A nő dolga, hogy…

Az utóbbi hónapok tapasztalatai előkészítették, Kövér László és Ákos kijelentései pedig elengedhetetlenné tették, hogy írjak a témáról. Hogy mi a nő dolga, és kinek, minek szüljük a gyerekeket. A csípő méretéről szóló okfejtéssel egyetértek: evolúciós tény.

Jó darabig meghökkentem, amikor egy szülő elmondta, hogy szeretné, ha az általa kijelölt időpontban születne a gyereke. Volt, aki a kis gazdasága idénymunkái miatt akart pontosan novemberben szülni, más a gyed, gyes, vagy más járandóság lejárta miatt épp nyáron, az is előfordult, hogy azt számolgatták, hogy a gyerek születésnapja ne ütközzön a nagyi névnapjával, se a karácsonnyal stb..

Egyre többször hallok ma ilyesmit. Az, hogy ez egyáltalán felmerülhet, azért lehetséges, mert a fogamzásgátlás, és annak abbahagyása időzíthető, illetve ugyanígy választható a „lombikbaba” beültetésének időpontja. De, hogy miért is ragaszkodnak egyes szülők az időzítés lehetőségéhez, az már a felvet néhány kérdést a pszichológusban. 

Hasonló kérdéseket, mint az a helyzet, amikor egy kisbaba valakinek, vagy valami célból születik. Akár az apa kedvéért, mert annyira szeretné, akár a nagyapának, hogy legyen az öreg napjaira egy kis öröm, akár azért, hogy továbbvigye a család nevét, vagy, hogy teljesítse a szülő  álmait, akár azért, hogy összetartson egy düledező házasságot, akár pusztán azért, hogy a család megkapja a 10 millió forintos lakástámogatást.

Photo 2015. 10. 25. 16 17 57Feltétel nélkül

„Ha én lennék a Jóisten, akkor beírnám az emberek szívébe már a megszületésük előtt azt a mondatot, hogy az ember nem tulajdon. De a gyerek sem. Egy gyereknek nem az az értéke, hogy ő lesz a szülők életének a folytatása, és ami a mamának vagy a papának nem sikerült, hát neki majd fog, és ezért lesz orvos vagy művész. Egy gyerek önálló lény, önálló sorssal és jövővel. Én azt gondolom, egy szülőnek az a sorsa és feladata, hogy segítse a gyermekét abban, hogy önmaga lehessen.” – mondta Popper Péter egy interjúban.
Ha a gyerek nem önmagáért születik, hanem már magzat korában feladata van, akkor nagy esélye van annak, hogy csalódást okozzon a szüleinek. Pont betakarításkor születik, tehát a család terhére van; lány lett, tehát nem tudja továbbvinni a család nevét; nincs ritmusérzéke, így nem válthatja be az anya álmait; hiába született meg, az házasság mégsem lett jobb; hiába kapták meg a támogatást, a gyerek továbbra is itt van, és sok vele a gond. Ezek a szavak nagyon erősnek tűnnek.

Örömmel állítom, hogy rengeteg olyan gyerek van, akit az eredeti elvárások ELLENÉRE is tiszta szívből, és feltétel nélkül tudnak szeretni a szülei, és elfogadják, hogy van, és pont olyan, amilyen. Beleszeretnek.

De sajnos nem mindenki ilyen szerencsés. Ha máshol nem is, de a pszichológus rendelőjében elhangoznak a keserű szavak: „Én nem is akartam igazán gyereket…,” „Nem akartam már még egyet…!” „Higgye el, hogy szeretem, de…” És az a de sajnos ott van még évekig, ha nem örökké.

A tervezés átka

A fogamzásgátlás elterjedésével már „nem szülünk össze-vissza”. Nem is kellene visszaforgatni az idő kerekét. Remek lehetőség arra, hogy ne szülessen kisbaba olyan családba, ahol nem szeretnék, hogy gyerek érkezzen. Ám az, hogy a babát tervezni tudjuk, abba hamis illúzióba ringathatja a szülőket, hogy mindent meg lehet tervezni, hogy minden rajtuk múlik, hogy a terhesség, a szülés, a kisbaba majd a nagy gyerek olyan lesz, amilyennek ők látni szeretnék. Azt hisszük, hogy a dolgok úgy működnek, ahogy akarjuk. Mienk az irányítás. Pedig erről szó sincs.

Bizonyos befolyással lehetünk persze, az anya szedhet kismamavitamint, járhat terhesgondozásra, a várandósság azonban átformálja a testét, lelkét, és olyan alkalmazkodásra „kényszeríti”, amire soha nem gondolt volna. A szülést is lehet tervezni, meg lehet próbálni időzíteni bizonyos határok között, de a szülés mindennek ellenére a természet döbbenetes erejét használja fel, és nincs hatalmunk fölötte. Ha nagyon erősködünk, abból könnyen baj lehet. A szülés utáni felépülés is egyéni, nem beszélve arról, hogy milyen lelki hullámhegyeket, vagy hullámvölgyeket támaszthat az, hogy megszületett a kisbabánk.

DSC_0033Számtalan dolgot megtervezhetünk, de azt nem, hogy mikor kap középfülgyulladást, lesznek-e oltási szövődményei, balkezes lesz-e, békés természetű, vagy éppen nyughatatlan, jó lesz-e matekból, nekünk tetsző lányt hoz-e a házhoz. A jó hír, hogy akinek „csak azért” születik gyereke, mert egyszerűen gyereket akart, azt ezek a kevéssé befolyásolható fordulatok önmagukban nem szokták leteríteni.

Sokkal nehezebben vészeli át a nem tervezhető, vagy nem a kedvére való helyzeteket az, aki valamilyen célból, vagy valamilyen nyomás hatására hozza világra a gyermekét. Akár csak azért mert ez az elvárás. Mert ez a nő dolga… És, ha az anya szenved, a gyereknek sem felhőtlen az élete…

 

forrás: (http://spiritus.blog.hu/2008/11/19/portrek_a_mabol_popper_peter)

 

 

Hozzászólások

Hozzászólások

1 hozzászólás

szólj hozzá
avatar Szilvi (8 év)

Ez az utolsó mondat – is – nagyon igaz… Kérdés az, hogy mit csinálhatok egyedülálló anyaként, ha felemésztenek az anyagi problémák? Ha egyedül lennék, már régen külföldön dolgoznék. Így itthon ülünk és harapós vagyok. Hagyjam itt a fiam a nagyszülőkkel, és menjek pénzt keresni??? Egy ismerősöm ezt tette, és a fiától távol él vagy 8 éve. A gyereknek van pénze iskolába járni, szépen öltözni, színházba járni. Akkor rosszallottam, most már MEGÉRTEM. Melyik a kisebbik rossz? Ezért nem szülnek eleget a nők. Férfi nélkül ugyanis senki sem segít, csak a család, ha tud. A nő kiszolgáltatottá válik a gyerek “miatt”. Nincs támogatás, védőháló, részidős munka…

Hogy tetszett?