10 szoptatási tanács, amit NE fogadj meg!

Amikor egy édesanya elhatározza, hogy anyatejjel táplálja a gyermekét, minden irányból érkeznek majd a jótanácsok, melyek jelentős része minden modern kutatásnak és tapasztalatnak ellentmond. Az alábbi listában a leghaszontalanabb tippeket igyekeztem összegyűtjeni:

1) Szoptasson csak igény szerint, anyuka, de két mellre tétel között legalább 2-3 óra teljen el! – az értelmetlen jó tanács valahol a modern szoptatási trendeket követve buzdít az igény szerintiségre, a régi idők korlátait megtartva. Miért is kéne órákat várni, hogyha a felnőttek sem feltétlen időre étkeznek, csillapítják szomjukat?

2) Legfeljebb 10-20 percet töltsön a baba egy mellen, mert feláztatja és kisebesíti azt! – vagyis kádban fürdeni is csak limitált ideig szabad? Mi a helyzet az úszónőkkel, akik órákig víz alatt vannak? Nem éppen a felázott mell a jellemző náluk…

Esti szoptatás

3) Ne engedd, hogy cumizzon a melleden, az nem arra való, sose tudod majd leszoktatni! – Dehogynem, pontosan erre való, megnyugvást, ellazulást hozhat, s emellett táplál, fájdalmat csillapít, a testközelség-igény kielégítéséről nem is beszélve.

4) Hagyj többk időt két szoptatás között, hogy megteljen a melled tejjel! – A tej azonban nem két szoptatás között termelődik, hanem a szoptatás közben, a mell pedig nem raktár.

5) Ó, ezekkel a mellekkel úgysem tudsz szoptatni, használjon bimbóvédőt! – Nincs olyan, hogy egy mell alkalmatlan a szoptatásra, még a befelé forduló bimbót is képes a baba ajkai által keltett vákuum kifordítani.

6) Adj neki egy kis vizet, ilyen melegben szükség van rá! – Igény szerint szoptatott, azaz ténylegesen bármikor mellre vett babák esetén erre semmi szükség, hiszen az anyatej nagyrészt víz, ha a baba csak szomjas, a vízgazdag előtejjel megelégszik majd.

7) Ha minden nyekkre mellre teszed, azzal kikövezed az utat egy táplálkozászavaros, elhízott felnőttkor felé! – Nem inkább fordítva, ha már csecsemőkorban korlátozom az étkezési szokásainak kialakulását?

8) Ó, ekkora babánál már csak neked fontos a szoptatás, az a tej már nem ér semmit! – Az anyatej tápanyagtartalma folyamatosan idomul a babák szükségleteihez, nincs olyan, hogy értéktelenné válik.

Szoptatás

9) Fejj le kicsit és nézd meg, mennyire vizes, ezzel nem lakik jól már a babád, biztos azért sír, adj mellé tápszert! – Az előtej szomjoltó, vízben gazdag, pár tíz milliliter nem fogja megmutatni, valójában milyen tápláló is. Bízz a babádban, ha éhes, akkor elfogyasztja a később termelődő, dúsabb tejecskét is, a sírásnak pedig számtalan oka lehet.

10) Éjjel adj neki teát, vagy vizet, meg kell tanulnia, hogy ne ébredjen fel! – Az első hónapokban, években a babák nem képesek nagy mennyiséget tárolni a gyomrukban, hamar megemésztik az anyatejet, de visszaaludni sem feltétlenül képesek – ezért természetes, hogy a nyugodt alváshoz több szempontból is szüség lehet anya közelségére.

Hozzászólások

Hozzászólások

9 hozzászólás

szólj hozzá
avatar Szőke Henrietta (8 év)

Ajánlom minden kismama figyelmébe, minden pontját!Szoptatásnak csak pozitív oldala van a baba szempontjából.Én 3,5 évig tapasztalhattam is ezt, a kisfiamnál. :)

avatar Tóth Lívia (8 év)

2,5 majd 6 hónap szünet után újabb 2,5 évig szoptattam két gyerekemet, teljesen igény szerint. Egészségesek, nem válogatósak, kicsit sem kövérek.
Boldog vagyok, hogy az első gyerekemnél senki nem volt a közelemben, aki az okosságaival eltántoríthatott volna…

avatar H Dora (8 év)

Egyetertek en is minden pontjaval. Kaptam “jo” tanacsokat: etessek minimum 2 orankent, adjak neki cumit, adjak neki teat, tegyem kulon ejszakara. Tokeletes tejtermeles elleni, hasfajast es nyugtalansagot tamogato recept. Szerencsere a babam kitartoan jelezte, hogy ez neki nem jo, mire vegre en is rajottem, azota igeny szerint szoptatom, es szeretnem is meg sokaig.

avatar Sornyul (8 év)

Egyetértek. Mindkét fiamat kb másfél évig szoptattam (egyiket picit kevesebbet, másikat picit tovább), vidám, boldog gyerekek.
A “ne adj vizet a legnagyobb melegben sem”-mel azonban megjártuk, kisebbik fiam kánikulában született, folyton cicin lógott, Tényleg, minden nyekkre cicire rakram, mégis kiszáradt egynaposan. Ha lesz még gyerekem, és az is 40 fokban születik, lehet, hogy kap majd forralt vizet is. Még egyszer nem hiányzik az az aggodalom és tortúra, ami a másodikkal volt, mert így végül nem lehetett velem, végig fenyagyban feküdt és csak 3 óránként szopizhatott.

    avatar L'Aube (6 év)

    Sornyul, nem lehet, hogy még nem lövellt be a tej, és ez okozott gondot? Szerintem a cikkben a már nagyobb mennyiséget szopizó babákról lehet szó.

avatar Adrienn (7 év)

Ez így van..de!
2,5 éves a nagyobbik lányom, őt 3 óránként szoptattam időre és fél évig anyatejet kapott illetve 2 szoptatás között vizet. 14 hónapig szopizott. 8 hetes kora óta este 8-tól, reggel 8-ig alszik.
Kisebbik lányom 2,5 hónapos, igény szerint szoptattam.
Na most az igénye az volt, hogy 2 nap egymás után óránként mellre került aminek egy tejcsatorna elzáródásos mellgyulladás lett a következménye, majdnem sebészet.
Nagy nehezen helyrejött a mellem antibiotikumos kezeléssel, ami alatt is kitartóan szoptattam pedig iszonyatos fájdalommal járt. Most 3 óránként etetem, a mellem helyrejött, este 8-tól reggel 7-ig alszik.
Nem hiszem, hogy ettől kevésbé vagyok jobb anya, mert nem “igény” szerint szoptatok. :)

avatar Zs. (4 év)

A WHO féléves kortól javasolja a vegyes táplálás megkezdését, s a fokozatos elválasztást. Szerintem jobban értenek hozzá, mint az itt megszólalók. Az anyatej már kezdetben sem tartalmaz minden fontos összetevőt (pl. K-vitamin), ez a kor előrehaladtával egyre fokozottabban igaz. Vizet hat hónapos kor alatt csak esetenként – az anyatej és a tápszer magas víztartalma miatt – kell adni, pl. nagy melegben. Efölött viszont javasolt a vízivás. Jobban tennék a kismamák, ha orvosok és védőnőktől kérnének tanácsot.

    avatar Orsolya (4 év)

    Szerintem meg inkább szoptatási tanácsadóhoz kellene fordulni.

    avatar Kata (3 év)

    Pontosítsunk : “a WHO ajánlása szerint az a legegészségesebb ,ha a csecsemők féléves korukig CSAK anyatejet kapnak ; a szoptatás LEGALÁBB két éves korog javasolt , de ideális esetben addig folytatódik , amíg a gyermek magától abba nem hagyja !” .. sehol sem találtam olyan WHO-s bejegyzést ahol féléves kortól elválasztást javasolna !

Hogy tetszett?