6 pár kis zokni 11. rész – Kutya a gyereknek?

Csovi, csovi Dzsaszper

Kutya a gyereknek?

Nem kell ahhoz szakértőnek lenni, hogy megállapítsuk: a mi „szőrbabánk, mackónk” és miegymásunk meglehetősen neveletlen még. 16 hetes. Ha igaz a mondás, miszerint a kutya olyan, mint a gazdája, a részletek mérlegelésén túl, globálisan szemlélve a jelenséget, mégiscsak kihúzhatjuk magunkat.

Nem, mi természetesen nem pisilünk rá minden adandó alkalommal arra a bizonyos, frissen kimosott szőnyegre, a cipőket sem hurcoljuk ki az udvarra minden áldott hajnalon, mikor – piros, lovacskás szőnyeg híjján- kikéredzkedünk dolgunk végzésére, de még a komposzt legundibb mocsárbűzt árasztó mélységéig sem döfködünk az orrunkkal, hogy aztán a penészes karfiol ínycsiklandó darabjait szerteszét potyogtatva fussunk diadalköröket az alig néhány négyzetméteres kertben.

Kislány koromban féltem a kutyáktól. Mit féltem, rettegetem! Cicamániás voltam a kislábujjamtól a fejem búbjáig. Egészen addig a délutánig…

Egyedül indultam haza az iskolából, mint mindig. A nap tűzött a szemembe, a falusi utcán szél hordta a port. Ott állt, előttem. Nagy volt, erős, fekete. Híre volt. Kemény és kíméletlen: kutyával, macskával, emberrel, mindennel, ami mozgott. Aznap nyitva maradt a kapu valahogy, és az addig naponta kerítés mögül vicsorogva fenyegető vadállat ott állt előttem, éppen az útelágazásnál.

Sehol egy lélek, sem az utcán, sem az udvarokon.

Felszegtem a fejem, leeresztettem a két karom, és szembenéztem vele. Acsargott, hangosan, fröcsögve. Álltam, és néztem tovább. „Kutya szemébe sose nézz, mert támadni fog”-hallottam gyakran a felnőttektől. Itt nem volt más választás. Néztem. A szemébe. Üres fejjel, üres lélekkel, szándék nélkül.

Megállt az idő, csak a por szállt.

Aztán elindult felém. Vártam, hogy lerohan, hogy egy ugrással feldönt. Közeledett. Egyre zavartabban pislogott, hangjai, vicsorai egyre csillapodtak. Nyalta a szája szélén a nyálat. Félúton leszegte a fejét, a vállát, a farka is lazán úszott utána. Odaérve a kezemhez érintette az orrát, és leült mellém. Nem lettünk barátok, de soha többé nem ugatott, ha mentem hazafelé. Csak nézett rám, én pedig rá. Szavak nélkül. Üres, könnyű lélekkel.

folk-taleEddigi kutyáim távolról sem mérhetők a múltbéli, nagy, feketéhez. Édes volt mind. Hű a végtelenségig. Három bassethound, egy öreg, sintértelepről befogadott labrador és most egy gyönyörű, okos, öntudatos és szeleburdi, keverék bundamackó-kölyök.

Az első bassethoundom, Ricky volt a legjobb barátom 9 éven át. Jött velem egyetemre, együtt törtük a mogyorót, diót, a bevásárló szatyorból mindig kivett egy almát, egy krumplit – soha nem többet, majd pedig várta a fejeskáposzta leveleket, mert tudta, egyet mindenből neki hoztam. Ha rosszat álmodtam, felébresztett, később nyalogatta növekvő pocakomat.

Ha valaki túl közel lépett a kendőben szundikáló babához, ő finoman, jelzésértékűen közénk állt. Nem túlzok, ha azt állítom, Ricky mutatta meg azt a fajta elfogadó szeretetet, amit mi, legtöbben, ma már csak tanulni tudunk.  A feltétlenséget, a mostban élést.

Hát, ezért van kutyánk.

Neveletlen még. Meg is szidom napjában többször, és morogva szedem össze századszor is a szétcincált újságpapír cafatokat, mosom ki a szőnyeget 3-5 naponta, kelünk fel éjjel 2-kor, mikor éppen énekelni támad kedve, és mosok fel 24 órán belül ötször teljesen feleslegesen.

De olyan finom, amikor odadugja a boglyafejét, amikor látom a gyerekeimet, hogy röpülnek felé, hátrahagyva minden cuccot, pulcsit, s kuporodnak mellé a babzsák fotel köré, hogy szavakkal becézgetve ölelgessék.

kutya gyerek

Az előző részeket itt olvashatod: http://www.liliputi.hu/blog/author/ferencz-judit/

Hozzászólások

Hozzászólások

Hogy tetszett?