A szex vajon mi? – Anyák vallomásai, tabuk nèlkül

Milliónyi cikk szól arról, hogyan pezsdítsük fel a szexuális életünket, de arról már kevesebb, hogy pontosan mi zajlik egy nő fejében-lelkében-testében a terhesség alatt, szülés után, a gyermekágy alatt és egyáltalán, az első egy-két évben, már ami a szexet illeti. Nyilatkoznak szakértők, de az érintettek oldala az homályba vész. Mint magam is érintett édesanya, lázasan kerestem az olyan írásokat, amikben nem a pszichológus, vagy valami önjelölt szaki mondja meg a tutit, hanem ahol hozzám hasonló anyukák valóságos történeteiről olvashatok. Épp ezért most valódi édesanyákkal beszélgettem a témáról, akik megtiszteltek bizalmukkal és kendőzetlenül beszéltek arról a bizonyos első pár évről. “Vajon másnak is vannak ilyen problémái? Vagy csak én vagyok ilyen rémes feleség?”  Mint kiderült, jóval több nő fejében merül fel ez a kérdés, mint amennyi szó esik róla… Figyelem, az alábbi cikk meglehetősen szókimondóra sikeredett. :)

gustav_klimt

A TERHESSÉG

A várandósság, a változó test, a hormonok fenekestül felforgatják a szexuális életet is. Van, akinél pezsgőbb a házasélet, mint valaha és olyan is, akinél hosszú aszkéta élet kezdődik.

Panka
“Terhességem 27. hetében egy egyéjszakás haskeményedős, infúziós eset után a doki azt tanácsolta no meló, no szex, így innentől nem volt kérdés. Addig sem vittük túlzásba, de azért időnként összebújtunk.”

Kinga
“A terhesség előtt elhitetik az emberrel, hogy egy hormonbomba lesz, aki folyton szexre vágyik majd. Én nagyon jól viseltem a terhességem, de mivel hormonbomba helyett inkább pukibombának éreztem magam, elég nagy koordinációt kívánt, hogy igazán össze akarjak bújni a párommal. Fontos volt, hogy kipihent legyek, ne feszüljön a hasam, és ne egyek előtte jó ideig, hogy ne akarjon felrobbanni a kis testem. :D Nagy türelem kellett magammal szemben is, mert persze hiányzott a szex, csak szerettem volna inkább valahogy a testemen kívül megélni az egészet.”

Adél
“Terminus napja előtt befektettek a kórházba. Én az egész terhesség alatt állandóan szerelmeskedni akartam, viccen kívül, robbanásra készen voltam kilenc hónapon át. Fantasztikus volt a szex. Nőiesnek, szexinek éreztem magam, kicsattantam az egészségtől. A vége felé a férjemnek már nagyon furcsa volt, hogy kívülről is látható volt a baba lába, térde. Hiába könyörögtem neki, hogy csináljuk sötétben, hátulról, nekem mindegy, de próbáljuk már meg, nagyon nem akartam császárral szülni. Végül nem adta meg magát. A kórházban végig cseszegettek, hogy gyengék a fájásaim, nem tágulok elég gyorsan. Hát megpróbáltam természetes oxitocint termelni, ha értitek… Talán picit hatékonyabb fájásokat sikerült produkálnom, de mégis császár lett a vége sajnos.”

Évi
“A terhesség végén az önbizalmammal volt gond, mert olyan érzésem volt, hogy egy ritka bálna fajt akarnak mindenáron vissza tolni a vízbe a partról… :D De igyekeztem túllépni ezen, a férjem is sokat segített.”

Dia
“A vége már nagyon mókás volt és kreatív. A férjem jobban féltett, mint én magamat. De a második trimeszterben kimondottan aktívak voltunk.”

Leila
“Nekem a 2. trimesztertől egyik terhességem alatt sem volt szex. Paráztam, hogy baja lesz és zavart, hogy ő is ott van, féltettem… Tudom, hülyeség. Ráadásul a másodiknál a 12. heti ultrahangon találtak egy elhalt részt a méhlepényen, vagy mi a fenét és mondták, hogy inkább nem. De persze ez mind csak a hagyományos szexre értendő, azért tini korunk megoldásaival rendszeresen éltünk! :D”

Karola
“A terhességeim első 4 hónapjában is még nagyon intenzíven és sokszor szerettem volna, de mivel sokat dolgozott a férjem, így néha csak a sóvárgás maradt és a falkaparás! Most már, hogy érzem a pici mozgását, rúgásait, teljesen máshol járnak a gondolataim…meg a hormonok mennyiségét sem úgy kapom, mint az első hónapokban.”

Melinda
“Először borzasztó rosszullétek és az állandó fáradtság gyötörtek. Úgy nehéz szexelni, hogy a páros egyik fele már fél 9-kor alszik. Aztán elmúltak a rosszullétek, de a páros férfi tagja nem tudott elvonatkoztatni attól, hogy belül lakik valaki. Ez egyre nehezebb lett, ahogy nőtt a baba és már mozgott is.”

Vanda
“Az első terhesség alatt, már szinte az elejétől fogva nagyon komoly összehúzódásaim, görcseim voltak szex után. Iszonyúan fájt, úgyhogy hanyagoltuk a dolgot. Szerencsére a második alatt ez nem volt, úgyhogy ment minden simán. Nyilván a növekvő has okozta kihívásokkal szembe kell nézni, nem árt némi kreativitás…”

SZÜLÉS UTÁN

A szülés olyan a szervezetnek, de a léleknek is, mintha a maratont futottuk volna le. Ötször egymás után, alsóhangon. Kezdődik a szoptatás, ilyen-olyan fájdalmak, gyermekágyi vérzés, hangulati hullámzások… Egyáltalán, hogy jön ide a szex?! 

Panka
“Szülés után 6 héttel mentem kontrollra, ahol minden rendben volt, így gyakorlatilag egyből, ahogy a doki rábólintott visszatért a házaséletünk. Nagyon jo volt. <3 Mivel császárral szültem, így odalent nem volt semmi gáz. :-) Így szinte olyan volt, mint korábban.”

Karola
“Becsületesen kivártuk a 6 hetet, császáros lévén feszélyezettebben, és szinte félve történ meg, nehogy valami kárt tegyünk még bennem. Aztán elmúlt ez a rossz érzés. A melleim tabuk lettek, minden szoptatásnál…nagyon sok tej, érintésre folyt és szinte csak fürdésnél nem volt rajtam melltartó.”

Melinda
“Kb három hónap után volt először szex. Addig a nyálamon csúsztam esténként az ágyba.”

Dia
“Császáros voltam és már alig vártam. 6 hetet kivartuk, de alig… óvatos volt az is. Picit fájt is még. A második már rendben volt. :)”

Eszter
“Egy héttel a császár után (tudom-tudom, ez TILOS!) megszállt az ördög és tinimód kifejeztem az örömöm a férjemnek, mert végre velünk tudott lenni. Máig sem értem, hiszen utána majdnem két és fél évig igencsak aszkéta élet következett…”

Andi
“Olyan két hónap telhetett el, férjem már teljesen kivolt, de persze megértett, lelkileg abszolút egymás mellett voltunk. A gátmetszés az első gyereknél nagyon keresztbe tett ilyen téren. Iszonyatosan fájt, nagyon lassan gyógyultam. Szex? Ülni alig tudtam 2 hónapig! Hát, sok minden változott. Nem a szülés miatt, a gyerek miatt. A szoptatás alatt nem igazán bírtam elviselni, ha mellemhez hozzányúl. Egy kis inger, és már ömlött a tej, nem esett jól, úgyhogy szoptatós melltartóban kellett, muszáj volt. Nagyon sokáig. De azért egyre jobb lett.”

gustav_klimt_the_kiss

NEHÉZSÉGEK

Már az újdonság ereje elmúlt, nagyjából berendezkedtek a hétköznapok, vagy legalábbis kezdenek lenyugodni a kedélyek. Talán. Mert a házasélet bizony nem mindenkinek megy csak úgy, pikk-pakk. Sokak számára a szex szó megértéséhez már szótár kell. 

Panka
“Amióta a kicsi megszületett, nem mondom, hogy meg tudnám számolni, hányszor voltunk együtt, de nem túloznék nagyot. Nagyon bánt, úgy érzem az én hibám, mármint az én görcseim miatt nincs szex. A férjem próbálkozik és amúgy meg nagyon jól megvagyunk, de azt hiszem, szex téren mélyponton vagyunk.” 

Eszter
“Non-stop szoptattam. Állandóan öleltem, mindig hozzámért valaki. Hát nap végére annyira “túl-érintett” és kimerült voltam, hogy arra jobban vágytam, hogy egy baseball ütővel fejbekúrjanak, semmint, hogy szexelnem kelljen. Pedig a szexet magát nagyon kívántam. És most veszek egy nagy levegőt és bevallom, magamat meg is érintettem párszor. Nehéz ezt megmagyarázni. Volt is bűntudatom rendesen.”

Kinga
“Aztán persze jött a szülés és a bűvös 6 hét, amit ki kell várni. Epekedve számoltam a heteket, napokat, és amikor a doki zöld utat adott, úgy éreztem, hogy most másodszorra vesztem majd el a szüzességem. Az egyetlen gond, hogy azt hittem már minden a helyére került, de hat hét elteltével még annyira fájt, amikor megpróbáltuk, hogy kudarcba fulladt az első akció, pedig a párom nagyon türelmes és kedves volt.”

Vanda
“Kb 7 hét után próbálkoztunk. Elkövettem azt a hibát, hogy beadattam fogamzásgátló injekciót (kétszer), ami nullázta a libidómat, és a kialvatlansággal együtt ez nem volt a legjobb kombó. Illetve arról sem igazán szólt senki, hogy a hüvelyi szárazság tök normális szoptatás alatt, és egy kis sikosító csodákat művel.”

Andi
“A szülés utáni felépülés mélypont volt, de csak az első gyereknél. Csak első gyereknél volt gátmetszés. Nekem az mélypont volt. Végülis az idő segített, meg hát a férjem (számára végtelennek tűnő) türelme, ami muszáj is volt.”

Karola
“Az első gyerek nagyon cici függő volt, és abban az időben egy baráti ölelést sem tudtam elviselni. Volt valami ilyesmim, hogy senki se érjen hozzám, pedig én aztán nagy ölelgetős vagyok!:) De biztos vagyok benne, hogy 1 hétnél tovább nem vártunk akkor sem a következő együttlétre. Aztán csak elmúltak a gyakori szoptatások és én kezdtem összeszedni magam. A másodiknál nem volt ilyen probléma, ott csak simán túl kimerült voltam mindenhez!:) A testem kicsit megváltozott, nagyobb lett, kicsit szottyosabb. Soha nem voltam egy sportos ember…az még sokszor zavar, pedig soha a férjemtől egy rossz szót sem kaptam érte.”

Leila
“Nincs mélypont. Tudjuk, ez egy ilyen időszak, ha majd nő a második, többet alszunk, lehetünk kettesben több órát, mert leadhatjuk a kölyköket, akkor minden jobb lesz, minden megint visszaáll és lesz magánéletünk!”

Vanda
“A szülés utáni 6-8 hónapban alig volt szex. Nekem lelkiismeret-furdalásom volt, sajnáltam a férjem, amiért nekem nincs kedvem/energiám, ő meg szarul érezte magát, amiért én feszülök ezen. Ha ő nem ilyen türelmes és megértő, akkor sokkal nehezebb lett volna. “

Melinda
“Nem túl jó, tekintve, hogy a baba velünk alszik, legalábbis a szobában. Nekem még mindig gondot okoz, hogy hallom közben a szuszogását és azon parázom, hogy te jó ég, mi van, ha felébred. Lenne még az a verzió, hogy anyósoméknál, amikor vigyáznak a gyerekre, de akkor meg egyáltalán nem tudom elengedni magam. Azt hiszem, először az intimitást kéne visszacsempészni a kapcsolatunkba. Az jelen pillanatban jobban hiányzik, mint a szex és mondjuk nálam van az is, hogy óóó a másik biztos vágyik rá, úgyhogy hajrá, de közben azon jár az agyam, hogy remélem gyors lesz, hogy tudjak aludni, mert mindjárt kel a gyerek és akkor hogy fogok felkelni…”

ÉS MI VAN JELENLEG?

Hogyan lehet átlendülni a mélypontokon? Van-e fény az alagút végén? Lesz még valaha olyan, mint előtte? 

Panka
“Amióta elkezdtem sportolni kicsit jobban “elviselem” magam, de úgy tűnik, nem eléggé, hogy azt gondoljam, vonzó vagyok. Nyilván nem kell azt sem bemutatnom, hogy egy szar nap után gyakorlatilag csak beesek az ágyba. Nem beszélve arról, hogy a lábam sincs leborotválva minden egyes nap… De azt hiszem, kilábalóban vagyok az antiszexi állapotból. A rendszeres sport es gyakori lábborotválás csodákra képes. :D”

Kinga
“Szépen lassan, türelemmel és kisebb fájdalmakkal sikerült újra visszatérnünk a szexhez. Ami gyerek mellett nehéz, mert fogadásokat lehetne kötni rá, hogy tutira pont akkor kel fel üvöltve, amikor elhatározod magad. :)”

Évi
“Szerencsére visszatért minden a régi kerékvágásba MOSTANRA! Hamarosan 2 éves a gyermek. Ez kb heti 3 alkalmat jelent. A férjem kedve amúgy töretlen volt a témában, de mire minden nap végeztünk a gyermek körüli teendőkkel, én már hulla voltam. Most már megszoktam az éjszakázást. Én a szerencsésebbek közé tartozhatok, mert nekem a szex hüvelyi úton szülés előtt, hát azt nem mondanám, hogy fájt, de sokat kellett rajta dolgozni. Szülés után szerintem tág lettem, a férjem szerint pont jó, de a lényeg az, hogy most jó mindkettőnknek, szóval nekem is. De azért ezen is tudok vicceskedni, mivel szerintem most már harangozni járhat belém a férjem, Harangozó Teri után szabadon Bimm-Bamm Terinek is szólítom néha a nunimat. :D”

Dia
“Mi elég aktívak vagyunk. Heti 2-3 alkalommal vagyunk együtt. Akkor van mélypont nálam, ha nincs szex. :D Komolyra fordítva: igyekszünk időt adni erre. Nincs tragédia, ha elmarad, akkor sem. Szerencsénk van, a gyerekek jól alszanak, 9-kor már mindkettő durmol, úgyhogy a mi fáradtságunktól függ a dolog. :) Szoktuk elnapolni persze, halálos fáradtság miatt. De többnyire igyekszünk már előre kedvet csinálni magunknak és egymásnak hozzá..Mi nagyon szerelmesek vagyunk. Olyan maximum lángon. Elég csak rám néznie. Úgyhogy nem szokott gond lenni.”

Eszter
Eltelt két és fél év, és szép lassan abbahagytam a szoptatást. Mostanra a férjemnek kell menekülnie előlem, mert gyakorlatilag állandóan szexelni akarok. Mintha be akarnám hozni a lemaradást. Ami rengeteg szexet jelent. Te jó ég. Jobb és intenzívebb, mint valaha.”

Leila
“Két gyerek van, az első egy év húzos, persze, hogy változott, mert hullák vagyunk, én még dolgozom is. Ritkábban van, de gyakoribb a tipi-tapi, a csók, az ajtó mögötti lopott ajtónak vágás és csók…”

Melinda
“Egy kezemen megtudom számolni hányszor voltunk együtt, amióta megszületett a fiúnk. Amúgy is feszült a hangulat és amíg régen a szex szuper békülős program volt, ez most valahogy nem működik. Szerintem mi még a szakadék mélyén vagyunk.”

Vanda
“Van olyan hét, amikor ötször-hatszor, de van, hogy két hétig semmi. Függ attól, hogy mennyit alszunk, mennyi meló van. De igyekszünk legalább összebújni minden este picit, az is valami.”

Karola
“Heti 2x, 3x vagyunk együtt. Sokat számít a férjem munkahelyi időbeosztása és a gyerekink alvásigénye! Csak mondogatom magamnak, hogy hálás lehetek, hogy egészséges gyerekeim vannak és ez fontosabb mindennél, hiszen mi csatát vívtunk nem csak a terhesség alatt, hanem évekig utána is, és ki a szexis hős, hát persze, hogy az, akinek vannak maradandó harci sérülései. Anyaként szereztünk visszereket, zsírpárnákat, striákat, műtéti heget! Szexi harcosok vagyunk!”

gustav_klimt2

 

A fentiekből kiderült, hogy ahány ház, annyi történet. Ami biztos, hogy a magazinok történetei a legtöbb esetben eszméletlen távol állnak a valóságtól és ezt nem árt tudatosítani. Hajlamosak vagyunk elfelejteni, hogy amit egy anya végigcsinál a terhességgel, szüléssel, gyermekággyal, az éjszakai gondoskodással, napi teendőkkel, az olyan embertelen nehéz tud lenni, hogy teljesen természetes, hogy akadnak mélypontok. A lényeg, hogy empátiával, törődéssel, egy megértő társsal ezeken a mélypontokon is túl lehet jutni. Az egyik -talán legfontosabb- kulcs; a humor. Ne vegyük véresen komolyan, el kell hinni, hogy minden nehéz időszak átmeneti. Addig pedig próbáljuk kihozni belőle a maximumot. Humorérzékkel, öniróniával új színt adhatunk a remélhetőleg nem hét szűk esztendőnek. Kitartás! ;)

 

Hozzászólások

Hozzászólások

2 hozzászólás

szólj hozzá
avatar Teca (8 év)

Kedves Liliputi!
Nagyon tetszett! Biztosan mélyen lehetek, mert nekem úgy tűnt mindenki más sokkal kreatívabb, mint én. Mindenki meg tudja oldani ezt a szex problémát, csak én nem. Persze ez nem így van, és “jó” volt olvasni, hogy nem csak én szívok. Vagy terhes vagyok, vagy épp szültem, vagy szoptatok, vagy már a kötelező szagú görcstől, de nekem nem megy a ráhangolódás, a kreativitás, a tini bohóckodás. Ha már le is marom a falat a nagy hiánytól, egy-két kiadós együttlét nekem tökéletesen elég egy ideig…egy-két hét simán. És akkor se tapi se hami se nyali. Ölelés ok, de csak semmi szex. Elsővel terhessèg alatt nulla libidó. Szülés előtt a puszta lét is nehéz volt, nemhogy a férfi becsesebbik végével foglalkozni. Szülés útán végnélküli szoptatás, max kimerültség és sivatagi szárazság az alapfájdalom mellett. A szex kb házimunka lett. Házassági válság, lassú visszarendeződés. Most második úton. Jobb libidó…ha már végre lelőttük a gyereket és még nincs éjfél…én este 11ig vagyok szavatolva. Mostmár lufi vagyok összehúzódásokkal, pedig csak 20 hetes. Férj kicsattanó libidóval, és véges türelemmel és megértéssel. Szóval asszem mélyen vagyok :(

avatar Márti (7 év)

Köszönöm,hogy elolvashattam a cikket!Jó tudni,hogy az ember nincs egyedül ilyen “hétköznapi” gondokkal! Számunkra már a kezdeti para elmúlt,mert lassan egy éves lesz a fiunk,de szeretnénk másodikat is,így a férjem egyenesen harci feladatnak éli meg a dolgot,pedig jó lenne,ha visszacsempészhetnénk a spontaneitást és hévet a házaséletbe.

Hogy tetszett?