“A Császármetszés Hónapja” II. – 5+1 tévhit a császármetszésről

A császármetszéssel kapcsolatban annyi téves információ terjed szájról-szájra, hogy itt az idő tisztába tenni néhány dolgot. Szemezgettünk a leggyakrabban felmerülő tévhitekből.

 

1.  A császár a könnyebbik út

Programozott császármetszés esetén a vajúdás elmarad, az édesanya valóban szülési fájdalmak nélkül hozza világra gyermekét. De ne felejtsük el, hogy egy alhasi műtétről beszélünk, ami után nem teheti meg egy kismama sem, hogy mozdulatlanul fekszik hetekig, hiszen egy újszülöttet kell ellátnia. A seb sokáig lehet fájdalmas, sőt legtöbbször hónapokkal később is érzékeny lesz az alhas egy része. A mozgásban is jócskán korlátozza a friss anyukákat a 10-12 centiméteres műtéti heg. A méh sok esetben nehezebben húzódik vissza, mint a hüvelyi szülések esetében. A szakirodalom számos szövődményről is beszámol, melyeknek esélye minden újabb császármetszéssel egyre nő. Sürgősségi császár esetén a kismama sokszor 12-24 órán át elhúzódó vajúdás után kerül a műtőbe. Ebben az esetben pláne nem beszélhetünk könnyebb útról. 

csectionbirthphotography2. Egyszer császár, mindig császár

Ez szerencsére nem így van. Természetesen nagyon sok szempontot vesznek figyelembe a szülész-nőgyógyászok egy császáros előzmény utáni terhességnél, de támogató közegben egyáltalán nem lehetetlen a VBAC (vaginal birth after cesarian). A legtöbbször felhozott ellenérv a hegszétválás, mikor a méhen korábban ejtett vágás szétnyílik. Ennek esélye 0,6% és 1% között van a statisztikák szerint, így nem jelent akkora kockázatot, hogy emiatt ne lehetne próbálkozni a császármetszés utáni hüvelyi szüléssel. Sikeres VBAC után előfordul, hogy az orvos hegbetapintást végez. Van, hogy altatásban, van, hogy közvetlen a méhlepény megszületése után, mindenfajta érzéstelenítés nélkül, de van, hogy el sem végzik. Ez egy nagyon rövid ideig tartó, sokak szerint kellemetlen vizsgálat, amellyel a méhen lévő heg állapotát tudják ellenőrizni. A legfontosabb, hogy egyáltalán nem lehetetlen és főleg nem felelőtlenség megpróbálkozni a VBAC-val, csak meg kell találni a megfelelő szakértő kísérőket hozzá. De erről a témáról még bővebben is fogunk írni. 

3. A császármetszéssel elkerülhető az oxigénhiányos állapot kialakulása

Magzati oxigénhiányos állapot leggyakrabban a rossz lepényi működés miatt következhet be. A feljegyzések szerint egyharmad részben a méhen belül alakul ki, egyharmad részben a szülés alatt, és egyharmad részben a szülést követően. Magyarországon, annak ellenére, hogy minden évvel egyre nő a császármetszések száma, ami 2015-re elérte a 39%-ot, nem csökkent az oxigénhiány miatt károsodott érett újszülöttek száma. Ez azért elég beszédes…

4. Nyakra tekeredett köldökzsinór, farfekvés, nagy súlyú magzat esetén biztos a császármetszés

Ezek valóban lehetnek császármetszés indikációk, de nem feltétlen azok. Alapvetően az édesanya és a magzat állapotától függ, hogy ezen feltételek bármelyike mellett megkockáztatható-e a hüvelyi szülés, de nagyban függ a kórház úgynevezett protokolljától, és a szülész orvostól is. Ezért szükséges a kiváló szakértelem, a megbízható és támogató kísérő közeg, akik pontosan tudják, mikor van valóban itt az ideje annak, hogy műtőbe kelljen menni. 

5. Császármetszésnél sérül a kötődés

A császármetszéssel született babák egészen más utat járnak be születésükkor és ez bizony komoly kihívás lehet nekik. Hiszen a csendes melegségből  egyszer csak kiemelik őket egy hideg műtőbe és a legtöbb esetben órákra elválasztják az édesanyjuktól, aranyóráról gyakran szó sem lehet. Ez nyilván messze van az ideálistól. De persze sok ölelgetéssel, bőr-bőr kontaktussal, hordozással minden pótolható és nem kell hallgatni azokra, akik rémképeket vázolnak fel. Sajnos gyakori eset, hogy maga az édesanya érez távolságot a baba és önmaga között és önmarcangolásba fullad a korábban csodásnak remélt kezdeti időszak. 

+1 A császármetszés az nem szülés

Aljas egy kijelentés ez és egy szava sem igaz. A lényeg, hogy sose hidd el, hogy nem szültél, hogy nem vagy teljes értékű édesanya.
Nincs mit szégyellned akkor sem, ha traumaként, vagy kudarcként élted meg a császármetszést és akkor sem, ha nem viselt meg és azonnal minden klappolt. Beszélj az érzéseidről és azt viszont jó ha tudod, hogy bárhogy is érzel, bármin is mész keresztül, nem vagy egyedül.
Akárhogy is született a kisbabád, annyi biztos, hogy Te vagy számára a világ legcsodálatosabb édesanyja. 

 

Források:
http://www.babaszoba.hu/articles/baba/Oxigenhianyos_allapot?aid=20070908160115 

http://www.dúla.hu/vbac.html
http://www.tudatosszules.hu/olvasnivalok/huvelyi-szules-csaszar-utan.htm

Hozzászólások

Hozzászólások

8 hozzászólás

szólj hozzá
avatar Németh Katalin (8 év)

Én 2 gyermek édesanyja vagyok mindkettő császármetszéssel született Anna /3èves Győrbe született elszineződött a magzatvîz ès azonnal a műtőbe toltak . Attila /8honapos/ Tatabányán született a nyakán volt a köldökzsinor. Mindkettőnél határozottan él az anya gyermek kapcsolat . igaz a vajlúdást nem éltem meg a szülés fájdalmát is sajnálatos modon megkerültem de a császárral a mütét után a lábadozás egy picike gyermek mellett rettentő …nagyon fájdalmas ès kellemetlen.

avatar Bea (8 év)

Én is császárral szültem a kisfiamat. Toxémia miatt burokrepesztéssel indították a szülésemet és több mint hat óra vajúdás után sürgősségi császárral született meg, mert a kitolás alatt csökkent a szívhangja. Csak jóval később, a varratszedésen mondta el az orvosom, hogy a nyakán volt a köldökzsinór. Szerencsére egészséges, eleven és gyönyörű kisfiú lett, aki ma már 4 és fél éves. Egyáltalán nem éltem meg kudarcként, hogy császár lett a vége.

avatar Zsuzsa (8 év)

En csak csaszarral szulhettem,mert a mehemet 2x plasztikazni kellett korabban,h egy babat kihordhassak.Korabban 2 terhesseget veszitettunk el,ennelkul a beavatkozas nelkul a mi kis csodank meg sem szuletett volna.Nem elem meg kudarckent.Csidanak elem meg,h lehet gyermekunk es minden nap halas vagyok erte!Teljesen.mi degy,milyen uton erkezett.A kapcsolatunk csodalatos!

avatar B. Csilla (8 év)

Szuper ez a téma! A kislányom 6 éve koraszülöttként,hosszas vajúdás után, sürgősségi császárral jött világra. Csodálatos a kapcsolatunk,pedig több mint 1 hetesen tarthattam először a karomban, 2 hetesen hozhattuk haza. 15 hónapos koráig szopizott. Most pedig bármelyik pillanatban megszülethet a kisfiam,remélhetőleg természetes úton. Kívánicsian várom az új élményt. Remélem vele is olyaj jó lesz a kapcsolatom, mint a lánykámmal.

avatar Lil (8 év)

2,5 eves a lanyom. Engem megviselt a csaszar. Tenyleg ugy erzem, nem szultem. Tudatlan voltam es feltem. Rabeszelt az orvosom, es a megkerdezesem nelkul inditotta be a vajudast, 3 ora mulva a mutoben voltam. Mert o hetvegen a Balatonra akat menni… Megalazo volt az egesz. Turtem, mint egy remult madar. A lanyom jol van, jo a kapcsolatunk. Megis nehez a tudat, hogy lehetett volna maskepp.

avatar Nóra (8 év)

Kisfiam egy éve császármetszéssel született (köldökzsinór 1-szeresen volt a nyakán),ép és egészséges,amiért hálás vagyok minden nap. Az orvosomnak köszönhetem hogy itt van,a szívhangja folyamatosan esett Mielőtt Megszületett. Természetes úton történő szülésre készültünk,aztán így alakult.Mi császárosak is anyukák lettünk,egyenrangúak bárkivel aki hosszú órákat vajúdik! A születés egy csoda!

avatar Eszter (8 év)

Nekem mindkét gyermekrm császármetszéssel született, az elsőnél(Zoli,2006.12.06.) 36órája elfolyt a magzatvizem, ráadásul a szívverése sem volt jó,mert a nyakára tekeredett a köldökzsinór. Féltem az epiduráltól ezért altattak. Megbántam. Az intenzív osztályon a műtét után nem rakhattam mellre, és az ápolónők visrlkedése sem volt kifogástalan.A második )Réka 2014.12.02.) az inzulin dependens gd és a korom miatt és az első császár miatt lett császár. Teljesen el volt tervezve minden, a műtét epidurálban zajlott, előtte oxytocin infúziót kaptam, ekkor derült ki,hogy képes vagyok rendszeres fájásokra. Rögtön láthattam, megpuszilgathattam, és sokszor a mellemre tették a műtét után is. Az elsővel ellentétben teljesen pozitív élmény volt. Nem éltem meg kudarcként egyik műtétet se. Édesanyám is így adott életet,nekem és a testvéremnek is. Kötődés? Megvolt/megvan mindkét gyermekkel a mai napig.

avatar T.B. Kitti (8 év)

Nekem elfolyt magzatvíz és 12óra vajúdás után sürgősségi császár lett,nagyon fent volt a feje utólag kiderült,bármennyit várhattunk volna nem tudtam volna megszülni,be volt szorulva a kis fejecskéje.Imádom,szerencsére második nap belövellt a tejcsi,azóta is van bőven már 5,5hónapos.Kialakult a kötődés.Egyet viszont nem tudok kimondani,hogy én szültem.Annyira természetes úton akartam szülni,megjárni azt az utat,hát nem adatott meg és a legrosszabb,hogy akik végig mentek ezen az úton tudják milyen,aki meg nem lenéző,gúnyos képet vág rám ha szóba kerül,hogy bár nem választhattam,de császár lett a vége.Hozzáteszem,se anyám,se anyósom,se senki segítségnek,kórházból haza és minden munka várt itthon.De van tejcsi és a kisfiam,boldog,mosolygós,kiegyensúlyozott,ami kárpótol.

Hogy tetszett?