Baba- és mamakelengye – Kötődő nevelés módra

Baba- és mamakelengye – Kötődő nevelés módra 

Korábban sok anyukának tanácsoltam, mi mindent pakoljon be a babájának és magának a kórházi táskába. Nem volt túl hosszú a lista, de azért volt benne ez az.

Főleg a babának készítünk oda mindenfélét. Az első babánál a legtöbbünk kínosan ügyel rá, hogy legalább 5 body és rugdalózó készen álljon legalább két méretből, hiszen fogalmunk sincs, mennyire lesz szükség. És a kesztyű, a sapka, a pléd, későbbre harisnya, póló és még sorolhatnám. Ezek még csak a ruhák. Még nem fürdik, eszik, még egyszer sem kakilt vagy pisilt. Popsitörlő, krém, pelenka, fültisztító…

Nem is csodálom, hogy a legtöbb kismama ezen izgul a legtöbbet. No, de akkor a kicsit még haza is kell hozni. Pólyába tegyük, babakocsizzunk? Vagy inkább autósülés? De akkor már ideális lenne egy kombinált babakocsi, amire rá lehet szerelni a biztonsági hordozót.

Ismerős? Szinte a végtelenségig növekedhet a lista, mennyi minden létszükséglet. Mi lesz vele otthon? Hol fog aludni? Kell ágy, légzésfigyelő, monitor…A férjemnek csak zsongott a feje, én pedig csak „rohangáltam” egyik internetes boltból a másikba. Hónapok teltek el a kisfiam érkezése után, mire először bevallottam a férjemnek, hogy semmire nem volt szükség azok közül, amit megvettünk a kicsi érkezése előtt.

A párommal eldöntöttük, hogy szeretnénk még egy kisbabát. Azonnal elgondolkodtunk, hogy mi mindent kellene  megvenni. Majd összemosolyogtunk és megnyugvással egyszerre kérdeztük: „mi lenne, ha mindent eladnánk?”. Majd megbeszéltük, hogy a második babánk érkezéséig még három új rugalmas kendőt veszünk, hogy mindig legyen tiszta. Majd másfél, két hónapos korától ráérünk felöltöztetni vagy esetleg letenni néha játszani.

Tehát minden felesleges, soha nem használt mütyür piacra kerül. Eladjuk a szuper drága babakocsinkat is, amit alig használtunk, hiszen néhány naposan betekertem a fiamat a Liliputi rugalmas kendőbe, és majd csak akkor vettem ki, amikor fél éves korában megérkezett a csatosunk. Mostanában már használunk többféle hordozót és kendőt. Ha bújós, akkor elöl hordom, ha álmos, akkor háton. Csípőn pedig azért, mert már segít főzni is. Sőt, a tanácsadó munkámban roppant hasznos, hogy van egy olyan „demo babám” is, aki konkrétan megmondja, hogy jól kötöttem-e meg a kendőt a kis feneke alatt, és kényelmes-e a pozíció.

Sok mindent átértékeltem, amióta hordozom a fiamat. Ma már biztos, hogy leginkább csak kendővel lenne tele a kórházi táskám, amolyan „AP-módra” (AP = attachment parenting, kötődő nevelés).

Liliputi mama táska és vele harmonizáló kendő

Liliputi mama táska és vele harmonizáló kendő

Az új kelengye ajánlásom tehát így néz ki:

A babának:

  • 4 – 5 darab rugalmas hordozó kendő

  • néhány textil TETRA pelenka

  • matracvédő

  • eldobható pelenkázó alátét

  • két- három kis méretű pléd

  • ágyrács vagy ágyhoz csatolható kiságy

  • az orvos által felírt vitaminok

  • fürdetőkrém – csak pár hetes kortól

  • egy tál vagy magas bili, esetleg ázsiai bili

  • kicsire szabott textil pelenkák

A mamának:

  • elölgombos ruhák és pulóverek, ha hideg van

  • egy mamakabát télre

  • természetesen a mamának az első pár hétre szükséges betéteket és alsóneműket nem hagyhatjuk ki

  • illatanyagmentes sampon, esetleg natúr olívaolaj-teafaolaj keverék szappan

Talán most kicsit hiányosnak érzed ezt a listát? Nem, nem felejtettem el. Tényleg nem írtam fel pelenkát, sem ruhát a kicsinek. Nincs szoptatós melltartó sem. És semmi kütyü – így bútor sem kell.

Úgy képzelem el, hogy a második babánk otthon fog megszületni. De legalábbis egy olyan kórházban, ahol nem viszik el mellőlem egyáltalán a kicsit a születés után, nem mossák le és végig vele maradhatok. De ez egy másik téma. A lényeg, hogy azonnal mellre teszem, és amikor már el lehet vágni a köldökzsinórt, rögtön kendőbe teszem. Meztelenül. És így maradunk hetekre. Második babaként ez már kihívás lesz, hiszen elég sok programunk van a fiammal, de remélem, hogy pár hétig ki tud segíteni majd néhány család tag.

Most felmerült benned, hogy mindez milyen szép, de esélytelen kivitelezni? Talán igazad van, én azonban négy és hat gyerekes családokban találtam meg azokat az anyákat, akik büszkén mesélnek arról, hogy hogyan csinálták végig, és milyen fantasztikus volt.

Ígérem, már nem csigázlak tovább a pelenkával sem. Elmesélem, hogy mi a tervem. Arra gondoltam, hogy nem használunk pelenkát. Egy darabot sem. Soha többé. Az első néhány hét elég arra, hogy kisbabánkkal egymásra hangolódjunk, és megismerjük egymást eléggé. Így nagyon hamar felismerjük majd, amikor a kicsi „szólni” próbál, hogy bizony neki wc-re kell menni.  A pelenkára mi szoktatjuk rá a gyermekeinket, hiszen nem abban születnek, majd általában egy hosszú folyamat során igyekszünk leszoktatni őket róla.

Én úgy döntöttem, hogy ezúttal ezt kihagyom.

Csak az újszülöttemre hagyatkozom, és ehhez elengedhetetlen a hordozás, hiszen állandóan együtt kell lennem vele, hogy érezzem, ahogyan mocorog, és hogy minden apró rezdülésére reagálni tudjak. Elég komoly szakirodalma van ennek a témának, elimination communication (EC vagy „ürítés kommunikáció”) címszó alatt sok weboldal és blog is foglalkozik vele. Anyukák írják le, sokan fotóval bemutatva, hogyan működik ez a gyakorlatban.

Mégis hogyan is kell ezt csinálni? A kisbabád jelez, te pedig a bili, wc, mosdókagyló fölé tartod, akár úgy, hogy csak a kis popsiját teszed szabaddá a kendőből. Megtörölgeted, és újra bújhat hozzád. Közben mondhatod mindig ugyanazt a szót, például „pisi” – néhány hét múlva pedig már biztos lehetsz benne, hogy a bili fölé tartod, kimondod a varázsszót és már hallhatod is a csobogást. Az újszülötteknél a fejtámaszra nagyon kell figyelni, de főleg a kendőben hordott babák esetében megtapasztalható, hogy pár hét alatt nagyon megerősödik az izomzatuk és az egyensúlyérzékük is fejlettebbé válik, mint kortársaiké.

Mi az előnye ennek?

  • a kötődés még az elképzelhetőnél is erősebb a szülő és gyermek között

  • a kicsi sokkal magabiztosabb gyermekké fejlődik

  • a gyermek gátlások és félelmek nélkül lesz képes megismerkedni a saját testével és szexualitásával

  • a baba meztelen hordozása az anya bőrén, mellén szinte biológiai szükséglet a legtöbb babának

  • egészségesebb és higiénikusabb a pelenkázásnál, hiszen a kicsi bőre alig érintkezik vizelettel vagy széklettel

  • apa is hordozhatja a kicsit – megadva a skin-to-skin (testkontaktus meztelenül) kapcsolatot – és esélyt kap rá, hogy ő is elmélyülhessen a kicsi személyiségében, hiszen szükségszerű megfigyelnie minden rezzenését, ha nem akar „balesetet”

  • a mama és a baba annyira képes megismerni egymást, hogy a későbbi, dackorszaki kommunikációs nehézségek teljesen feloldhatóak, akár el is kerülhetőek

  • teljesen környezetbarát

  • természetes

  • több kultúrában alkalmazott

  • szinte ingyen van

Mi a hátránya?

  • előfordulnak balesetek

  • több rugalmas kendőre van szükség, hogy mindig legyen tiszta

Ennél több előnye is van, egészen biztos. Szerinted mi lehet még? Írd meg nekem, ha esetleg eszedbe jutna valami, amit hozzáírhatnánk a listához. Vagy lenne még több hátránya, és csak én vagyok elfogult?

Hozzászólások

Hozzászólások

6 hozzászólás

szólj hozzá
avatar Judit Seregelyes (10 év)

Kedves Mariann! Mi is rengeteg mindent kaptunk és vásároltunk a kisfiunk születése előtt, és számunkra nem volt felesleges sem a babakocsi, sem a légzésfigyelő, sem a cumisüveg, sem a több garnitúra babaruha, sem más, általad feleslegesnek tartott dolgok. A gyermekgyógytornász megdicsért, amiért mózeskosaras babakocsiban tolom a babámat, mert az jobb a gerincének, és nem csak az övének, az enyémnek is. Nem tudnám egész nap magamon hordozni (42 éves vagyok), de emiatt nem szerettem volna lemondani arról, hogy életet adjak a kislányomnak. Azt szeretném kérdezni, hogy ez az EC egyben azt is jelenti, hogy amíg nem szokott bilire a baba, addig gyakorlatilag sehova nem mehettek el otthonról?

    avatar Hornyák Mariann (10 év)

    Kedves Judit!

    Az EC-t alkalmazó szülők két-három hét alatt sikeresen összehangolódnak a babájukkal. És ugyanúgy működik nyilvánosan is, mint a szoptatás. Ha egy babát igény szerint szoptatunk, előfordul, hogy tíz, húsz percenként kér tejcsit. Ez sem “kényelmes” minden helyzetben, ugyanígy az sem, hogy ki kell vinni a babát időnként a mosdóba. Épp úgy, mint egy nagyobb gyermeket, akit éppen bilire szoktatunk. És a picivel ugyanúgy történhetnek balesetek, mint a két éves bilizőssel.

    Amikor Afrikában dolgoztam, utaztam néhány helyre, és tömeg (szó szerint tömeg) – közlekedéssel is. A pici babákat még a városiak is egy szál textilben magukra kötve hordozták a buszon, és nem volt baleset. Amikor a busz megállt pihenőt tartani, akkor az édesanya leszaladt a kicsivel, elsuttogta a “hívogató” hangokat, a kicsi könnyített magán, és mentünk tovább.
    Az EC lényege az is, hogy nem csak a szülő tanul meg odafigyelni arra, hogy a kicsinek ki kell menni, hanem a baba is megtanulja a kontrollt. Míg a pelenkázott baba elveszíti azt, és újra meg kell tanulnia.

avatar Judit Seregelyes (10 év)

Én annak idején a kórházba a saját megszokott kozmetikumaimat vittem be (mindkét gyerekem egészséges, egyiküknek sem lett ettől baja). A fogkrémet és a fogkefét semmiképp nem hagynám ki a csomagból, sőt a fogselymet sem, ha ennek rendszeres használatához szokott az anyuka, ezen kívül WC-papírból több tekerccsel is vinnék. A hajkefe, a hajgumi vagy csat sem baj, ha kéznél van, ugyanúgy, ahogy a papucs, WC-ülőkére való eldobható papír, megnyugtató olvasnivaló, vagy zene, toll, papír a jegyzeteléshez, telefon, töltő, evőeszközök, pohár, tányér, szalvéta, hálóing, melltartók, köntös, zokni, manikűrkészlet sem baj. Én egyébként hajbalzsamot, hajhabot, dezodort is használok, ezen kívül mindenféle krémeket a bőrömre, és enyhe sminket is tettem fel időnként, amikor jöttek a látogatók. Tudom-tudom, ez a nem jó anyákra jellemző, de talán ők is olvassák a blogot, és nekik adhatok egy-két ötletet, hogy mit lehet még bevinni a kórházba, ami a listáról lemaradt. Ha valaki a pelenkázás híve, vigyen magával popsitörlőt és babakrémet is (utóbbi semelyik babának nem árt). Szerintem.

    avatar Hornyák Mariann (10 év)

    Kedves Judit,

    A kelengye ajánlásom leginkább az első pár hétre szól, és nem a kórházba kifejezetten.
    Én mondjuk az első pár hétben a kisbabám fürdetőkrémjét használtam tusfürdőként, illetve illatanyagmentes tusfürdőket, mert nekem fontos volt, hogy az én saját illatomat szokja meg, ismerje meg. De mint fentebb is írtam, minden szülőnek és minden babának más a legfontosabb.
    Természetesen az alapvető higiénia nagyon fontos, és mindenek előtt való.

    A hajgumit nagyon hasznosnak találtam én is, főleg a vajúdás alatt. De ez is változó, sokan rövid hajúak, mások pedig, mint én is olyan hosszú hajúak, hogy önmagában megáll a fonat – kivéve, ha épp azon küzd az ember már fejen állva is, hogy megszülessen élete értelme.
    Egyéni igény szerint lehet a táskát megtölteni így.

avatar Andrea (10 év)

Kedves Mariann!
Egy helyen említetted, hogy hordozás hatására a babáknak “pár hét alatt nagyon megerősödik az izomzatuk és az egyensúlyérzékük is fejlettebbé válik, mint kortársaiké”.
Ehhez csak annyit fűznék hozzá, hogy már a várandósság ideje alatt lehet fejleszteni a pocaklakó egyensúlyérzékét, mégpedig napi többszöri hintaszékezéssel. Nálunk bevált:-)

    avatar Mariann Hornyak (9 év)

    Kedves Andrea! Ez remek ötlet, a következő babánál ki fogom próbálni :)

Hogy tetszett?