ideális, ha a baba első éjszaka is igény szerint szophatna. Ez csak a kórház vezetősége, a szakszemélyzet és a család együttműködésével jöhet létre.

Nehéz napok

A császár utáni első napok nem telnek valami fényesen. Az anyát katéter, vénába épített branül, dréncső zavarhatja a szabad mozgásban, nem beszélve a műtéti hegről. Így nem olyan könnyű a babát ellátni, és a lehetséges szoptatási testhelyzetek közül is kiesik jó néhány. A legtöbb császáros anya el sem meri képzelni, hogy az oldalára forduljon, és retteg attól, hogy kényelmesen hátradőljön. Az első napokra tehát marad az ülve szoptatás. Ha a hasi seb annyira érzékeny, hogy fáj, ha a baba a pocakra nehezedik, be kell érni a nem túl spontán hónaljtartással. Még így is nehézkes a babával való felállás, leülés, böfiztetés. Nem csoda, hogy az anya nehezen bírja az első napokban előforduló maratoni szoptatásokat, vagy azt, hogy a baba éjjel élénkebb, mint nappal. Valahol érthető, ha előkerül a cumi, a cukros víz, cumisüvegből, végül a tápszer. Ezek aktuálisan jó megoldásnak tűnnek,  sőt, elengedhetetlennek, ha elképzeljük, mit élhet át valaki friss hasi műtét után, kialvatlanul, kétségek között egy többágyas szobában, vigasztalanul sírú újszülöttjével . Sajnos, azt tudjuk, hogy vannak érzékeny babák, akiket a cumi, cumisüveg, tápszer használat – még, ha az csak egy – két alkalommal is történik – eltérít az ösztönösen jó szopizási gyakorlattól.

Mindig lehet korrigálni

Természetesen az lenne a legjobb, ha csak megalapozott esetben végeznének császármetszéseket [3], így kevesebb lenne a műtéten átesett anyák, babák száma. Az is remek lenne, ha a császáros anya-baba pár a fent leírt optimális ellátást kapná – természetesen, ha erre van az anyának igénye.
De, ha mindez nem megvalósítható, és a szoptatás nehezen indul, akkor is van segítség. Szinte mindig lehet korrigálni, a tejmennyiséget növelni, a babát újra mellre szoktatni stb. De azt tudni kell, hogy ez általában nem egyszerű. Nem ritkán hetek, esetleg hónapok munkája, szoptatási tanácsadó segítsége, segédeszközök igénybevétele, és/vagy fejés, fejés, fejés kell ahhoz, hogy a szoptatás sínre kerüljön.
És persze, ugyanez előfordulhat hüvelyi szülést követően is, értő támogatás hiányában.

Arról álmodom, hogy egyszer minden szülészeti osztályon összeül a dolgozók apraja nagyja, és újragondolják, vajon mit lehetne másképp csinálni, hogy a friss családnak jobb legyen, miközben az ellátás biztonsága sem sérül. Biztos fantasztikus megoldások születnének.

 

 

[1] Egyes források szerint nincs akkora jelentősége a fél-egy napig tartó szigorú háton fekvésnek a poszt-spinális fejfájás megelőzésében, mint ahogy évtizedekig gondolták. (http://bja.oxfordjournals.org/content/91/5/718.full#ref-68)

[2] Az egészségügyi (1997. CLIV) törvény értelmében „A kiskorú betegnek joga van arra, hogy szülője, törvényes képviselője, illetőleg az általa vagy törvényes képviselője által megjelölt személy mellette tartózkodjon.” Vagyis nem lehet rutinszerűen a babát „leadatni”. Az anya és az újszülött szeparációja az anya kérésére lehetséges, illetve akkor, ha az együttgondozást lehetetlenné teszi a baba vagy az anya egészségi állapota.

[3] A statisztikai adatok azt tükrözik, hogy a hasonló kondíciókkal rendelkező szülészeti intézmények között nagyon nagy különbség van császármetszés tekintetében. Van, ahol 20% körüli, van, ahol 50% fölötti a császár arány. Ebből könnyű arra következtetni, hogy a császármetszés szükségességének megítélése legalábbis nem egységes. (A tendencia számokban: http://www.babasmamas.hu/hir.php?hir=ime_a_hazai_csaszarmetszesi_statisztika-3738)

 

 

Hozzászólások

Hozzászólások

Hogy tetszett?