6 pár kis zokni – A kistestvér dilemma

„Három gyerek a mai világban, te aztán bátor vagy!” – egy újabb bújtatott megjegyzés arról, hogy nem vagy százas. Lehetséges. Mert ki mondta, hogy könnyű lesz? (Az elméletet és a mézes-mázos önfényezést most hagyjuk.) Ki tudhatja, mi okból vállalod, és miként kormányzod a hajót? (Természetesen teóriák erre nézve is születnek…) „Kis gyerek, kis gond, nagy gyerek, nagy gond”, no hiszen!

Felmerült már benned is, hogy jó volna egy kistestvér. Mert szép volt a várandósságod, a szülésed, és olyan, de olyan jó őt ölelni, ringatni, táplálni, érezni. Vagy éppen ellenkezőleg: szeretnéd megélni teljességében a folyamatot, a sajátotokként, lazán és tudatosan, mert ezúttal valamit biztosan másképpen csinálnál. Az is lehet, hogy a kisfiú mellé egyszerűen csak kellene egy kislány.

Kicsit azért bűntudatod is van, és dacára a sok játszótéri, utcasarki, lépcsőházi, orvosi rendelőben folyt beszélgetésnek, lelked mélyén nem tudod elképzelni, hova osztódsz, ha eljön az ideje.

Lássuk be, most a meglévő gyermek a kedvenced, szinte minden csápoddal rá vagy tapadva. Ritka ajándék- amolyan saját magaddal cinkosan összekacsintós- egy rövidke, csendes, „tűzbe bámulós”, olvasgatós, teaszürcsölős, vízbe merítkezős, teljes hangerős, zenebömböltetős, táncolós, tornászós, sminkelős, szundikálós …(soroljam még? ) saját idő. Beállt a napirendetek, kezded magad kiismerni az anya-világban, és úgy érzed, érted a gyermeket is. Egymásra vagytok hangolva.

Figyeled, mennyi közhelyszerű pillanatkép szavakba öntve, mindabban, amit eddig olvastál?

Az anyai lét sablonokra épül. Igen. A nő a gondoskodó, a nő a tápláló, a védelmező, az ösztönös, az életet adó. Én örülök ezeknek a sablonoknak. Örülök, ha rám illenek, ha beléjük illek, miközben megmaradok annak, akinek születtem. Pedig valóban nem egyszerű.

Van ez a pici a karodban, a kendődben, a hátadon, a melleden, a szívedben. Hova fér el egy újabb babus?

3 children

kmberggren kép

Ott a kialakult napirend, amit szerettek tartani, mert biztonságot nyújt, keretet ad. Egy kisbaba boríthat mindent: alvást, evést, sétát, játékot- a házimunkára jobb nem is gondolni! Anyagi szempontból még csak-csak belátható, de azért itt is akadna pótolnivaló mindig. Viszont a szex és a felnőttes időtöltés…ejjj, ez azért eléggé el tudja bizonytalanítani az ember lányát.

Megnyugodhatsz, a nők 99%-a vacillál- ez nem hivatalos adat, de azért nagyjából.

Sőt, a listát megspékelem az újra bálnaméretűre növök című lemez folyamatos lejátszásával- borzasztó belegondolni.

Ránézésre nem állunk valami jól.

És mégis…

Elég bolond tud lenni az az ember lánya, amikor megérzi, hogy valaki bizony már ott van, és helyet kér testében-lelkében, hogy aztán a közös úton megtalálják válaszaikat a kérdésekre, hogy minden reggel meglegyenek azok a kis zoknik azokra a kis lábacskákra. Még akkor is, ha egyik-másik olykor felemásra sikeredik.

Folytatjuk….

 

Hozzászólások

Hozzászólások

2 hozzászólás

szólj hozzá
avatar Marianna (10 év)

…Tényleg erre gondolok, hogy hogyan lehetne kettőt szeretni?
Még mielőtt megszületett a pici fiam, nem tudtam elképzelni, hogy hogyan fogom őt szeretni, már a pocakban annyira szerettem, egész nap beszéltem neki -biztosan ezért jött hamarabb, hogy megnézze, ki az, akinek be nem áll a szája, és mindig énekel :)
…és annyira szeretem ezt a ki lényt, aki már másfél éve itt van mellettünk, hogy elképzelni sem tudom, hogyan lehetne ennyire szeretni még valakit, vele együtt… :) persze tudom, hogy menni fog, mikor meglátom majd a két piros csíkot azon a kis kütyün, már akkor szeretni fogom :)

    avatar Jucc (10 év)

    :)
    Bizony, szeretni fogod. Ezt elhiheted. ;) A továbbiakban éppen ezekről a dilemmákról szólnak majd a bejegyzések. Gyakorlati és érzelmi megközelítésben egyaránt! Tarts velünk és minden jót! :)

Hogy tetszett?