6 pár kis zokni 6.rész- A kapuban

A kapuban

 

„Ha egy szülő nő nem úgy néz ki, mint egy istennő, akkor valaki rosszul bánt vele.” A napokban talált rám ez a gyönyörű gondolat, mélyen elevenembe vágott.

szülő

Nehéz a szülésről pozitív és negatív elfogódottság nélkül szólni. Családi anekdoták, intézményi protokoll, jogszabályok, egyéni hiedelmek, félelmek, vágyak és tervek csapnak össze kint és bent. Pedig „a szülés nem veszélyes üzem”.( Dr. Bálint Balázs)

 

Mégis ki a főszereplője a történetnek? Ki írja a forgatókönyvet, ki látja el rendezői utasításokkal, ki őrködik zseniális helyzetfelismerő képességével a mű felett, és mi alapján választ hozzá helyszínt és szereplőket?

Bízol az orvosodban, választasz szülésznőt, tervet kovácsolsz vágyaid és lehetőségeid alapján, aztán átengeded magatokat a természet rendjének. Biztonság. Ezt zakatolja minden sejted. Mert jót akarsz a babádnak, magadnak, a testvérkének, a párodnak.

Biztonság. Iránymutatód e megfoghatatlan jelentésű szó. Ami nekem biztonság, az lehet, hogy téged megrémiszt. Ami számodra vigasz, az az én lelkemnek háború.

Kell a támasz. A hit önmagadban. Magatokban, mert szülni jó. Hidd el, amit akkor és ott átélsz, új embert szül belőled is.

Biztonság. Ölelő kar, megnyugtató szavak, tekintetek, tapintatos, éber figyelem.

Biztonság. Világra hozni a gyermeket, a másodikat, a harmadikat. Zsigeri emlékeid ébrednek. Milyen volt első alkalommal, amikor még nem sejtetted, mi vár rátok. Milyen volt másodszor, amikor már tudtad, de más érkezett, máskor és másképpen.

Biztonság. Talán imádkozol, vagy épp szitkozódsz. Talán engeded magad, talán ellenállsz, de megtörténik. Veled, veletek. A kettőtök fő műve ez. A legbecsesebb, a legcsodálatosabb, a legnagyobb erőt megmozgató nap.

 

„Ha egy szülő nő nem úgy néz ki, mint egy istennő, akkor valaki rosszul bánt vele.” Talán érzed és tudod, hogy így van. Talán rátaláltál az embereidre, akik megadják nektek, amiről úgy érzed: biztonság.

Ők látják, és megtisztelik minden jóakaratukkal, minden tudásukkal azt a néhány órát. Fehér köpenyben, műszerek árnyékában vagy otthonillatú, egyszerű ruhában.

 

…a kis zoknis?

Ő még ismeri a csodát. Anya az istennő, apa a hős. Szeretik egymást. Szeretik őt s a kisbabát. Talán ő is ott lehet a közeledben, mikor megérkezik a kistestvér, talán a nagymama finom ölében pihen, talán ő puszilhatja meg elsőként apró orrocskáját, s figyelhet ámulón, amikor a kis teremtmény szopizni kezd. Ő látja, mennyire gyönyörű vagy. Örökre lelkébe forr ez a kép.

…a kedvesed?

Bármit megtenne értetek. Férfi lehet. Szerelmed, lelked másik fele. Valóban hős.

 

Biztonság, szeretet, hála és egészség. Így léptek át a kapun. Mindannyian, együtt.

A cikk előzményeit itt olvashatod: http://www.liliputi.hu/blog/author/ferencz-judit/

 

Hozzászólások

Hozzászólások

Hogy tetszett?