6 pár kiszokni- Multipara

 A batyu a hátadon biztosan a Tiéd? 

Cseteltünk az egy évvel utánam, de ugyanazon a napon világra jött ismerősömmel. Sok a metszéspont gondolkodásban, cselekvésben. Neki még nincs gyermeke, én a negyedik babómmal léptem túl a terminust egy héttel. Mindkettőnknek megvannak az aggodalmai. Ő még nem tudja, mi várhat rá, ha gyermeke fogan, én pedig attól majrézok, mennyi kincset veszíthetek.

 

Para-jelenség

 

Multipara- orvosi szaknyelven többedszer szülő.

Hízelgő a kifejezés „személyessége”, más olvasatban szarkazmus mentesen találó. Mert akármilyen nagy gyakorlatot szerez az ember szülés terén, a parái… nos, azok kinőhetik a kiskereskedelmi méreteket.

Nem mondanám magamról, hogy idegeim gyenge szálak.

Azt sem, hoPhoto 2015. 08. 24. 19 05 57gy a trendek hullámai ide-oda dobálnának.

Figyelek, gondolkodom, döntést hozok, és cselekszem.

De a para, az más. Az lappang, belülről rágja az embert. Egy idő után tudathasadás.

Látod magad kívülről, pontosan érzed, mi történik, pontosan tudod, honnan az impulzus, ahogyan azt is, hogy csekélyke értelme van azon rágódni, mikor esik fejedre egy zongora.

 

De a para nyelvet ölt az elmének.

Neki nem kell a józanész, mert ő a te örökséged.

Kollektív és személyes tapasztalásaid aromája.

Évszázados hagyományok, történelmi traumatizáltság, érdekütközések, családi mutyizások- kimondott és elfojtott sérelmek és szégyenfoltok, örömök, sikerek és diadalkiáltások.

Folyamatos nyomásgyakorlás kintről, a nagyhatalom részéről, és bentről: felmenőid szellemei által. Ez a para.

Szerethető vagy e? Szép, okos, becsületes, méltó? Megfelelsz? Bedőlsz, kidőlsz, aláfekszel vagy felállsz, kilépsz, kilélegzel ?

 

Sződd az újat!

 

„ A félelem megnyitja az utat a világok között, fellebbenti a fátylat egy pillanatra vagy olykor hosszabb időre is a mi dimenziónk és más síkok között. Felfedezésük után újra és újra át kell lépnünk ezeket a küszöböket, hogy belehaljunk abba, amit már megismertünk, és teljessé tegyük átváltozásunkat.”

( Elizabeth Davis-Carol Leonard: Életkör, A női lét tizenhárom archetípusa, Jaffa Kiadó 2007.)

 

Van az a helyzet, amikor az ember borítja a sakktáblát.

Kilép a körből, mert tudja: nem élteti. Kinyílik Pandora szelencéje, feltárul a „nem vagyok jó” összes átka. De kintről nézve inkább érdekes, mint félelmetes a rengeteg csúf nyavalya.

Mert a félelem létező erő- hogy miként használjuk, már a mi döntésünk.

 

Amikor gyereket fogan egy nő teste-lelke, miközben hordja, majd világba engedi, karjaiban, mellén táplálja- a világ teljessége válik élővé. Van ereje azt mondani: „ Aha, ez itt a parám, de nem az életem, teszem tehát a dolgom.” Akkor érzi a magzat, hogy anyja szereti őt, erősebb bárkinél, akkor nekiveselkedik a test: ez a gyermek meg fog születni épen és egészségben tartva édesanyját is, akkor tanulja meg a gyermek, mit jelent őszintén szeretni, szeretve lenni.

Nincs az az erő, ami ne hajtana fejet a félelem kapuján és sikátorain átjutott ember előtt.

Nincs az a para, amelyik ne azt mondaná: „ felismerted természetem, voltam, vagyok s leszek neked. Emlékezz rám, és hagyj meg a múltadban, de szőjj számomra határsort, amin túl már tudom, nem léphetek.”

 

Új szín, forma, dallam, íz fogadása magadnak, gyermekednek, kedvesednek, EZ a feladatod.

Kipakolni batyudból, s visszaadni alázattal kinek holmiját benne felleled, mert ő is kapta valahonnan, csak talán nem volt elég bátor ahhoz, hogy megköszönve visszanyújtsa. Őt is feloldozva a harag súlya alól, hogy (akár csak szellem voltában is) elhihesse: képes szépnek, okosnak, becsületesnek, méltónak lenni. Bedőlni, kidőlni, aláfeküdni majd felállni, kilépni, kilélegezni. Szerethetőnek lenni. Megbocsátani. Elengedni.

Élni.

Akárcsak te.

 

(A 6 pár kiszokni sorozatán belül hamarosan követeznek a generációs határkijelölések gyakorlati lehetőségei- a nagyszülő-/szomszéd-/fehérköpenypara megszelídítése.)

Hozzászólások

Hozzászólások

4 hozzászólás

szólj hozzá
avatar Fehér Sándorné (8 év)

Nagyon igaz minden mondat ,mi anyák átérezzük.

    avatar Ferencz Judit (7 év)

    Köszönöm. Igen…

avatar aguli (8 év)

Köszönöm! A lelkemből, szívemből szóltál. Három egészen kicsi gyerek mellett leginkább magammal küzdök. Félelmekkel, örökséggel, édesanyámra ismerek magamban és a lányaimban látom őt, magam. Van mit átadnék, de sok mindennel nekem kell megküzdenem, hogy nekik azzal már ne kelljen. Gondolatébresztő írás volt, sok feladatot adott a következő időszakra.

    avatar Ferencz Judit (7 év)

    Köszönöm. Minden jót!

Hogy tetszett?