6 pár kis zokni 7. rész – Az én tükrei

Az én tükrei

Belenézel a szemeikbe. Istenem, micsoda tekintetek! Az a mélység! Megfogalmazod e vagy sem, nem hagy hidegen, az biztos.

Vannak babák, akik messziről érkeznek, akik úgy néznek rád az első pillanatoktól, mint apró bölcsek. Aztán vannak, akik egyhangú természetességgel nyugtázzák: „ te vagy az, tehát, nos, rendben”. Vannak az örök figyelők, akik éberen rebbennek miden neszre, mozdulatra. És vannak a kis édesek, akik úgy varázsolnak el, hogy szinte már fáj, kacag az egész lényük.

Érezted már a gyomrod tájékán, a mellkasodban azt a szorongató szeretet-érzést, amelyet nem a féltés szült, sokkal inkább a mindent felülíró egybesimulás? Amikor rabul ejt, amikor nem tudod levenni róla a tekinteted, amikor elkísér az a pillanat, újra és újra beleremegsz, mert akárki ő, imádod?

Évekkel ezelőtt megjelent egy cikk a csókról és a szerelmeskedésről. A szerző többféle szempontból közelítő tanulmányok alapján dolgozta fel a témát. Az együttlétek alkalmával általában olyan hangot ad ki a gyönyört, szeretetet átélő, mintha fájdalma volna. Az arckifejezése is eszerint változik szenvedőre.

Javíts ki, ha tévedek, de valami ilyesmi az a fájdalom, szexuális felhangok nélkül, amit gyermekeink közelében vagy éppen csak bevillanó képük hatására élünk át. A sejtjeink ordítanak, ujjonganak, extázisba esnek- akár egy nagy meccsen gól után a szurkolók.

 

A gyerekszemek tiszták. Fényesek. Ami belőlük tükröződik, a legmélyebb szeretet, elfogadás.

getty_rm_photo_of_mother_and_newborn

„… a csecsemő, amikor az elég jó anya arcába néz, ott önmagát látja-…-, mivel az anya arcán, a gyermek iránti mélységes empátiájának köszönhetően, a gyermek érzései tükröződnek vissza. Ezért a gyermek (…) megtalálja benne önmagát.” (Bruno Bettelheim)

A gyerekeknek hús-vér ember kell, aki őszinte, aki nem akar, de ha akar is, nem tud hazudni. Aki átérzi, nincs mese, neki is változnia kell, fejlődni. Folyamatosan. Megélve mélységeket és magaslatokat- találkoznia önmagával. Felállni, leülni, megtorpanni, elindulni, szárnyalni,  megállni…

Volt egy időszak, amikor nagyon féltem. A gyerekemet féltettem. Volt okom rá. Paranoiás módon már mindentől rettegtem. A betegségtudat, az egyedüllét-érzése, a jövő homályba vesző távolisága megmutatták nekem, milyen az, amikor önmagamból kivetkőzve elfelejtem látni őket. Az itt-ben és a most-ban. Ahogy elveszíti az öröm képességét egy anya, amikor saját aggodalmait veri vissza minden apró tekintet, mozdulat, az gyilkos tud lenni. Egy reggelen aztán szétpattan a tompa, fáradt, szürke buborék: nekik nem hazudhatok. Ők ismernek engem kívülről-belülről- úgy, mint senki más.

Nekik nem hazudhatok. Sem jót, sem rosszat.

A kicsik mindent értenek. Már az anyaméhben. Zsigerből. Egyek az anyával, annak érzéseiben, aki táplálja őket boldogsággal, aggodalommal. De az aggodalom mögül is előhalásszák a „minden rendben lesz, anya szeret engem” biztonságát.

Ilyenek ők. Tiszták.

A többi részt itt olvashatod: http://www.liliputi.hu/blog/author/ferencz-judit/

Hozzászólások

Hozzászólások

Hogy tetszett?