Amikor számítanak a számok! Hány kiló? Hány centi?

Pár évtizede még el sem tudták képzelni, hogy egy kisbaba mérleg, és beállított óra, szuperpontos napirend nélkül egészségesen felnőhet. Mára újra felfedeztük, hogy ezekre az ellenőrzési pontokra és korlátokra semmi szükség. Ha a baba és az édesanya egészséges.

Előző bejegyzésemben leírtam, miért lehet kifejezetten káros, ha a kisbaba „fogyasztását” mérni kezdik. Hogy vezethet ez akár a szoptatás idő előtti befejezéséhez. Ám nagyon fontos fejben tartani, hogy az igény szerinti szoptatás csak az olyan babáknál alkalmazható, akik jelezni tudják, ha szopizásra van szükségük. Bizonyos kisbabák tehát valóban ellenőrzésre szorulnak.

Korababák a mérlegen

Liliputi rugalmas kendő

Liliputi rugalmas kendő

Ma már tudjuk, hogy a koraszülött kisbabák számára is a legjobb táplálék az anyatej, és fantasztikus gyógyító hatással bír, ha minél több időt töltenek szüleik testközelségében, a meztelen felsőtestükhöz bújva. Ez a kenguru módszer. A kenguruzó baba hamarabb kezd szopizni, a kenguruzó anya szervezete hamarabb kezd el tejet termelni, mint ahogy az inkubátorban gondozott anya-baba páros esetén történni szokott. A mihamarabbi anyatejes táplálás komoly problémákat előzhet meg, ilyen például a bélelhalás (NEC) , ami akár a baba életébe is kerülhet. Az anyatejes táplálást szorgalmazó neonatális intenzív centrumokban kevesebb a fertőzés, kevesebb antibiotikumot kell adni a babáknak, és hamarabb hazamehetnek a picik. Ám sajnos ez nem olyan egyszerű, mint az érett babák esetében. A koraszülöttek többnyire a 30-35 magzati hét elérése után tudnak elkezdeni szopni, de innen még hosszú az út odáig, hogy önállóan a teljes adagjukhoz hozzájussanak. Az anyukának több hétig fejnie kell, és szoptatás mellett kiegészíteni a menüt lefejt anyatejjel, hogy a baba megfelelően gyarapodjon. Amikor a kis zsebibaba már annyira ügyes, hogy számottevő mennyiségű  tejhez tud jutni önállóan, akkor is mérni kell a szopott mennyiséget addig, amíg biztosan hozzá nem jut a számára ideális mennyiségű anyatejhez.

Kis álmos sárgák

A sárgaság az egyik leggyakoribb ok, amikor az érett, amúgy egészséges babát ellenőrizni kell. Ha a baba besárgul, és ennek ellenére intenzíven szopik, és legalább három óránként mellre kéreszkedik, akkor persze nincs tennivaló. De, ha a sárgaságtól gyenge, aluszékony és nehezen táplálható, akkor be kell avatkoznunk: ébreszteni kell a picit, és figyelni arra, hogy ha már felébred, intenzíven és jó technikával szopizik-e. Emellett van-e elég pisi és kaki a pelusban. Ha ez nincs így, akkor pár napig érdemes mérni, és lefejt anyatejjel kiegészíteni az elfogyasztott mennyiséget, hogy minél többet kakiljon a kisbaba. A sárgaságot okozó bilirubin ugyanis széklettel ürül. Sok kaki: gyorsabb felépülés”.

Anatómiai problémák

Egyes kisbabáknak nehezebb szopizni, mint másoknak. Nem ritka az izomtónus zavara: ha feszes, vagy éppen gyenge az arc izomzata, akkor a baba nem biztos, hogy megfelelő mennyiségű tejhez jut, hiába kerül mellre sokszor. Lenőtt nyelv és gótikus szájpadlás esetén is nehezebb a szopizás, itt is fontos figyelni a pisis-kakis pelusok számát, és esetenként megmérni a babát, és figyelni a gyarapodását. Ezekben a speciális esetekben sokat segíthet a professzionális szoptatási tanácsadó. Őket itt találod: IBCLC.hu

Hozzászólások

Hozzászólások

1 hozzászólás

szólj hozzá
avatar Katalin (9 év)

Jó lett volna ez a cikk Hannus születése előtt, a sárgaságra nem voltam felkészülve…

Hogy tetszett?